Пролаз у друго коло, Крстичић диригент и тешко без нападача

Црвена звезда је савладала летонског шампиона са 2:0 у реванш мечу првог кола квалификација за Лигу шампиона.

Црвена звезда је направила први корак и успешно пребродила прву препреку на путу ка елитном такмичењу. Наш тим је био бољи од првака Летоније у првом колу квалификација за Лигу шампиона и укупним резултатом 2:0, избацио Спартакс Јурмалу из даљег такмичења. Црвено – бели су доминирали током овог двомеча, али су тврде Летонце „пробили“ тек пред крај реванш утакмице у Београду. Головима Ел Фарду Бена и Ненада Крстичића, Црвена звезда је заказала двобој са екипом Судуве, литванским представником, који је направио велико изненађење избацивши кипарски Апоел у првој рунди квалификација. Мечеви другог кола су на програму 24/25 јула, док је реванш седам дана касније. Црвена звезда је домаћин у првој утакмици.

Ненад Крстичић је још једном показао класу. Звездина седмица је диктирала темпо наше игре и потврдила да је најбитнији шраф Владанове машинерије. Популарни Крле се истакао као „газда“ на терену. Преузимао је одоговорност и игру на себе, поготово у тренуцима када је изгледало да се Звезда „губи“ под притиском нерешеног резултата. Одлично је „плесао“ тереном, делио лопте и диктирао ритам меча, а добру партију је крунисао феноменалним голом. Одлично отворена контра нашег тима, у којој су главне улоге имали Бен и Мелег, завршила се шмекерским голом Ненада Крстичића, који је „штиклом“ спровео лопту у мрежу и тим поготоком потврдио пролаз Црвене звезде у друго коло квалификација. Нема сумње да је Ненад Крстичић прва виолина Црвене звезде на почетку сезоне.

Црвена звезда је још једном потврдила да је чврста и организована екипа. Тешко јој је постићи гол, а од доласка Владана Милојевића, европски мечеви са мирном мрежом су постали свакодневница. Ипак, поред сачуване мреже, циљ је постићи и гол, а ту се наш тим мучио на старту европског пута. Мора се признати да су Летонци у оба меча играли декадентан фудбал, без жеље за игром и нападачким акцијама. Али, с обзиром на квалитет обе екипе, наш тим је морао показати више нападачког арсенала. Пре свега, разлог слабије нападачке игре лежи у недостатку правог нападача. Никола Стојиљковћ, играч од којег се много очекује ове сезоне, има проблем са повредом и  ризик да почне утакмицу у Риги показао се као лош. Александар Пешић је напустио Црвену звезду пред двомеч са Спартаксом и Владан Милојевић је остао само са младим Дејаном Јовељићем и Миланом Павковом. Високи нападач се трудио, али за европски ниво фудбала још увек није зрео. То се најбоље видело у првом мечу када је пропустио две одличне прилике. На овом нивоу, такве шансе морају да се реализују, због тога је реванш меч почео са клупе. Ипак, ни тактичка иновација Владана Милојевића са Беном као најистуренијим, није дала бољитка. Крилни играч се извлачио на страну, те због тога испред противничког гола није било наших играча. У неколико наврата је наш тим јуче добро пробио по страни, али је казнени простор био пуст и није постојала опција за пас у тим ситуацијама. Мораће Звезда пронаћи решење за позицију нападача, пошто изазови који следе, неће толерисати пасивност у нападачким акцијама.