Пет фактора који ће одлучити вечити дерби

Данас је на програму 157. вечити дерби у који Црвена звезда улази са шест бодова предности у односу на највећег ривала. РСБ вам доноси пет фактора који би могли да утичу на исход данашњег дербија.

– ЕНЕРГИЈА, ЖЕЉА И БОРБА

Иако је Црвена звезда у два овосезонска дербија била тактички супериорна и имала теренску иницијативу, обе утакмице су завршене нерешеним исходом што се на крају и памти. Узрок умору и недостатку енергије могу бити и две европске утакмице са Краснодаром и Келном одигране непосредно пре два дербија, али овога пута играчи су имали потпуни мир и више него довољно времена да сав фокус пребаце на утакмицу са вечитим ривалом. Није флоскула да тим који више жели победу у дербију на крају и дође до ње, а снага воље је често и пресуђивала у самом финишу утакмица. Створени су сви услови да наши играчи уђу максимално енергично и мотивисано у утакмицу и прекину двогодишњи пост без победе у дербију.

– ЗАВРШНИЦА И ПРВИ ГОЛ

Мучила је муку Црвена звезда са промашајима у битним утакмицама ове сезоне. Недостајало је и среће као и концентрације да се добре игре крунишу головима. Већ сад је сасвим извесно да због стила игре обе екипе неће бити много шанси на утакмици, тако да ће се оне стопостотне морати претворити у голове. Промашаји у оваквим утакмицама могу скупо коштати, тако да ће сви играчи морати задржати концентрацију у завршници. Интересантан је преко 18 година стар податак да Црвена звезда остајала непоражена у дербију када год би дала први гол. Партизан је губио вођство на своме стадиону у фебруару 2016 године када су Ибањез и Хуго својим головима донели преокрет Црвеној звезди, као и 2012 године на нашем стадиону. Са друге стране, Партизан већ преко 18 година није направио резултатски преокрет. Овај податак јасно говори да би евентуални први гол на утакмици нашем тиму донео сигурност и мирноћу као и огромну психолошку предност. Партизан је исто мучио велику муку са завршницом ове сезоне чак и у домаћем првенству, па су његови нападачи Тавамба и Ожеговић збирно постигли свега 27 голова у свим такмичењима наспрам 47 голова колико су постигли Боаћи и Пешић ове сезоне.

– КОНЦЕНТРАЦИЈА

Били смо сведоци многих голова у последњим минутама утакмице, а углавном је Партизан био тај који је стизао до голова у финишу утакмица. Није потребно веће упозорење нашим играчима да је потребно да задрже концентрацију на максималном док год се не одсвира крај утакмице. Исто тако ће бити битно да се од самог старта уђе максимално спремно у утакмицу, како би се избегли киксеви услед притиска на старту утакмице. Партизанова одбрана је показала огромне падове у концетрацији ове сезоне па су тако киксали редом сви одбрамбени играчи укључујући Митровића, Остојића (који неће наступити због повреде), Вулићевића, левог бека Милетића а склоности киксевима кроз читаву каријеру показао је и Владимир Стојковић па је тако после његовог кикса Партизан остао без сва три бода против Војводине. Највећу психичку стабилност показао је и најмлађи члан Партизанове одбране Светозар Марковић, али ће и дерби сасвим сигурно бити потпуно ново искуство где његово неискуство може доћи до изражаја.

– X ФАКТОР

Иако се игра нашег тима углавном базирала на тимски рад и јаке тимске транзиције у оба сегмента игре, постоје играчи који једним потезом могу решити овакву утакмицу. У свакој важнијој утакмици све очи су упрте у Немању Радоњића који се још увек доказује на великој сцени, и сутра ће опет имати прилику да покаже своје брзинске способности у дуелу са капитеном вечитог ривала. Ништа мање се неће очекивати и од првог стрелца нашег тима Александра Пешића, који је у првом овосезонском дербију погодио пречку ударцем са дистанце а у другом је имао одличну прилику када му је одбранио Владимир Стојковић. Бен ће исто бити максимално мотивисан да се докаже и оправда епитет највећег зимског појачања и човека од поверења Владана Милојевића. Са друге стране и Партизан има појединце који могу решити меч једним потезом а ту се пре свега истиче и доскорашњи српски репрезентативац Зоран Тошић, док га у стопу прате и најучинковитији фудбалер Партизана Леандре Тавамба као и Марко Јанковић. Није немогуће да и овог пута одлучи индивидуални потез као што су у прошлости радили Хуго Вијеира или Леонардо.

– ДОМАЋИ ТЕРЕН

Свакако један од најбитнијих фактора ће бити и домаћи терен. Имаће играчи нашег тима велику подршку највернијих навијача, и сигурно је да ће имати велику мотивацију да им подаре разлог за славље. Црвена звезда није победила на претходна четири дербија на стадиону „Рајко Митић“ и овога пута ће имати прилику да победом коначно остваре тријумф над вечитим ривалом на своме стадиону, као и да се приближе коначном циљу – титули шампиона Србије.