ПИШТАЉКОМ ПРОТИВ ШАМПИОНА (ВИДЕО)!

Без обзира на слабу партију у Бару, у КК Црвена звезда су како незванично сазнајемо, огорчени судијским критеријумом који је у појединим важним тренуцима друге полуфиналне утакмице АБА лиге “држао“ судија Јурас, око кога се појављују бројне контраверзе још од тренутка када је нападнут у свлаћионици у Вршцу, и свега што је након тога уследило око његовог лика и “дела”.

Кошаркаши Морнара су у првом полувремену утакмице у Бару извели чак 21 слободно бацање, до краја утакмице укупно 34, иако је главна замерка играчима Звезде да су меч одиграли са мањком енергије? Како сазнајемо, анализом након утакмице „извучене“ су и ситуације у којима је Марко Јурас познат и као „специјалац“ директно утицао на неке одлуке, кретање резултата и коначно, исход утакмице у Бару.

Врло је интересантна ситуација у којој је створена медијска слика по којој председник КК Црвена звезда мтс Небојша Човић, који је ове сезоне по ротацији и кључу и председавајући АБА лиге, тај који се заправо пита за све у лиги. Истина је сасвим другачија – управо ова ситуација у којој су челнику Звезде „везане руке“ због двоструке функције, користи се за разне врсте опструкција и мутне радње око делегирања судија и креирања мреже око Црвене звезде са само једним циљем – да се овај клуб склони са врха и то по сваку цену!

Друштво које учествује у овим радњама је наизглед неспојиво. Али када  је један циљ у питању, онда је све могуће. Изток Ремс комесар задужен за делегирање судија, челници појединих клубова директно заинтересованих за исход плеј офа, њихови ментори из старе АБА лиге који се на мала врата враћају у нову АБА лигу,  поједине судије, и то оне које долазе из земље из које је и Црвена звезда. Кренимо  од Изтока Ремса.  Врло мудро и прикривено, некадашњи судија из времена СФРЈ, сада са функцијом комесара задуженог за делегирање судија (пошто је гласањем клубова одбијена идеја о „националном кључу“ приликом делегирања судија – иницијатива коју су на Скупштинама АБА лиге највише потенцирали из КК Будућност?), делегира судије из Србије на важним утакмицама КК Црвена звезда, али и КК Будућност.

Већ у два меча полуфинала, они су директно утицали на резултат тих утакмица. Они који прате, знају и које су утакмице у питању, и како се то ради. Незванично се по кошаркашким кулоарима може чути и да је спремљен озбиљан новац као награда „послушним“ судијама укоико један клуб са југа некадашње СФРЈ освоји трофеј АБА лиге.

Матрица која је усвојена од стране некадашњег љубитеља  теорија завере, измишљање непријатеља,  сада су омиљена тема неких његовх ученика.  Па је тако онда и нормално да писмо упућено од стране председника КК Будућност Изтоку Ремсу средином фебруара, које представља директан притисак на функционера лиге, буде заташкано, као да не постоји.  Као и са јасном намером пласиране гласине да је Жарко Чабаркапа човек Црвене звезде, који ради директно по налогу тог клуба.

Освајање АБА лиге за неке нема цену, популарна је изрека, али у овом случају, како се може чути, прстење АБА лиге и трофеј  имају врло високу цену. Незванично,  та цена је између 150 и 200 хиљада евра?!  То је новац који је припремљен за поједине судије и њихове менторе, као награда, да се сруши Црвена звезда.

Јасно је да је све припремљено за најозбиљнији удар на Црвену звезду, како би се скинула са врха. И колико је детаљно тај план спреман, говори и податак да је у дану друге полуфиналне утамице плеј офа, из Израела стигла инфромација да ће Тејлор Рочести, један од најбољих играча тима, напустити клуб по завршетку АБА лиге и прећи у Хапоел, иако никада и никаквих разговора није било на ту тему, нити у овој вести има било какве логике!

Мрежа је исплетена – да ли ће се у њу упецати они којима је намењена, зависи и од реакције звездашке јавности која је тај сценарио гледала годинама од стране неких других, и коначно је прозрела.  Сада су ту мрежу направили – вечити „муљатори неутралци“ који се врзмају око АБА лиге, један амбициозни газда клуба, некадашњи ученик  љубитеља теорија завере, и неколико домаћих судија, око којих се, случајно или не, увек испредају различите приче, којима су и сами допринели.

РСБ неће стати са овом темом, јер је свакоме ко иоле прати дешавања на кошаркашкој сцени, јасно шта се спрема, невезано од приказаног на терену.

Зато ћемо и наредних дана подсећати Звездашку јавност шта је све радио Марко Јурас, познат и по томе што се извињавао онима који су га тукли у Вршцу, коме је Изток Ремс као “неутралан” радио судијску експертизу и за то био богато новчано награђен, ко је “ментор”  из Љубљане, газди жељном титуле, ко је продавао ТВ станице на рачун клубова у бившој АБА лиги,  и многе друге ствари које указују на то да успех КК Црвена звезда многима смета, у толикој мери да неће бирати средства у својој намери.

Уосталом, за крај првог дела, погледајте само неке од грешака које су судије, на првом месту Јурас  и Болтаузер намерно или случајно правили на другој утакмици полуфинала са Морнаром: