РСБ АНАЛИЗА: Бреша и две лопте за неуспех у Еврокупу

Ако се у обзир узму почетне предикције и очекивања, Црвена звезда је прерано завршила такмичење у Ервокупу. Вођени успесима у 5 узастопних Евролигашких сезона, навијачи су очекивали пролаз у саму завршницу такмичења па чак и борбу за титулу у финалу. Да је ово неочекиван резултат показује и предсезонска РСБ анкета у којој је само 7,2% испитаника предвиђало крај у ТОП 16 фази. Ако се осврнемо на разлоге прераног испадања, онда жал остаје још већа.

Бреша. Први пораз, у том моменту се чинило и небитан, је заправо и одлучио коначни пласман Звезде у регуларној фази Еврокупа. У првој четвртини овог гостовања Звезда је водила са нестварних 28:7, и чинило се да ће то бити један од најубедљивијих победа на гостовањима. Али онда потпуни крах игре Црвене звезде и преокрет домаћина који добија утакмицу. У наставку је график кретања резултата за неверицу:

Ово је била кључна утакмица која је могла да Црвеној звезди у коначном пласману гарантује бар другу позицију и самим тим лакшу групу у ТОП 16 фази. Верујемо да би у групи са Униксом, Зенитом и Цедевитом или са Албом, Ритасом и Партизаном сигурно имали већи број победа и извеснији пролаз у плеј-оф.

Два лица Звезде, код куће и на страни. Црвена звезда је на гостујућим теренима забележила само 2 победе и 6 пораза што не може бити довољно за тим који жели завршницу Еврокупа. Поред већ поменутог пораза у Бреши свакако је било реално очекивати победе у Улму и Лиможу. Вредна пажње је била победа у Монаку и поред релативно лоше игре, као и фантастична победа против Галатасараја. На домаћем терену је углавном пружала добре партије и једино је Монако надиграо Звезду у Пиониру. Звезда је забележила 6 победa и два пораза од већ поменутог Монака и Валенсије. На нередном графику је приказана разлика у скоковима и шуту на домаћем терену (зелено) и на гостујућим (црвено):

Порази у завршници. Црвена звезда је две узастопне утакмице које су директно одлучивале пролазак у плеј-оф изгубила у последњим секундама меча. Прво против Валенсије у Пиониру, у утакмици која је Звезда доста добро одиграла и где је Валенсија показала да је главни кандидат за титулу Еврокупа. Друго у Лиможу у којој је Звезда направила преокрет и чинило се ишла ка сигурној победи, а онда потпуном блокадом у задњих три минута доживела пораз који је значио дефинитивну елиминацију. Дакле да само једна од ове две лопте није прошла кроз мрежицу, вероватно би сад причали о „отвореном путу“ до завршнице. Чини се да је поразима кумовала лоша одбрана у кључним моментима утакмице, на којима није играо повређен први дефанзивац тима Бранко Лазић.

Статистички Звезда је била у горњем делу табеле у већини параметара. У офанзивном рејтингу на високом 5. месту а у дефназивном на 8. Проценти шута из игре су били веома добри са преко 50%, док је за три поена био око 40%. Један од статистичких параметара који је био забрињавајућ је однос украдених и изгубљених лопти и по којем је Звезда била скоро на самом дну које је држала екипа Партизана. Број изгубљених лопти је нарочито био изражен у серији од три пораза Звезде у новемрбу месецу. Са обзиром да је Звезда у ротацији имала три класична центра, може се рећи да је подбацила и у скоковима па се нашла тек на 12. месту Еврокупа. Појединачно најбољи играч Звезде је био Џо Регланд и он је на терену био лидер тима. Узимао је највише шутева од свих играча али са њим на паркету Звезда је имала највећу кош разлику у своју корист. За похвалу су и партије младог Симанића који се посебно истакао приликом одсуства Фајеа.

Још једном смо били сведоци да европска такмичења не признају осредњост и захтевају одређену врсту континуитета, како по питању састава тако и основног концепта игре. Црвена звезда је у другу сезону за редом ушла са променом тренера, као и великом ревизијом играчког кадра. У ограниченом тржишту играча као што је европско, које је додатно ослабљено нестварним финансијама НБА тимова, реч континуитет добија на јачини. Чак и финансијски моћнији тимови Европе не могу да обезбеде играча који би донео инстант резултат. Резултати показују да само тимови који успевају да обезбеде континуитет имају шансе да буду и шампиони. По први пут Звезда је на пар гостовања имала обезбеђен чартер-лет што је за похвалу и свакако један од услова такмичења на елитном нивоу Европе. Европски пут Звезде у овој сезони се зато не може окарактерисати као катастрофалним, поготову не ако је извукла поуке које ће  користити у завршници осталих такмичења.

Како ви оцењујете наступ Црвене звезде у Еврокупу?