ПРОМЕНЕ У ЕВРОЛИГИ: Неизвесна судбина представника из АБА

На сајту Евролиге објављене су занимљиве ствари, између осталог и неке везане за промену учесника такмичења од сезоне 2020-2021.

Екипа Црвене звезде ове сезоне биће једини представник АБА лиге у најјачем европском кошаркашком такмичењу, а каква ће ситуација бити у будућности, остаје неизвесно.

Након састанка који се одржао иза затворених врата, Евролига је обавестила јавност о будућим корацима, и стварима везаним за такмичење од сезоне 2020-2021, а једна од најважнијих промена изгледа овако:

  • 11 тимова су сигурни учесници са А лиценцом
  • 2 тима имају специјално додељени вајлд кард (Бајерн и Асвел)
  • 2 тима ће имати лиценцу преко Еврокупа (победник и финалиста такмичења)
  • годишње лиценце

Последња, и потенцијално претпоследња тачка су оно што навијаче Звезде највише треба да интересује. Из објаве је јасно да АБА учесник више нема сигурно место у Евролиги, и то је оно што није позитивна ствар. Са друге стране, у додатку објаве стоји део у којем се каже да ће  шампион АБА лиге имати предност при добијању једне од три годишње лиценце, с обзиром на то да не постоји ниједан учесник такмичења који има вишегодишњу, или било коју другу лиценцу.

Теоретски гледано, Евролига и даље оставља отворена врата екипама из АБА да наступају у најјачем европском такмичењу. У пракси, једини сигуран пут је финале Еврокупа. Велико је питање да ли ће шампион АБА стварно бити испоштован, и добити једну од три годишње лиценце које Евролига додељује.