РСБ Анализа : Мухамед Фаје – Томићев џокер

Звездашка јавност је била изненађења вешћу да је Мухамед Фаје ново појачање КК Црвена звезда, с обзиром да се ради о релативно непознатом играчу који је у досадашњој каријери играо за мање познате клубове у Италији и Грчкој, између осталог. Управо време које је провео у Грчкој га је препоручило нашем стручњаку. У овој анализи ћемо видети шта то Фаје доноси нашој екипи и зашто је заслужио овакав искорак у каријери после осам сезона у Европи и осам промењених клубова.

Биографија

Мухамед Фаје је рођен 14.09.1985. године у главном граду Сенегала, Дакару. Каријеру је почео у локалној академији за развој талената, да би се затим преселио у Америку 2006. године на универзитет Џорџија Тек где је започео своју каријеру. 2008. године прешао је на универзитет СМУ где је и дипломирао. 2010. године изашао је на НБА драфт али није био изабран па је одлучио да настави каријеру у развојној лиги где је играо за екипу Рио Грандеа са доста успеха, па је био изабран за другу најбољу руки петорку Д лиге. После тога наставља каријеру у Европи али се ни у једном тиму није задржао дуже од годину дана. У Грчкој је наступао за екипе Икароса, Панелефсиниакоса и Патраса, а најзвучнија екипа за коју је наступао је била Варезе. Играо је са доста успеха и за екипу Сенегала која је 2013. и 2017. године освојила бронзу на Афробаскету. Висок је 208цм и има 98кг.

Офанзивне карактеристике

Фаје је познат по својој брзини и атлетицизму. Ако укуцате његово име на Јутубу, прво што ће вам изаћи јесу његова закуцавања, поготову у контранападима које одлично истрчава за лака закуцавања после асистенције саиграча. Међутим, најјаче оружије Фајеа је његов шут. Фаје није имао претерано импресивне проценте у својој каријери и шут му благо атипичан у смислу да му треба доста да се намести и да почне са избачајем али је јако правилан и константан. Фаје је одличан шутер за три поена и не либи се да шутира када је сам. Одличан је и пик&поп играч, а ако се одбрамбени играч залети да му изађе на шут, Фаје има одличну финту шута и уме да спусти лопту на паркет и да иде на полагање или да закуца. Међутим, тај сегмент игре му није толико добар обзиром да му је дриблинг ка кошу праволинијски, саиграче не гледа и не завршава полагања уз контакт са превише успеха, углавном иде на полагање десном руком. Али, уколико му је пут ка кошу отворен, неретко ћемо видети његова одлична закуцавања. Фаје уме и да игра у ниском посту. Воли да напада дриблингом лицем окренут ка кошу, а зна и да исфинтира играча када је леђима окренут ка кошу али нема довољно снаге да се бори под кошем са физички доминантнијем играчем.

Дефанзивне карактеристике

Фаје је у одбрани увек био нешто између крила и крилног центра, међутим овај аспект игре га је доста лимитирао у каријери. Пре свега јако се добро креће по терену и разуме принципе тимске одбране. Међутим, није довољно снажан да чува доминатне четворке које играју у ниском посту, а латералне кретње му нису довољно добре да испрати брже играче, поготову на преузимању. Такође, за толико доброг атлету са добрим распоном руку, не блокира шутеве толико добро (1 блокада на две утакмице у просеку). Међутим, изврстан је скакач и у одбрани и у нападу и то му је највећи индивидуални квалитет. Јако се добро позиционира и лови агресивно скокове на обе стране терена.

Закључак

Анализом игре Мухамеда Фајеа, видимо зашто је Томић одабрао баш њега за појачање. Јако је добар тимски играч, својим шутем ће доста допринети игри у нападу а моћи ће и да напада слабије чуваре у ниском посту. Имао је проблем са нешто лошијим процентима шута из игре, али ће у Звезди имати јасно дефинисану улогу и пошто се ради о стварно одличном шутеру, верујемо да ће имати ефикасну сезону. У одбрани се нешто слабије сналази али ће његове скакачке способности доста значити Звезди, поготову када је Цирбес на паркету, с обзиром да он није толико добар скакач у одбрани. Фаје је требао да буде играч уз којег ће Стефан Јанковић добити прилику да још више напредује и да добије већу улогу, међутим пошто је очигледно да Јанковић не жели да остане у Звезди, биће занимљиво видети колику ће улогу Фаје имати у нашој екипи. Ради се о искусном, квалитетном играчу који има јасну улогу у екипи, који је јефтин и нема сумње да се ради о квалитетном појачању.