РСБ Анализа | Били Берон – нова Звездина хаубица!

КК Црвена звезда полако приводи свој прелазни рок крају, а РСБ почиње са анализама нових играча нашег кошаркашког клуба. Први на скенеру је уједно и прво појачање Звезде у овом прелазном року – Амерички бек Били Берон који је овог лета стигао из Турске где је играо за екипу Ескишекира у којем је одиграо одличну сезону. Берон стиже као замена на бековској позицији уместо Џејмса Фелдина, а ево које су његове карактеристике и шта он доноси нашој екипи.

Вилијам Џејмс Берон рођен је 11.12.1990. године у Вирџинији. Потиче из кошаркашке породице – његов отац Џим је уједно и тренер колеџа где је Били провео своје последње две године кошаркашке каријере, док његов старији брат Џими такође игра кошаршку у Европи и то за француску екипу Шалон. Каријеру је започео на Универзитету Вирџинија где није имао велику улогу у екипи, па је следеће године прешао на Универзитет Роуд Ајленд где је пружао много боље партије и где је имао већу улогу. После тога, прелази на Универзитет Канисиус у екипу чији је његов отац био тренер, где је уједно био и најбољи играч екипе. Играјући позицију плејмејкера, целокупна игра Канисиуса је почињала и завршавала се са њим, а и те две године се профилише и као добар шутер. Примера ради, у другој сезони у екипи Роуд Ајленда погодио је једва преко 30% шутева за 3 поена, док је у својој последњој сезони тај проценат скочио на импресивних 40%. У последњој сезони на колеџу проглашен је за најбољег играча своје конференције, а 2013. и 2014. године је био и у најбољој петорци своје конференције.

После успешне каријере на колеџу, Били је прво прешао у екипу Лиетувос Ритаса где је пружао солидне партије улазивши са клупе. Потом је прешао у екипу Спироу Шарлоа где је пружао изузетне партије и био један од главних играча своје екипе. Наредне сезоне је добио прилику да се опроба у Шпанији у екипи Мурсије где се није најбоље снашао и где није имао толико изражену улогу у нападу као што је имао у Белгији. У Звезду долази из екипе Ескишекира где је такође пружао одличне партије и где јебио један од носилаца игре у нападу. 2017. године наступио је и за Америчку селекцију на првенству Америке али није имао запажену улогу у екипи, играјући само 7 минута у просеку по утакмици.

Офанзивне карактеристике

Најјаче оружије Берона у нападу је свакако његов изузетан шут. У Турској је често играо без лопте и излазио је из блокова за отворене шутеве за 3 поена. Међутим, Берон је такође одличан шутер и из дриблинга и може себи да искреира поена без већих проблема. Има изузетно брз и правилан избачај, са високом тачком избачаја лопте и израженом ротацијом тела, што му омогућава да погађа тешке шутеве преко својих чувара. Шут му је током већег дела каријере био изузетно оружје, а као што смо напоменули, захваљујући томе што одлично контролише лопту и што је толика претња као шутер, уме да креира себи шут и за три поена, са полудистанце, као и из пик игре. Такође уме да положи лопту уз контакт, уме да буде креативан, међутим није претерано висок (188цм) и није експлозиван па се мучи да заврши преко физички доминантнијих играча, што делимично надомешћује флоутером који погађа у солидним процентима. Иако има добар дриблинг, није толико добар креатор игре – асистенције саиграчима су му углавном основне, без неке претеране креативности и има проблем са губљењем лопти.

Дефанзивне карактеристике

Берон је на папиру квалитетан дефанзивац – има одличне латералне кретње, а пошто потиче из кошаркашке породице разуме тимске принципе у одбрани и лако се уклапа у замисао тренера. Међутим и овде физикалије лимитирају Берона – са својих 188цм и малим распоном року, не може да се носи са већим и јачим бековима противника. Поред тога, слаб је крадљивац лопти и тај део статистике му је доста занемарљив. Ово не значи да је Берон лош дефанзивац, напротив, али постоји одређен тип играча који може да чува и одређен тип играча против којих се мучи у одбрани.

Закључак

Били Берон је пре свега одличан офанзивни играч који ће донети велики квалитет у нападу и шут за три поена који је данас јако битна ставка у модерној кошарци, а заузврат није играч који ће правити проблеме својом лошом одбраном. Међутим, због своје висине, неће моћи да се носи са већим и јачим бековима од себе, а са друге стране иако је на почетку каријере играо плејмејкера са пуно успеха, с обзиром да није креатор неће моћи да проводи пуно времена на тој позицији. Берон је у суштини квалитетан бек заробљен у телу плејмејкера и то га је спречавало да оствари запаженију каријеру до сада.

Када се све ово узме у обзир, јасно је да је Звезда добила одлично појачање које ће улазити са клупе и бити важан шраф игре у нападу и нема сумње да су Звездини навијачи добили новог љубимца у чијим ће потезима уживати.