Победа за алманахе, Дамијан командант и бомба Боаћија

Црвена звезда је славила у гостима против Келна и тако срушила неколико граница, притом и направила велики корак у борби за пролазак групне фазе.

ПОБЕДА ЗА АЛМАНАХЕ

Тријумф црвено-белих у Келну биће историјски по многим основама. Иако Звезда овом победом није направила прогрес у даљи ток такмичења или неки већи успех, учинила је да се три бода из Немачке упишу у историјске књиге.

Звезда је одиграла много мечева против немачких клубова, ово је био јубиларни 30. дуел, а наш тим је остварио тек четврту победу у гостима. Карл Цајс Јена, Динамо Дрезден и најслађа победа у историји нашег клуба, Бајерн у Минхену, били су тимови које су црвено-бели добили у гостима. Листи тих тимова, придодао се и Келн након овог четвртка.

Након 1. децембра 2005. и победе над Ромом, ово је прва победа Црвене звезде у некој од групних такмичења под окриљем УЕФЕ. Звезда је 2007. године играла у ЛЕ, али је изгубила сва четири меча у групи. Ове сезоне на свом конту има већ четири бода, а победа након скоро 12 година, даје замах за наставак сезоне.

На крају, ово је и први тријумф на страни у групној фази. У сезони 1991/1992. године, наш тим је славио у новом формату Купа шампиона у Атини против Панатинаикоса. Уефа је кренула са реформом такмичења од те године и Звезда је славила на страни у групној фази. Да гостовања Келну, наш тим није имао успеха на страни, тако да је ова победа нешто што ће остати упамћено.

КОМАНДАНТ ЛЕ ТАЛЕК И ОСТАЛИ ВОЈНИЦИ

Целокупан тим је дао немерљив допринос у победи Звезде над Келном, али игра у дефанзиви је за нијансу била испред осталих линија тима. Иако је изостанак Савића и Родића уливао зебњу код присталица црвено-белих, то се испоставило као непотребно. Предвођени Дамијаном Ле Талеком, играчи Звезде су у дефанзиви одиграли одличну партију и омогућили Борјану да сачува мрежу и на овом тешком гостовању, и учинили да Звезда у групној фази ЛЕ слави први пут без примљеног гола.

Шта рећи о игри дефанзиве? Ле Талек је одиграо најбољи меч у нашем дресу, поставио се као командант и заслужено је добио признање за једног од најбољих дефанзиваца другог кола ЛЕ. Његов партнер на штоперској позицији, Срђан Бабић, дао је и крв за победу. Многи су се плашили игре „златног орлића“ на овом мечу, а високи бањалучанин је показао због чега је Реал Сосиједад купио овог младог играча. Сигуран у скоку, добар дуелу, одличан у сарадњи са Ле Талеком, савршена партија младог играча. Жуле Стојковић је наставио са одличним играма. Поново је био задужен да „уштопује“ најбоље противничке играче и након Вандерсона, Бен Хаима, на ред је дошао и Битенкур, који се није наиграо поред Стојковића на крилу. Гобељић је играч на којег стручни штаб увек може да се ослони. Велики борац и професионалац, одиграо је комплетну утакмицу на левом беку и тај посао одрадио на завидном нивоу. Иако се ради о везном играчу, Гобељић је тактички добро стајао, покривао простор и пратио кретање дефанзивне линије. Све похвале за Звездиног универзалца.

БОМБА БОАЋИЈА

Какав погодак Звездиног мајстора. Навикао нас је ове године на фантастичне голове, постигао их је 30 у текућој години за наш тим, док му је ово осми гол у Лиги Европе, али гол који је право мало ремек дело и који се издваја од осталих. Дугу лопту је успео да умири главом и учини је да остане у његовом поседу, окрет и контрола поред дефанзиваца Келна, и онда отровна стрела за Тима Хорна са 20-ак метара која је завршила у горњем десном углу Келновог гола. Гол који је у конкуренцији за моменат недеље у Лиги Европе и који наговештава да је блага криза иза нашег нападача.