Први сусрет Звезде и Хајдука

Други дан Конгреса УСАОХ-а протекао је на игралишту Конкордије. Организоване су разне културне и спортске манифестације, а главни догађај била је управо утакмица између Црвене звезде и сплитског Хајдука, који се вратио у земљу после дуге турнеје по иностранству. То је била прва утакмица ова два велика ривала.

,,Вјесник“ пише да је тог дана, 21. јуна 1945. године, 15.000 гледалаца са посебним занимањем очекивало наступ ова два клуба:

,,Кад је екипа са капитеном Јозом Матошићем на челу истрчала на игралиште, поклицима и пљескању није било краја; док се над истоком појавио транспарент с натписом ‘Хајдуковци’. Срдачно је дочекан и излазак омладинаца Црвене звезде (…) Након што су капитени екипа изменили цвеће и изљубили се отпочела је игра.“

За Црвену звезду су играли: Мркушић, Станковић, Петровић, Ђајић, Поповић, Ћирић, Шапинац, Митић, Томашевић, Језеркић, Хорватиновић.

Хајдук је наступио у следећем саставу: Бркљача, Кокеза, Клемен, Батинић, Катнић, Луштица, Алујевић, Адријашевић, Ј. Матошић, Ф. Матошић, Радовниковић.

После узбудљиве игре, Црвена звезда је однела победу са резултатом 3:1 (3:0). Стрелци су били Томашевић, Језеркић и Митић за Црвену звезду, док је стрелац за Хајдук био Фране Матошић.

По стручној оцени загребачке спортске штампе Звезда је засужено победила, а ,,Млади борац“ је овако писао о утакмици:

,,Прослављени тим наше дичне Армије, после низа успеха у борбама са најбољим енглеским и италијанским момчадима, имао је у младој једанаесторици Црвене звезде достојног партнера, за кога техника лоптачке игре не представља никакву тајну и који с обзиром да је састављен од врло младих играча тим од велике будућности.“

Од тада Црвена звезда и Хајдук су одиграли много узбудљивих и неизвесних мечева. Тим из Сплита је једини клуб из бивше земље који је имао позитиван скор у међусобним првенственим дуелима – побеђивао је Звезду 35 пута, 25 сусрета је било без победника, док је Звезда победила у 32 наврата. Да ,,мајстори с мора“ нису одговарали црвено-белима говори податак да је између 1947. и 1991. године Црвена звезда на стадиону под Марјаном победила само пет пута!

Трећа звездина звезда, Драган Џајић, тако никада није остварио победу у Сплиту. Драгослав Шекуларац је имао више среће од њега – победио је тамо два пута. Први пут 1955. године и то је у исто време била прва Звездина победа и његова дебитанска утакмица против Хајдука. Популарни Шеки је био у саставу када је Звезда победила други пут (01.12.1957.), као и 7. септембра 1958. године када је Хајдук у Београду доживео најтежи пораз у југословенским првенствима (изгубио са 7:0).

Нешто млађе генерације се сећају финала купа Југославије одиграног 8. маја 1991. године. Хајдук је победио, а освојен трофеј се више никад није вратио у Београд. На трибинама је било само 7.000 гледалаца (можда и најмања посета у историји сусрета ова два клуба) и гледали су утакмицу пуну провокација, оштрих фаулова, чак и чупања за косу.

Били су то свакако дуели који су пунили стадионе, са много сјајних потеза, голова, али и тензија – што на терену, што на трибинама.