Преглед европских лига: Тежим путем до групне фазе

Резултати у европским лигама нам не иду на руку, а ту су и новине у пропoзицијама од стране УЕФЕ.

Сваког понедељка, РСБ Вам доноси преглед европских лига које директно утичу на статус нашег клуба у европским квалификацијама.

Црвена звезда ће стартовати из првог кола квалификација за Лигу шампиона и налазиће се у повлашћеном шеширу, а сада је извесно да се у осталим рундама неће наћи међу потенцијалним носиоцима на жребу. На то је утицао резултат на Кипру, где је Апоел до титуле дошао у 88. минуту. Нашем тиму не одговарају ни резултати у Пољској, где је Легија једну руку већ ставила на пехар и право чудо треба да се догоди па да је изгубе у последњем колу. Такође, дошло је и до смене у Словенији, где је Олимпија одиграла само 0:0 против последњепласираног Анкарана. Притом су промашили ударац са беле тачке у 91. минуту. 

Велика померања су утицала и на статус нашег клуба у Лиги Европе. Због промена у многим шампионатима, наш тим је пао на листи носилаца у Лиги Европе, па се у овом тренутку не може проценити положај нашег тима до самог краја квалификација.

Оно што је новина, то су нове пропозиције које је објавила УЕФА средином прошле недеље.

Европска кућа фудбала објавила је нови Правилник такмичења у Лиги шампиона и Лиги Европе, и уз све већ познате појединости о новом систему такмичења, интересантан је и начин одређивања носилаца за последње коло квалификација за Лигу Европа. Наиме, свих шест екипа које буду елиминисане у трећем колу квалификација за ЛШ, аутоматски ће бити носиоци у плеј-офу за Лигу Европе, невезано за коефицијенте. Од 10 победника мечева трећег кола квалификација за Лигу Европе, 6 екипа са најслабијим коефицијентом наћи ће се међу неповлашћеним екипама и оне ће бити жребане против 6 повлашћених тимова. Остале 4 екипе, оне са највећим коефицијентима, биће жребане међусобно.

Овај нови систем нама не иде у прилог, пошто би се према тренутном стању ствари нашли баш међу те 4 екипе, и једини могући противници би нам били Малме, Хапоел Бер Шева и Розенборг. Сигурно тежи пут до групне фазе.

Наравно, све би се то променило уколико бисмо начинили изненађење у другом колу квалификација за Лигу шампиона и избацили тим са бољим коефицијентом, што би нам аутоматски обезбедило статус носиоца у плеј-офу за Лигу Европе.

Уз то, морамо да се надамо да у другом колу квалификација за ЛШ, буде што мање изненађења, пошто би нас пораз сваке екипе са бољим коефицијентом од нас гурао наниже на листи за треће коло, па би постојала реална опасност да испаднемо из 4 најбоље пласиране екипе и да завршимо међу неносиоцима у последњој рунди квалификација.