Поновни сусрет Звезде и Кикановића

Како то и бива у неком делу кријере, некадашњи играч и бивши клуб се нађу на супарничким странама. Црвена звезда и Елмедин Кикановић ће се поново срести, а вивши играч црвено-белих и наредни ривал, екипа Монака, угостили су Звезду.

Ово је први од два меча у групи у којима ће се Звезда и Кикановић наћи на супарничким странама. Играчу који је у три сезоне носио црвено-бели дрес, ово ће бити први званичан меч у којем наступа против бившег клуба. Тим поводом, Елмедин Кикановић је дао интервју за српске медије.

„Јесте. Први пут у званичној утакмици. Играо сам на једној пријатељској, пре неколико година. У Звезди сам провео три године, биће помало чудно играти против Звезде, али добро. Професионалац сам, одрадићу посао на најбољи начин“.

Звездин некадашњи играч је истакао да је Звезда сада другачији клуб у односу на период када је он наступао у црвено-белом дресу.

„Звезда је другачији клуб од онога у коме сам ја био. По организацији је тај клуб када сам ја био, био пропраћен финансијским проблемима и честим мењањем руководства. Сада је Звезда, практично до ове сезоне, била стандардан евролигаш. Овај клуб сада је један у ком је све сложено, нема проблема, срећан сам што је тако. Њени навијачи то заслужују“.

На помен Звезде и шта му прво падне на памет, Кикановић је одговорио:

„Падне ми на памет да је то велики клуб са огромном армијом навијача и да сам имао част и искуство да са 19 година играм пред најватренијим навијачима сигурно у Европи. Указала ми се шанса да играм Еврокуп у клубу у ком су велика очекивања и притисак. И то ми је помогло у каријери. Када тако млад искусиш буквално све, то ти користи даље у каријери. Све је лакше после тога. Огромно искуство“.

На питање да ли је саиграчима причао о ватреној атмосфери у хали „Александар Николић“, Звездин некадашњи играч је дао одговор кроз смех и у шаљивом тону.

„Нисмо се још дотакли тога. Прво дочекујемо Звезду овде, неће бити ни приближно ономе што нас очекује у Пиониру. Овде је ипак публика мирнија. Навијају на неки другачији начин. Оставићемо ту тему пред гостовање у Београду па ћу тада о томе разговарати са њима“.

Говорио је Елмедин Кикановић и о овогодишњој екипи Звезде, али ју је и упоредио са његовим садашњим тимом.

„Пратио сам састав Звезде. Нисам успео да погледам ниједну утакмицу јер нам се поклапају утакмице или сам имао тренинге. Поредећи Монако и Звезду, у сличној смо позицији. Променили смо тренера и неколико играча. Имамо поприлично нове екипе. Звезда има изузетно јак састав, има све победе до сада, и без обзира на толике измене, и то што још нису уиграни колико би желели, успели су да вежу све победе. То подиже самопоуздање. Ми смо имали мало спорији старт. Имали смо и неке проблеме с повредама. Верујем да ћемо поправити то. Добили смо Нантер и у добром расположењу чекамо Звезду“.

Дотакао се и свог досадашњег дела сезоне.

„Мислим да могу бити релативно задовољан уласком у сезону. Доста је то нова екипа. С обзиром на све околности мислим да пружам добре партије. Наравно да може и боље. Како екипа буде подизала форму и ја ћу. Све ће то заједно бити још боље него до сада“.

Популарног Кикана ће покушати да заустави прави бедем испод Звездиног коша, а он сматра да је Звезда једна избалансирана екипа са добрим играчима како споља, тако и у унутрашњој линији тима.

„Изузетно су јаки испод коша. Али не бих рекао да су слаби на вањским позицијама. Тако да су покривени на свим позицијама одлично. Да, на петици буквално играју са тројицом играча. Па ништа, очекују нас јаки дуели. Имамо и ми своје адуте. Верујем да ћемо се спремити“.

Новинари су имали питање и шта мисли о раду Милана Томића, као и шта је Звезда добила његовим доласком. Констатовали су да је увео строгоћу, али Кикановић не дели њихово мишљење.

„Не бих рекао да је увео строгоћу, он је човек од огромног искуства. Сарађивао је са најбољим стручњацима, тренерима у Европи. Провео цео живот у Олимпијакосу. Свим силама се труди да то искуство пренесе на екипу. Жели да извуче максимум. Засад то добро изгледа пратећи са стране“.

Дотакао се и Монака и покушао читаоцима да приближи тим за који наступа.

„То је амбициозан клуб који расте из године у годину. Буквално откако је клуб преузео садашњи председник – клуб расте. Стигао је из треће лиге у прву. И пет година константно напредује“.

Објаснио је и како у Монаку гледају на Еврокуп.

„То је друго најјаче такмичење у Европи. Чини ми се да је ове сезоне и јаче него прошле сезоне, колико сам испратио. Наш примарни циљ је да прођемо групну фазу. Нема неког императива. Нити неких мегаломанских корака. Циљ је да прођемо даље, па ћемо видети како ће се ствари развијати. Играћемо на четири фронта“.

На питање каква атмосфера Звезду чека против Монака, Кикановић је одговорио:

„То је дворана која прима око 3.000 навијача. Углавном је испуњена у домаћем шампионату. Генерално је посета у овим земљама мања када су утакмице усред радне недеље, него оне викендом. Дворане су за 30% до 40% празније. Сећам се када сам играо за Албу, било је 4.500 гледалаца против Арманија, па 11.000 против Тубингена, или тако неког клуба, за викенд. Не верујем да ће дворана бити испуњена и да ће се тражити карта више. Верујем да ће бити и навијача Звезде, тако да очекујем за услове Монака пристојну атмосферу, али неупоредиву са нашим поднебљем“.

Причао је и о томе како гледа на каријеру након напуштања Малог Калемегдана и да ли би црвено-бели дрес у будућности поново носио.

„После Звезде сам играо четири године ВТБ лигу која је тада била много јача него данас. Било је то такмичење најјаче уз шпанску и турску лигу. То је био изазов. После тога сам играо у Алби, сигурно најорганизованијем клубу у Немачкој. Клубу који има много навијача. Сада сам у Монаку и могу бити задовољан“.

А Звезда?

„У Монаку сам, имам уговор, о том-потом“.

За крај је Кикановић говорио о фудбалском клубу Монако, који се попут Црвене звезде такмичи у најелитнијем европском фудбалском такмичењу – Лиги шампиона.

„Јесам, ето баш недавно када је гостовао Атлетико Мадрид у Лиги шампиона. Исто тако сам прошле сезоне гледао пар утакмица. И ту је проблем термина утакмица и тренинга, путовања. Али ето, ухватио сам мало времена. Волим да погледам фудбал, поготово када се игра Лига шампиона. А ту ми је на два километра. Гре’ота је да се пропусти. Прижељкивао сам на жребу да Звезда буде у тој групи, али било би превише да имамо окршаје и у фудбалу и у кошарци. Задржаћемо се на овим кошаркашким мечевима“, закључио је Кикановић.