РСБ анализа: Црвена звезда – Спартак Трнава 1:1

Фудбалери Црвене звезде су у првом мечу трећег кола ремизирали са словачким шампионом Спартаком из Трнаве. Словаци у Трнаву носе 1:1 и наш клуб ће верујемо бољом игром у реваншу, обезбедити пролазак у плеј оф фазу такмичења за групну фазу Лиге шампиона.

Спартак је изашао на терен стадиона „Рајко Митић“ са намером да се брани и да покуша из контранапада угрози Борјанов гол. У томе су у потпуности успели и зато сада имају бољи повољнији резултат пред реванш.

Владан Милојевић је опет своју екипу извео у формацији 4-1-4-1 као и током досадашњег дела сезоне. Уместо Милића који је стартовао на обе претходне утакмице против литванске Судуве, не месту најистуренијег нападача је био Никола Стојиљковић.

Словаци су сјајном дефанзивном игром, сјајно поништили везни ред нашег првака. Радослав Латал, чех на клупи Спартака је одлично спремио меч и тактички надиграо свог колегу на другој страни, Владана Милојевића. Екипа Спартака је констатно била згуснута, добра организована у формацији 4-5-1 у линији. Јако су тешко наши играчи пробијали дупли блок који је Латал поставио пред њих.

Црвена звезда је генерално имала већи посед и више од игре. Гости из Трнаве су припретили свега два пута, од чега је један тај гол, који су дали после великог кикса наше одбране, која је дозволила Гренделу да се упише у стрелце из ситуације 2 на 4. Тако примљен гол је недопустив за овај ниво такмичења.

Везни ред нашег шампиона је потпуно подбацио. Бен и Ебесилио су били потпуно „отерани“ од гола Спартака. Словаци су у везном реду свесно пуштали Јовичића да има лопту што више у ногама, али су се спуштали у ниже зоне и затварали велики део пасова који су ишли превасходно на Крстичића, Бена и Ебесилиа. Феноменално померање су имали играчи из Трнаве кад су били без лопте и готово су покрили велики део терена својим преданим радом у дефанзиви. Тек уласком Вељка Симића, који је својом моториком и убацивањем између линија противника унео немире по одбрану словака, звездина игра је продисала и лакше него до тада долазила до последње трећине терена.

Један јако тежак меч и на физичком и на психолошком плану се синоћ одиграо у Београду, а и време је било спарно, тако да треба честитати обема екипама на завидној борби и трчању.

Борјан на голу није имао превише посла. Код гола Спартака је био на лопти, али је лопта закачила нашег одбрамбеног играча при чему је променила правац и завршила у мрежи.

Целокупна задња линија нашег тима није била на одговарајућем нивоу. Стојковић и Родић су ван препознатљиве форме. Код њих двојице је било подоста грешака и у тактичком и техничком смислу. Обица су индиректно или директно криви за тај погодак који је Звезда синоћ примила. Јирка је побегао Родићу који је иза себе оставио празан простор који је словачки везњак искористио и пробио леви бок наше одбране. У ситуацији код гола Стојковић није ништа урадио, просто је чекао Дегенека да својом корекцијом поништи Грендела. Савић је одисао несигурношћу и одиграо једну од најслабијих утакмица по повратку у клуб. Дегенек је био мало бољи члан тандема, али и он је имао пар тактичких пропуста и неколико изгубљених дуела. И даље се упушта беспотребно у предње зоне. На лопти је био сигуран за разлику од Савића.

Везни ред је понављамо потпуно подбацио. Противник је био веома агресиван и прљав, пуштао Јовичића који није технички обдарен играч да има лопту у ногама. Грешке у пасу нашег везног реда су биле многобројне, превасходно јер је Јовичић морао да води игру нашег везног реда. Ебисилио је нестао, био скроз ван ритма утакмице, крио се иза чувара и није преузимао одговорност. Додуше има алиби јер је везни ред Трнаве био јако згуснут у средњем делу терена , те овоме нису дали шансу да се размахне. Крстичић је доста претрчао, упалио моторе још више тек 20-так минута пред крај, имао је доста грешака у пасу, као и сви везни наши играчи. Тражио је увек тај пас унапред који су словаци неретко пута секли, али је ризиковао и то је за похвалу.

Бен је играо по десном боку. Дефанзивно је био добар, али офанзивно није успео да се наметне на физичку игру словачког првака. Увек су му били за петама, споро се ослобађао лопте, и противник му није допустио да се у потпуности размахне и покаже шта зна. Олдично је извео пенал, мирно и рутински пославши голмана у једну а лопту у другу страну.

Радоњић је синоћ био један од ретких играча који је својим квалитетом успевао да нађе неку игру 1 на 1 са дефанзивцима Трнаве. Покушавао је стално, што спољним што унутрашњим продорима. Тежио је много пута атрактивностима, и имао доста пута и по неколико додира више од онога што је требало, али то све не умањује његов велики утицај у дефанзивном смислу наше екипе и то да је био један од ретких који је офанзивно имао какав такав простор да направи вишак.

Стојиљковић се није најбоље снашао. Био је одсечен, губио је дуеле, игра леђима није била на завидном нивоу. Трудио се, асистирао за Крстичића пре пенала али јако мали учинак за бившег нападача Браге. Има кризу форме, није у потпуности „кликнуо“ са екипом, психолошки такође није на добром нивоу и мишљење је да се не носи најбоље са притиском. Надамо се да ће све то доћи ускоро на своје место.

Црвена звезда је фудбаслки гледано боља екипа. Црвена звезда ће надамо се из Трнаве пут Салцбурга или Тетова (Скопља). Утакмица је била јако чудна за оно на шта смо навикли да гледамо у ери Владана Милојевића у Европи. Није најбоље протекла припрема меча, стиче се утисак, али овај стручни штаб не греши двапут.

Противник не може да остави да држи линије тима 180 минута на нивоу целе утакмице у Београду. Вељко Симић би могао бити адут у реваншу превасходно због своје разноврсности, убацивањем између линија, како је горе наведено и мењања бокова. Играч је који је „испод радара“ словацима, пошто је нов члан нашег клуба, па с тога би могао бити „фактор изненађења“ и кец из рукава нашег стручног штаба.

Реванш је у уторак 14. августа, а само 50-так сати пре тога, наш тим има ново искушење у домаћем првенству, где на наш стадион долази још један српски учесник из Европе, суботички Спартак.

Позивамо звездаше, да дођу у недељу и дају подршку момцима за нова 3 бода и поздраве их пред пут у Трнаву.