РСБ анализа: Мајк Цирбес – повратак кући!

Једно од појачања због којег су се Звездаши највише обрадовали у овом прелазном року је Мајк Цирбес. Још један повратник у црвено-бело јато, али се очекује са много више емоција, јер је био део Звездине генерације која је повратила примат на домаћој и регионалној сцени. О том периоду проведеном у Звезди сте већ могли да читате на нашем порталу, када је напуштао наш клуб. Додатно, толико се везао за Београд да је овде купио и стан, па је само било питање времена када ће поново доћи у „свој“ град.

Биографија

Мајк Цирбес је рођен 29. јануара 1990. године у варошици Трабен-Трарбах у Немачкој. Већ са 12 година почиње да тренира кошарку у млађим категоријама Трира, да би у истом клубу потписао и први професионални уговор са 17 година. 2009. године је био МВП јуниорске лиге Немачке. Скренуо је пажњу на себе другим немачким клубовима, па зато 2012. године прелази у Бамберг. Са Бросе Баскетом је освајио немачку Бундес лигу и две сезоне је играо у Евролиги. У првој сезони у Евролиги је просечно бележио 8,2 поена уз 5 скокова, а у другој незнатно мање 8,1 поена и 4,8 скокова по мечу.

Био је потпуно изненађење у прелазном року 2014. године када је први пут дошао у Црвену звезду. Стручни штаб Црвене звезде је и те како знао шта ради и за пројектовану замену Бобију Марјановићу је био идеално решење. Иако је гледао у леђа доминантном Бобију, минуте када је морао да замени најбољег центра Евролиге је и те како знао да искористи. Како се сезона ближила крају од епизодисте је све више постајао протагониста. Своје прве блиставе тренутке имао је у финалу АБА лиге против Цедевите када је имао значајну минутажу. Сирову снагу је полако стављао у функцију и постао одличан пик&рол играч.

И у другој сезони је готово био пројектован као замена Биг Софу, али од прве утакмице у сезони против Меге је ставио до знања ко је главни. Одиграо је сезону из снова. Најзначајније партије је одиграо у Евролиги где се наметнуо као надоминантнија фигура на терену. Уз придошлог Милера био тандем који је просто разносио велике противнике, и довео Црвену звезду  до плеј-офа елитног еврпског такмичења. Први мандат у Звезди је завршио са 5 освојених трофеја.

Након тога, за астрономски уговор прелази у екипу Макабија. Међутим, Макаби задњих година уопште не личи на „понос Израела“. Смене тренера и потпуно губљење концепта довеле су до тога да најдоминантнији центар Евролиге готово и не игра. Гомила потрошача лопти учинило је да буде скоро неприметан на терену. У минулој сезони се вратио у Немачку, али у Минхен. Са Бајерном успева да дође до титуле Немачког шампиона, а свом некадашњем тренеру Радоњићу обезбеди поновни пласман у елитно европско такмичење.

Офанзивне карактеристике

Што се тиче офанзиве код Мајка нема много недоумица. Изразито снажно тело омогућава перфектне блокове спољним играчима. Пик игра је сигурно сегмент који највише користи. После изузетно снажног блока врло брзо се отвара ка кошу и онда је готово незаустављив. У почетку је често знао да прави офанзивне фаулове, али је током каријере овај број смањио на разумну меру. Ретко користи шут са полудистанце, али и зашто би? Ипак не треба искушавати његов шут јер је и овај сегмент поправио како су одмицале године. Тако да и у пик&поп игри није безопасан. Проценат слободних бацања кроз каријеру му није био за респект. Међутим, кад год је изводио слободна бацања која су била битна а често и круцијална за титуле није промашивао. Одлучујућа бацања код титуле првака Србије 2015. године је управо он постигао као и годину дана касније.

Дефанзивне карактеристике

Иако га не одликује претерано добра дефанзивна игра, управо се у његовом првом боравку у Звезди видело да зна да се прилагоди тимским дефанзивним принципима. Снажно тело и снага му често брани да због инерције испрати спољне играче, те свакако није најбоља опција за преузимања. Свакако да преставља озбиљну опасност у рекету јер је готово немогуће проћи мимо њега и без контакта. Има ниско тежиште те контакт игром противнички центри готово ништа не могу да добију. Иако статистички гледано не узима велики број дефанзивних скокова, уме да загради кош па је саиграчима више него једноставно да дођу до лопте.

Закључак

Нема сумње да је повратак Цирбеса једно од најзначајнијих појачања Звезде у минулом прелазном року. Заједно са Оџом и Ристићем чиниће можда наjјачи центарски трио у региону, али и у Еврокупу се тешко може наћи оваква снага у рекету. Минуле две године које није одиграо на високом нивоу су сигурно утицале на њега, али и приликом прошлог доласка се није очекивало много па је пружио више него довољно. Сви очекујемо много боље партије него лани и нема дилеме да ће се овде осећати много комотније. Стручни штаб од њега очекује да изнесе главни терет у рекету. Имаће прилику да својим искуством помогне у развоју Мајка Оџа који и даље преживљава одређене дечије болести које сваки горостас има. Што се снаге и контакт игре тиче, тренинзи Звезде ће бити много захтевнији него многе утакмице у региону па и Европи. Мора се истаћи да би Мајк Цирбес многим другим клубовима сличних финансијских могућности био мисаона именица, међутим не и Црвеној звезди, јер су њему у случају Звезде финансије најмање битне. Повезаност са клубом и навијачима показао је одмах након повратка, када је заједно са навијачима славио пролазак ФК Црвена звезда у групну фазу Лиге шампиона.

ДОБРО СЕ ВРАТИО!