Подвиг за историју, поново мирна мрежа, Родић и Срнић у прави час

Црвена звезда је победом над Келном изборила пласман у нокаут фазу Лига Европе и тако направила историјски подвиг.

ЗВЕЗДА НАПРАВИЛА ИСТОРИЈСКИ ПОДВИГ

Кренула је Црвена звезда још у јуну са припремама. Прво коло квалификација за Лигу Европе на програму је било 30. јуна. Пре скоро пола године, Звезда је кренула у европске путешествије и остварила резултат који никоме није пошао за руком. Црвена звезда је први тим који је успео да прође групну фазу, а да је такмичење стартовао од првог кола квалификација. До групне фазе су ове сезоне стигли Макаби и Скендербег, као тимови коју су стартовали од првог кола квалификација, али једино је наш тим успео да прође у нокаут фазу и тако се упише у алманахе европског фудбала. На Звездином путу су редом падали Флоријана, Иртиш, Спарта, Краснодар, док је у групној фази Звезда изборила пласман у конкуренцији Арсенала, Келна и Бате Борисова. Браво за наше играче и подвиг који су направили.

ПРИМИТИ ГОЛ ШТА ТО БЕШЕ?

Звезда је синоћ по други пут савладала немачки тим, идентичним резултатом као у Келну крајем септембра. Минимална победа је била довољна за нову победу и пролаз у нокаут фазу. А до ње, Звезда је стигла као тим који има другу најбољу одбрану у такмичењу. Испред нашег тима је само Ред Бул Салцбург, који је примио један гол у групној фази, док је наш тим на другом месту са само два примљена гола. И та два гола је примила у првом и трећем колу. Од утакмице с Арсеналом у Београду, када је Жиру постигао невероватан гол пред крај меча, црвено – бели су одиграли три меча и на сва три сачували мрежу. Том податку још више на значају даје чињеница да су два од та три меча одиграна у гостима, од чега један на „Емиратима“ против лондонског Арсенала. Импозантно је деловала Звездина обрана на последња два меча у групној фази. Бате и Келн су тотално „уштоповани“, нападачи ова два клуба нису имали ниједну прилику у те две утакмице и Владан Милојевић може бити поносан на своје момке. Звездина одбрана је попут бедема и велики адут у нокаут фази.

РОДИЋ И СРНИЋ У ПРАВИ ЧАС

Како су отворили сезону у Европи, ова два момка су је јуче и затворили. Одличном игром, пожртвовањем, голом и асистенцијом, подсетили су на летње месеце када су били међу најбољима на терену. Иако се чинило да су у паду форме, поготово Родић који читаве јесени муку мучи са повредама, леви бек и неуморно десно крило, одиграли су синоћ утакмицу на највишем нивоу. Славољуб Срнић је летос играо фудбал живота. Голови Флоријани, Иртишу, Краснодару, аситенција у Прагу… Сврставају Славољуба Срнића као једног од главних протагониста Звездиног успеха. Након тога је уследио благи пад форме, пре свега у завршници, али се борбено крило јуче искупило за те промашаје у групи и Звездиним навијачима подарио најлепши новогодишњи поклон. Милан Родић је дошао пред дуеле са прашком Спартом. „Ускочио“ је Милан без пар тренинга у тим и показао због чега је годинама играо у Русији. Одлична тактичка обученост, могућност за константно понављање по страни, наговештавали су берићетну јесен за овог играча. Ипак, повреда зарађена у Прагу је тотално избацила овог играча из ритма. Мучио се да пронађе праву форму, али је на неколико последњих утакмица показао због чега је доведен. Синоћњи меч је само потврдио о каквом је играчу реч. Одлично је држао леву страну, дефанзивно је био одличан, а успео је и да упише асистенцију у нападу након феноменалног паса Крстичића.