ПРВИ УТИСАК: Звезда храбра, али мора још да сазрева

Шта смо све видели и научили на првом мечу групне фазе Лиге Европе…

 

Фудбалери Црвене звезде ремизирали су синоћ у утакмици групне фазе Лиге Европе са екипом БАТЕ Борисова резултатом 1:1. Сам меч био је прави показатељ квалитетног фудбалског нивоа којем црвено-бели теже и који су достигли након десет година одсуства из групне фазе неког европског такмичења.

БАТЕ ЈЕ КЛАСИЧАН ПРИМЕР НАМАЗАНЕ И ИСКУСНЕ ЕКИПЕ

Можда је јавност потценила екипу БАТЕ-а мислећи да су слабији од Краснодара који је пао у паклу Маракане. Било је аргумената који би указивали на то да индивидуални квалитет БАТЕ-а није на нивоу руског представника, али делује да смо сви помало превидели чињеницу да БАТЕ десет година у континуитету учествује у европским такмичењима – некада је то Лига Шампиона, некада је то Лига Европе, а све заједно то је једно огромно искуство. Видело се колико су играчи гостију „намазани“ и колико користе сваку ситницу да провоцирају и изнервирају наше момке. Боаћи је добијао по ногама, сваки слободан ударац у опасној зони је ометан до крајњих граница (пред жути картон), контакти са нашим играчима су били пренаглашени како бисмо добили картон…све су то одлике тима који име хиљаде и хиљаде минута у групној фази. Наша Звезда је у процесу учења и временом ће и она доћи на један искусан и оптималан ниво. Оно што је свакако за похвалу и радост је чињеница да је ниво физичке припреме довољан за овакав ниво такмичења, који подразумева највеће физичке напоре са којима се наши момци суочавају у досадашњем делу сезоне. Звезда је, да подсетимо, ушла у паклен ритам четвртак-недеља и то ће бити нешто где ће физичка припремљеност имати капиталну важност.

РАШЋЕМО, СВЕ ОВО ДОСТА ПОДСЕЋА НА ЗВЕЗДУ У ЕВРОЛИГИ

Добра аналогија би могла да се повуче са оном сезоном кошаркашког клуба у којој се наш тим после дужег времена вратио у Евролигу. Било је ту квалитета, било је синергије између публике и клуба, било је борбе и жара, али не и искуства. Наравно, црвено-бели у кошарци те сезоне никако нису разочарали, знамо да неће ни наши љубимци у фудбалу, али јасно је да је први меч тај који вероватно најјасније осликава недостатак искуства и све оно што би требало поправити. Било је више него видљиво колико су наши момци импресионирани чињеницом да играју групе Лиге Европе, нарочито у првих двадесет минута утакмице – било је ту грешака, испадања, мискомуникације, али било је и оног фајтерског духа преко потребног за праву битку какве ће заправо и бити све утакмице у групи Х, која је нама од највећег значаја. Све што је један прави европски меч, на највишем нивоу, имао да понуди, синоћ је и понудио, а ми можемо да будемо поносни што је и Звезда била део тога.

Звезда ће имати још минимум пет јаких европских мечева, од тога по два са екипама из Премијер лиге и Бундеслиге. Ако ће нешто да нас очеличи и учини јачим и искуснијим, управо ће то бити дуели са ТОП европским тимовима. Такође, овај састав како је сада укомпонован итекако има потенцијал за квалитетну борбу, само му треба времена да израсте и достигне прави ниво. На крају крајева, и Звезда је у кошарци прво „прележала дечије болести“ па су онда редом кренули да падају сви великани европске кошарке…надајмо се да је БАТЕ био тај који нам је помогао да превазиђемо одређене ствари које ће на наплату доћи Келну и Арсеналу.