РСБ Анализа | Душан Ристић – повратак Звездиног мегаталента!

Током овог прелазног рока, Црвена звезда се појачала са доста квалитетних кошаркашка, а један од њих је и „Звездино дете“, центар Душан Ристић, који је после четири године играња кошарке на колеџ нивоу, потписао свој први професионални уговор са нашим клубом. Овим потписом, Звезда је завршила велики посао и у своје редове вратила изузетно талентованог играча који може бити једно од најпријатнијих, ако не и најпријатније изненађење овог прелазног рока, а у овој анализи сазнајте зашто!

фото: azdesertswarm.com

БИОГРАФИЈА

Душан Ристић рођен је у 27.11.1995. године у Новом Саду. Професионалну каријеру је почео у Звездином систему млађих категорија и дебитовао је у први пут у сениорској конкуренцији у екипи Раднички ФМП-а 2012. године (занимљиво је да је у дресу ФМП-а Ристић играо и против Бобана Марјановића који је у то време играо за екипу Меге, против кога је у директном обрачуну пружио изузетну партију), да би следеће сезоне добио шансу да заигра и у првом тиму Црвене звезде, чак и да оствари свој Евролигашки деби. Међутим, Ристић је на крају одбио да потпише професионални уговор са Звездом и уместо тога одлучио је да настави своју каријеру и образовање на Универзитету Аризона, познатом по свом изузетно јаком кошаркашком програму (Ристић је прошле сезоне играо са Лауријем Марканеном који тренутно игра за Чикаго Булсе, док је ове сезоне играо у тандему са Деандреом Ејтоном који је био први пик на драфту. Поред њих двојице, Аризона скоро сваке године избацује НБА таленте под диригентском палицом тренера Шона Милера).

Ристић је на колеџу полако и стрпљиво градио своју каријеру и напредовао од играча који је у својој првој сезони играо само осам минута по утакмици до првог центра у екипи заједно са првим пиком на овогодишњем НБА драфту, Деандреом Ејтоном. Упркос томе што на овогодишњем драфту Ристић није изабран од стране НБА екипа, остаће упамћен као изузетно успешан играч на колеџ нивоу и као играч који је остварио највише победа са Универзитетом Аризона, а у сезони 2017-2018 био је изабран у други најбољи тим ПАК-12 конференције и у најбољу петорку завршног турнира конференције. Ристић је требало да са Деандреом Ејтоном опет заигра и то у дресу Финикса на летњој лиги, али се ипак одлучио да се врати у екипу одакле је потекао и да настави своју каријеру у Европи.

ОФАНЗИВНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Ристић је на колеџ нивоу био познат као изузетан офанзивни играч у ниском посту, што ће му доста значити на Европском нивоу. Ристић има доста потеза у свом арсеналу са којим може да превари противника и постигне кош – уме да заврши са обе руке, уме да превари противника својим финтама, уме да користи „dropstep“ да се ослободи чувара и пробије ка кошу и рад ногу му је одличан и врло напредан за тако младог играча. Има јако мекану руку и одличан полухорог који погађа леђима окренут ка кошу и из дриблинга. С озбиром да је играо у тандему за Деандреом Ејтоном, био је принуђен да се прилагоди његовом стилу игре па је развио шут који је одличан за два поена, а може да погоди и тројку, мада не константно и то је део игре на којем ће још морати да ради.

У пик игри, Ристић уме да постави добар блок, мада не нешто претерано јак и нема ту експлозивност да „рола“ ка кошу као што нпр. Цирбес може и генерално се лоше сналази ако прими лопту ван рекета(осим горепоменутог шута). Завршница на полагању при контакту му такође није јача страна, мада уме да се снађе и у том сегменту обзиром да завршава и са левом и са десном руком без проблема. Са друге стране, одличан је пик&поп играч с обзиром да погађа шутеве са полудистанце у високим процентима. Веома је стрпљив кад игра у ниском посту, често остварује добру позицију испод, стрпљив је, не форсира и ако одбрана изротира ка њему уме да пронађе отвореног саиграча својим асистенцијама.

https://youtu.be/6zCo6yCmaxM

ДЕФАНЗИВНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Основе дефанзивне игре Душана Ристића чине његова висина (214), распон руку и широка рамена. С обзиром на своју висину, има добре латералне кретње, што му омогућава да успешно брани пик, међутим није довољно покретан да искаче и преузима бекове. Слаб је атлета тако да је на колеџу имао у просеку по утакмици само 0.5 блокова, међутим с обзиром на своју висину и распон руку може без проблема да утиче на шут противничких играча. Показује разумевање за принципе тимске одбране и труди се да ротира како би одбранио рекет. Јако је добар скакач и у одбрани и у нападу – у одбрани је врло дисциплинован, на време заграђује, користи своју снагу да спречи противника да се домогне лопте али мора да појача агресивност на дефанзивном скоку. У нападу је активан на скоку и користи своје дуге руке да исчачка лопту из руке противника.

ЗАКЉУЧАК

Доласком Душана Ристића, Маика Цирбеса и Мајкла Оџа, Звезда је солидно попунила своју центарску линију спојем искуства и талента. Иако је Маик Цирбес био најзвучније појачање на тој позицији и његов долазак је пропраћен одушевљењем Звездиних навијача, мишљења смо да је Душан Ристић управо најквалитетније појачање на тој позицији. Ради се о изузетно талентованом играчу који је много напредовао на колеџу, који офанзивно и дефанзивно може одмах да допринесе екипи. Нема сумње да Ристић, осим што ће моћи одмах да допринесе, бити велики залог за будућност и да ће се изборити за место првог центра екипе, пре или касније. Уз искусног Маика и такође врло талентованог Оџа, о чијим ћемо квалитетима причати у наредним данима, нема сумње да ће за разлику од прошле сезоне, Звездин рекет бити изузетно јак.