Почиње други круг: Колике су Звездине шансе за ТОП 8 Евролиге?

Комплетирано је и 17. коло овосезонске Евролиге, на тачно пола пута смо до краја регуларног дела. Све екипе су међусобно одмериле снаге и полако крећу калкулације за пролазак у следећи ниво најелитнијег европског такмичења. Наш клуб има солидну позицију пред старт другог дела, а ми ћемо се овде осврнути на досадашње резултате и игре Црвене звезде на европској сцени и дати прогнозу даљег учешћа.

Црвена звезда тренутно дели осмо место са три екипе –  Химкијем, Валенсијом и Асвелом. Такође, само победу заостаје за миланским Арманијем, који је већ поражен од нашег тима, уз то да их у другом делу сезоне очекује гостовање у Београду, што свакако није мала предност. Када се погледа наша тренутна позиција и укупан скор на ових 17 утакмица, утисак је да смо сасвим добро прошли кроз први део европске сезоне. Тако није изгледало после првих 9 кола, када је однос поберда и пораза био 2-7, али онда креће потпуни преображај и серија од 6 победа у 8 мечева. Нема сумње да су промене у стручном штабу и играчком кадру дале одличне резултате и остаје нам да верујемо да ће се овакав тренд настави, посебно јер следи серија „мало лакших“ утакмица, тј. уткамица у којима објективно можемо очекивати победе.

Прва на реду је у Лиону, против Асвела, који нам је велики дужник. У првом делу сезоне су нас ухватили на погрешној нози, није то био наш дан, у јеку оне серије лоших резултата. Искористили су то максимално и успели да упишу једину победу у гостима ове сезоне у Евролиги. Сада је ситуација мало другачија, наш тим је у много бољој форми и расположењу, али овог пута се игра на њиховом терену где су неупоредиво бољи. Нама је та утакмица јако битна и победа би нам много значила у борби за ТОП 8. Након тога нам на ноге долазе две екипе из доњег дела табеле (Жалгирис и АЛБА) и на тим мечевима се можемо сврстати у фаворите, пре свега због домаћег терена.

Када би се сезона у Евролиги гледала изоловано, цео утисак око нашег кошаркашког клуба би поптуно био другачији. Турбуленције у АБА лиги бацају сенку на партије из најелитнијег европског такмичења. Чињеница је да наш клуб у Евролиги има завидан број победа на свом конту, а та бројка је уз мало среће могла бити и већа. Дефинитивно ћемо жалити за неким утакмицама, где нас је мало среће делило од успеха.

Посебно треба истаћи да је Звезда у сваком мечу била потпуно равноправан противник, да нас ни једна екипа није понизила, а ове сезоне у Евролиги смо сведоци доста таквих примера. Јасно је да смо јако жилава екипа, којој се није десило, као неким много скупљим и играчки јачим екипама, да буде поражена огромном разликом, без икакве шансе за победом.  Похвално је то што се ни у једној утакмици нисмо предавали, чак и када је наша екипа на самом почетку меча губила великом разликом, знала је да се врати и запрети противнику.

Чини се да су сада ствари дошле на своје место. Екипа Звезда је претрпела промене које су одмах дале ефекта. Штимац, Јагодић Куриџа и Пантер су већ на својим првим утакмицама показали да ће много доприносити екипи. Унели су неке новине у тим Звезде, атмосфера у екипи је евидентно боља, примећује се много више енергије и чврстине. Чини се да нам је свега тога мањкало. Коначно имамо константан допринос центарске линије. Штимац је донео неке опције које до сада нисмо имали од наших центара, пре свега игра на ниском посту. Својим искуством је у великој предности у односу на Мајкла Оџа. Марко Јакодић Куриџа је донео озбиљну чврстину у одбрани, на мечу са Бајерном је имао и пар врло атрактивних потеза, одлична блокада и прелепо закуцавање. Не примећује се да му је ово први пут да игра на највишем нивоу. Показао је и нападачки репертоар који поседује и само наставља тамо где је стао ове сезоне у екипи Приморске. Када је Пантер у питању, код њега се одмах примећује да му самопуздања не мањка, ни када веже пар промашаја. И ако је слабије ушао у меч са Бајерном, на крају се изборио да уз Лоренза буде најефикаснији на мечу. То се од њега и очекује, зато је и доведен. Да својим минијатурама покрене екипу када стане.

Све те ствари нам дају основ да се надамао да ова екипа може боље него у првом делу сезоне. Неће бити нимало лако, посебно јер нас сада очекује једно гостовање више, али оно што је потребно је да се држимо на око 50% успешности па ћемо на тај начин и шансе за ТОП 8 одржавати у животу. Неки од наших конкурената нису у најбољој форми. Посебно Армани, који је после одличног старта потпуно потонуо и запао у озбиљну кризу. Скоро па и пресликана ситуација је са руским Химкијем, који нам је у једном тренутку бежао са 4 победе више, а на данашњи дан ситуација је другачија и имамо исти скор. Не треба заборавити ни турски Фенербахче, којег не смемо ни једног тренутка отписати.

Предстоји нам озбиљна борба. Једно је сигурно – биће врло занимљиво у наставку. Остаје нам да уживао у овим добрим партијама нашег тима и наравно, да га максимално подржимо. Никад се не зна, можда се понови онај чувени јануар, па крај буде и другачији и пређемо тај праг на коме смо те сезоне застали.