Понос Париза – Стадион „Парк принчева“

Црвена звезда ће утакмицу другог кола „Ц“ групе Лиге шампиона одиграти на велелепном здању у југозападном делу Париза.

Фудбалери Црвене звезде играли су на многим стадионима, а сада ће први пут одиграти званични меч са Пари Сен Жерменом и то у његовом дому, на култном „Парку принчева“.

Стадион је изграђен давне 1897. године. Прво је отворен као „велодром“ и служио је за бициклистичке трке Тур де Франса. Реновиран је неколико пута кроз своју историју. 1932. године је тотално реконструисан, а последњи пут је „шминкан“ за потребе Европског првенства у фудбалу 2016. године.

Идејна замисао архитекти овог стадиона били су видљивост и удобност. И стварно, стадион је одлично конципиран. Трибине су близу терене и високе, тако да свако може да има добар поглед ка терену. Реч је такође о изузетно акустичном стадиону, на којем су покривене све четири трибине. 

Стадион се налази у југозападном делу Париза, у насељу Булоњ. Близу њега је и велика Булоњска шума, која представљају „плућа“ Париза. Иначе, сам стадион је смештен у насељу, између стамбених зграда. Прилаз њему је фасцинантан, где из околних уличица одједном наилазите на велелепни стадион.

Иако је мањег капацитета од „Сен Денија“, овај стадион је понос Париза и место на којем је одиграно сијасет великих утакмица. На њему је одиграно прво финале Купа шампиона између Реала и Реимса 1956. године. Одиграна су још два финала КЕШ-а, 1975. и 1981. године, као и два финала Купа победника купова 1978. и 1995. године. Такође, овај стадион је био и домаћин два финала европских првенстава 1960. и 1984. године, а играни су и мечеви светских првенстава 1938. и 1998. године.

Данас је модерно фудбалско здање као елитни стадион по категоризацији Уефе, где у „фан зони“ постоје разне занимације за навијаче.

Звезда је одиграла „милион“ великих мечева, а ово је идеална прилика да се покаже у правом светлу и на овoм култном стадиону.