Пет фактора који би могли да одлуче вечити дерби

Вечерас од 18 часова креће полуфинална серија кошаркашке лиге Србије, у којој ће снаге одмерити Црвена звезда и Партизан…

Крај маја и почетак јуна традиционално су резервисани за завршницу домаћег такмичења, у којем се вечити ривали надмећу за титулу најпрестижнијег српског кошаркашког тима. Звезда је у домаћим оквирима доминантна у последњих неколико година, а исти статус покушаће да одржи и ове године.

Као и увек до сада, дерби мечеви су догађаји посебног набоја, и инспирације, а неки од фактора који би могли да имају пресудан утицај на пласман у финале домаће лиге су следећи:

КОНТРОЛА СКОКА

Ретко шта може да има већи утицај у овкавим мечевима од контроле скока. Звезда мора да нађе начин да спречи гостујући тим да купи офанзивне скокове и на тај начин долази до екстра прилика за поентирање. За протекцију нашег рекета Топић ће се вероватно одлучити за колективни допринос Омића, Лесора, Антића, Добрића и Давидовца који ће имати задатак да неутралишу покушаје Гагића, Величковића и осталих играча Партизана да дођу до вредних скокова у нападу. Такође, на супротној страни терена би високи Омић могао да прави разлику у нашу корист, нарочито у фази меча у којој бисмо офанзивним скоковима добијали нове секунде за „топљење сата“.

НЕУТРАЛИСАТИ ИГРУ „2 НА 2“ ЕКИПЕ ПАРТИЗАНА

Нема превише непознаница између ова два тима, тако да већ сада можемо да кажемо да ће вечити ривал покушати игром два на два да „испровоцира“ одбрану нашег тима да направи рупе услед слабијег брањења пик игре. Тренер гостију могао би да се одлучи да агресивније експлоатише овај сегмент игре, а Топић ће, са друге стране, морати да инсистира на дефанзивној дисциплини како спољних, тако и унутрашњих играча, који нису у континуитету до сада успевали да бране игру 2 на 2 противника. Уколико успемо у овом сегменту, највероватније ћемо исећи огроман проценат офанзивног арсенала Партизана, који ће морати да тражи алтернативне начине да стигне до нашег коша.

ИГРА ЗВЕЗДИНИХ СТРАНАЦА

Искрено ћемо рећи, мада је то већ познато, да су странци у наш тим доведени управо због оваквих серија. Кључеви игре мораће у једном тренутку (а можда и константно) да се налазе у рукама Рочестија и Фелдина (а мање Лесора). За оквире домаће лиге они су више него квалитетни нападачи, и сада морају да испоруче оно што се од њих очекује. Екипа Партизана, уз дужно поштовање, не поседује елитне дефанзивце који би могли током читаве серије да неутралишу обојицу играча, или макар оног који офанзивно „полуди“, чему се звездашка јавност и нада. Да би се то десило, могуће је да ће Рочести играти 30 и више минута, али то ћемо имати прилике да видимо тек кроз пар сати.

БОРБЕНОСТ

Дерби је меч мотивације и инспирације, и све мане могу да се маскирају изразитом борбеношћу. Овде ће Топић вероватно посегнути за џокером из рукава у виду Добрића који је профилисао себе као играча изразите борбености и агресивности. Уколико упадне у такав мод, тешко да ће било ко од екипе Андрић, Маринковић, Вон, Величковић и осталих моћи да заустави Звездину звер на позицији крила. Такође, овај сегмент повезан је са сегментом контроле скока, јер управо из борбености и жеље долази до генерисања скокова који у оваквим серијама имају капиталан значај. Не смемо, ни по коју цену, дозволити да ривал уђе мотивисанији и борбенији од нас, јер то нашу полуфиналну серију може да одведе у суноврат.

КОНТРОЛА ИЗГУБЉЕНИХ ЛОПТИ

Као и у случају скока, изгубљене лопте могу да направе велику превагу у нашу корист, исто као што могу да нам буду непријатељ број један. Звезда у свом ростеру има играче који су нешто већи потрошачи лопти, као што су Човић и Рочести, те ће бити кључно да њихов континуирани проток и учешће у нападима буду са што мање грешака. Партизан је тим који је склон грешкама, и услед притиска могу да упадну у црну серију коју ће Звезда морати да искористи. Нарочито је важно да пред нашом публиком покушамо да деконцентришемо ривала и изазовемо низ грешака које ће наши љубимци претварати у поене.