Ренесанса коју нико није очекивао

Од водећих играча који су прошле сезоне или били у жестоком паду форме, или њихова „дивља игра“ није могла да се укроти, данас смо добили компактну и снажну целину која је на прагу Лиге Европе, подвига који Делије чекају читаву деценију.

Шеф стручног штаба Владан Милојевић против прашке Спарте свакако је остварио две највеће победе у својој каријери, чиме је обрадовао армију Звездиних навијача и црвено-белима подарио прву велику европску победу још од Роме и чувеног гола Николе Жигића. Констатовали смо у првом мечу против Флоријане, сада већ давно у јуну, да Звезда има простора за напредак, али да основна филозофија игре није била скроз јасна. Довођењем Бранка Јовичића физиономија тима потпуно се изменила, међутим утисак  који примећује све више и више навијача Црвене звезде је како је дошло до невероватног препорода у игри Доналда, Ле Талека и Канге, момака који нису пружали ни изблиза овако квалитетне партије минуле сезоне.

ЖЕСТОК РАД ЈЕ ГЛАВНИ САСТОЈАК УСПЕХА

Никада није био споран квалитет Доналда, Ле Талека и Гелора Канге. Мада су многи навијачи желели да се овај трилинг играча прода, и мада су у моментима фрустрације „чашћавали“ наше играче разноразним коментарима, чињеница да је ови момци имају педигре и квалитет који превазилази оквире домаће Суперлиге. Доналд и Ле Талек долазе из веома озбиљних фудбалских академија где је систем рада неупоредиво другачији у односу на оно што имамо у Србији, па чак и Омладинској школи Црвене звезде која се годинама уназад дичи како је избацивала екстра таленте попут Јовића, Грујића, Ристића, Манојловића, а пре тога Симића, Јанковића, Максимовића. Гелор Канга је репрезентативац Габона и момак који је био један од главних мотора руског Ростова који је сезону пре него што је он дошао у Звезду завршио на другом месту, а касније успео преко квалификација да се пласира у Лигу Шампиона.

Стицајем разних околности ови момци нису изборили уговор у лигама петице, али им је позив Звезде био довољно примамљив да каријеру наставе код нас и да добију лидерску улогу. Систем рада који је форсирао Гроф Божовић одразио се негативно не само на ове момке, већ и на целокупан колектив који је пружао партије испод својих могућности, што је касније резултирало губитком титуле, и на крају и Купа. Са друге стране, шеф Милојевић је од старта ствари поставио тако да ће морати крваво да се ради на сваком сегменту игре, почевши од физичке спреме, преко тактике, колективне одбране, дисцплине, стрпљења и међусобног поверења. Резутлат је за кратко време невероватан – Ле Талек је селидбом на штопера почео да пружа најбоље партије у нашем дресу, Доналд је поново онај стари терминатор на средини терена који улива страх и трепет, а Канга главни плејмејкер и душа тима који или храни лоптама Ричмонда Боаћија или одапиње неухватљиве пројектиле ка голу противника. Све ово доводи до прилично јасног закључка – када се ради правилно, и резултат мора да дође.

ИМА ЛИ ЗВЕЗДА, ПРЕДВОЂЕНА ОВИМ МОМЦИМА, СНАГЕ ЗА КОНАЧНИ УДАР?

Након што смо архивирали велики успех и пролаз прашке Спарте, вољом жреба Звезда ће наредне недеље путовати у Русију на први меч плеј офа Лиге Европе против богатог Краснодара. У питању је екипа која се не одликује атрактивном игром, али представља скуп искусних, квалитетних и добро укомпонованих играча који имају искуство играња јаких мечева. Цео тим Краснодара прављен је не само да би се пласирао у Лигу Европе, већ да би тамо и презимео. Нема никакве сумње да ће Звезди ово бити далеко најтежи испит овог лета и да ће морати да одигра две партије на самој граници максималних могућности како би успела европску јесен да врати на стадион Рајко Митић.

Оно што је такође јасно је да ће главне полуге у том подухвату морати да буде квартет Доналд, Ле Талек, Канга и Боаћи. Одсуством Јовичића додатна одговорност пада на ове момке, вероватно највише на Доналда као парњака Јовичићу на средини терена, али утакмице и систем рада који смо гледали овог лета дају нам оптимизам да ћемо видети ове момке у свом најбољем издању. Можда ни то не  буде довољно за коначан успех, али ћемо са поносом моћи да констатујемо да су црвено-бели одиграли баш онако како сви желимо – срчано, борбено, концентрисано, без респекта и устезања. Од Ле Талека ће се очекивати бриљантна антиципација и мирноћа у последњој линији, Доналд ће морати да „газдује“ средином терена и освоји мноштво дуела са снажним противницима, док ће Канга морати да уђе у свој најбољи мод који подразумева ласерски прецизне лопте и што мањи број грешака. Релативно скоро смо видели да сва тројица могу да изведу то што се од њих тражи, још када томе придодамо предатора Боаћија који је тренутно први стрелац квалификација за Лигу Европе,  имамо чему да се надамо чак и против фаворизованог и богатог ривала.