РСБ Анализа : Стратос Перпероглу – Томићев кец из рукава

Једно од најзвучнијих појачања наше екипе у овом прелазном року је свакако искусни грчки интернационалац, Стратос Перпероглу, који је, после изузетно успешне каријере и одличним партијама у Панатинаикосу, Олимпијакосу и Барселони, између осталог, стигао на Мали Калемегдан после једне сезоне проведене у Израелу. Његову биографију красе многобројни трофеји (између осталог и три трофеја Евролиге),индивидуалне награде и искуство играња кошарке на највећем нивоу.

Међутим, у последње две сезоне не пружа партије на високом нивоу на којем смо навикли да га гледамо и у Звезду је дошао као играч са репутацијом каријере у паду. РСБ анализира зашто је то ипак, само варка и зашто ће Стратос Перпероглу бити важан део екипе ове сезоне, а укратко ћемо се осврнути и на његове партије на Суперкупу АБА лиге.

Стратос Перпероглу рођен је 07.08.1984. године. Сениорску каријеру започео је у екипи Илисијакоса, затим је прешао у Паниониос где је пружао добре партије које су га препоручиле Панатинаикосу који га је 2007. године довео у своје редове. После прве сезоне где није пуно играо, наредне три сезоне је био важан део екипе која је у те три сезоне два пута освојила Евролигу. Међутим, у сезони 2011-2012, која је уједно била и његова последња сезона у Панатинаикосу, повредио је ногу пред почетак сезоне, пропустио добар део утакмицa и није успео да да свој допринос. На почетку сезоне 2012-2013 прелази у Олимпијакос са којим те сезонe освајио Евролигу. Сезона 2013-2014 му је била статистички најефикаснија у Евролиги, што га је препоручило екипи Анадолу Ефеса коју је појачао у сезони 2014-2015 где је наставио са сјајним партијама. Затим прелази у екипу Барселоне, која се тих сезона није претерано истакла у европским такмичењима, после чега је прешао у екипу Хапоел Јерусалима.

ОФАНЗИВНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Стратос Перпероглу је играч са изузетно високом кошаркашком интелигенцијом и великим искуством играња кошарке на највећем нивоу, што се и види по његовом стилу игре. Има добру селекцију шута и сјајно се креће без лопте, препознаје ситуације на терену и добро чита противничку одбрану. Током већег дела своје каријере је био константан и добар шутер, како из spot-up ситуација, тако и из дриблинга. На први поглед има помало чудну, али правилну и константну механику шута. Против нижих играча, може да игра леђима ка кошу и ту се ослања и на fadeaway шут.

Контрола лопте му није најјача страна – Стратос зна да користи финте да превари дефанзивца, међутим дриблинг му је углавном праволинијски и дешава му се да упадне у ситуације из којих не може да се искобеља. Упркос томе, уме да игра пик у улози играча са лоптом и да прочита одбрану и евентуално асистира саиграчу, али то није нешто што је радио током своје каријере јер га контрола лопте лимитира у том погледу. Никада није био импозантан атлета, али уме да заврши у продору на кош и ослања се на разне потезе како би преварио свог човека, а уме и да исфинтира дефанзивца испод коша и заврши уз контакт.

ДЕФАНЗИВНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Перпероглу је познат по својој изузетној тимској одбрани. Веома је школован играч, перфектно разуме све принципе одбране и зна где да се позиционира на терену. Упркос чињеници да је ограничен као атлета, користи своју висину и распон руку да засмета играчу са лоптом. Латералне кретње му нису лоше, али се мучи против снажних, физички доминантнијих играча. Не доприноси пуно у скоку и слаб је крадљивац лопти. Упркос тим ограничењима, сама чињеница да одлично препознаје игру и у одбрани чине га битним шрафом на том делу терена.

ЗАКЉУЧАК

Стратос Перпероглу је играч изузетног искуства који поседује шампионски педигре. Био је веома битан део освајања Суперкупа АБА лиге као играч који је улазио са клупе и допринио офанзивној игри. Демонстрирао је свој убитачан шут и често је кажњавао одбрану игром леђима испод коша. Такође, перфектно се уклапа у Томићев дефанзивни систем и јасно је зашто је био велика жеља стратега црвено-белих. По потребни, може да одигра мало и на позицији крилног центра. Перпероглу не може да буде главни играч у нападу – током своје каријере он то никада није ни био. Али, својим искуством и својим квалитетима пуно ће допринети, а делује као да му је Томић нашао савршену улогу – офанзивни креатор који улази са клупе и који кажњава противничке одбране уколико му дају простора. Нема сумње да може још пуно да пружи и да ће Звездини навијачи уживати гледајући овог мајстора кошарке.