РСБ Анализа: Узбуркан Јадран

На прагу смо још једне сезоне Јадранске лиге која ће, како се чини, бити једна од најнеизвеснијих у скоријој прошлости. Након прошлогодишњег успеха Будућности, елан и жеља за титулом АБА лиге је порасла и код осталих учесника. Ипак, круг фаворита је тек нешто већи а свака победа или пораз у регуларном делу биће од великог значаја за коначан пласман, који пред плеј-оф не мора да гарантује ништа и већ смо имали прилику да се у то и уверимо. Што се тиче клубова, они су били веома активни током прелазног рока па је РСБ екипа припремила пресек и анализу свих тимова који ће се ове године борити за најзначајнији кошаркашки трофеј у региону.

БУДУЋНОСТ

Без дилеме најзначајнији прелазни рок имала је екипа новог шампиона АБА лиге, екипа КК Будућност. Након дугог периода овај тим ће се опет наћи у Евролиги. Прошли пут пројекат КК Будућност је требало да подигне национални идентитет Црне Горе са циљем осамостаљења. Сви се сећамо „дрим тима“ који је тада владао домаћом кошарком, али ипак у Евролиги није успевао да забележи значајнији резултат. Ове сезоне је такође селектиран изузетан тим без устезања што се тиче финансија. Костур тима је задржан уз значајно повећање уговора и мислимо да је то можда и најбитније за овај Подгорички тим. Значајан податак је останак спољног тројца Гордић, Ивановић и Поповић. Ништа мање битан је и останак браће Шеховић као и унутрашње линије са Никлићима и Илићем. Уместо прошлогодишњих странаца ове сезоне су ангажована проверена имена. На бековској позицији из Барселоне је доведен француски репрезентативац Џексон а из Монака американац Крафт. Најзвучније појачање је некадашњи НБА играч Ерл Кларк. Бивши студент Лујвила и 14. пик Финикса на драфту 2009. године, статистички најбољу сезону у НБА је имао као члан Лејкерса када је просечно постизао 7,3 поена и хватао 5,5 скокова по мечу. Доказ да се не жали новца за формирање респектабилног евролигаша је довођење и Котија Кларка који је пар сезона играо у пребогатим руским клубовима. У прошлој сезони је имао просек од преко 20 поена и 8 скокова по утакмици! А шта тек рећи о буџету клуба када су након очигледних проблема у игри у рекету, одмах реаговали и довели прошлогодишњег центра Звезде – Алена Омића. Без дилеме Будућност је оформила тим који је највећи конкурент за АБА титулу. Остаје питање колико ће Џикић успети да укомпонује новопристиглу легију странаца са постављеним системом који је беспрекорно функционисао прошле сезоне. Рекло би се да по први пут у каријери има овако моћан тим, али са играчима чије функционисање је било на много елитнијем нивоу. Додатно, значајно већи број утакмица ће смањити период регенерације и одмора. Свакако као најзначајнији спортски колектив у Црној Гори имаће сву логистичку помоћ на терену и ван њега. Да ли ће она бити довољна за останак у елитном европском друштву остаје да се види.

ЦЕДЕВИТА

Газда Тадески из године у годину све значајније улаже у своје кошаркашко чедо, а ове сезоне можда као никад. Цедевита је оформила два независна тима: један ће се такмичити у АБА лиги и Еврокупу а други само у хрватској лиги. Дакле броју играча у ростеру првог тима Цедевите могу позавидети и озбиљни фудбалски клубови. Најзначајнија промена је на месту првог тренера, где је ангажован шпанац Сито Алонсо. Тони Катић је једини играч који ће евентуално играти у оба ростера. Од хрватских играча у АБА тиму су остали и Крушлин, Рамљак и Жганец. Битан је и останак стаменог центра Стипановића. Што се тиче странаца вероватно назначајније појачање је Џејмс Бел, који је прошле сезоне наступао за Дарушафаку. На крилним позицијама друштво ће му правити Алгин Кук. На центру Цедевита је ангажовали некадашњег кошаркаша Реала, бразилца Лиму, док ће на позицији крилног центра играти искусни шпанац Пабло Агилар. Легију странаца су употпунили и на спољним позицијама ангажовањем Џастина Кобса, бразилца Бенитеа као и амера Магета. Дакле тим Цедевите је склопљен да опет буде озбиљан конкурент за титулу АБА лиге. Тренер Сито је имао одличне резултате пре свега у Басконији док је прошле сезоне неславно смењен са ужарене клупе Барселоне. Остаје питање има ли он снаге да форму овог Загребачког кошаркашког чуда подигне на ниво довољан за титулу. Свакако му играчки кадар даје за право да се нада, али зар су ростери и у минулим годинама били јефитни и слаби? Свакако нису.

ПАРТИЗАН

И Партизан спада у клубски тројац који су највише уложили у препород првог тима, са циљем повратка на регионални трон. Додуше, концепт новоформиране управе није инстант успех него нешто дугорочнији пројекат који је у финансијском смислу веома захтеван јер поред висине улагања изискује и стабилност клубске касе. Да подсетимо читаоце да ову привилегију нема готово ни један регионални клуб. Ова тактика може да омогући бар продају талената што ће опет утицати на континуитет и развој тима. Елем, управа клуба потпомогнута спонзорством државних предузећа била је веома вредна у протеклом периоду. Формализован је уговор са новим спортским директором Лончарем, који наставља пројекат започет у прошлој сезони, а то је формирање јаке базе домаћих талената. Пецарском и Аранитовићу придодат је Гегић као и Урош Трифуновић, син некадашњег играча и тренера Звезде Александра Трифуновић. Најзвучније појачање је свакако Раде Загорац, који се после неславне епизоде у НБА и шпанској лиги поново вратио у Србију. Центарска позиција је појачана довођењем аустралијанца Лендејла. На позицији плеја из евролигашког Бамберга је доведен Николић а из Америке Маркус Пејџ. Извесно план је био довођење и Стефана Јанковића, али за сада папиролошка ситуација и статус овог играча није чист. Ипак, ова чињеница и само као покушај довољно говори о томе колико је управа Партизана спремна да ризикује и улаже не би ли се поново нашла на елитној кошаркашкој мапи Европе. Делује да су очекивања у овој сезони сразмерна улагањима и без дилеме је поред пласмана у плеј-оф, циљ и финале овог такмичења. Колико је то реално зависиће пре свега од напретка младих играча, као и стрпљења навијача да сачекају током тог напретка.

МОРНАР

Прошлогодишње изненађење целе АБА лиге, екипа Морнара и у ову сезону улази са сличним амбицијама. После фанатастичне сезоне свакако је примарни циљ био задржавање што већег броја играча. У том смислу останак центра Луковића али и Мићовића су вероватно највреднији потези током лета. Некадашњи тренер Цвене звезде а сада тренер Морнара, Михаило Павићевић је познат као велики познавалац колеџ кошарке. Као и претходних сезона опет се одлучио са „драфтовање“ колеџ имена. Морнар свесно са таквим аквизицијама улази у ризик. Управо на ту карту се и дешавају изненађења јер за релативно скромнији буџет могу да дођу до много квалитетнијих играча на тржишту. Из Г лиге је доведен Брансон Кониг а у спољној линији друштво ће му правити Карингтон. Из развојне лиге је доведен Винстон Шепард. Од регионалних кошаркаша значајно је довођење Ђорђа Дреновца који је искуни кошаркаш. Морнар ће ове сезоне бити део и Еврокупа које је много захтевније такмичење од ФИБА лиге шампиона у којој је наступао прошле сезоне. Браћа Павићевић знају свој посао и Морнар ће без сумње бити врло незгодан такмац нарочито на домаћем терену. Ипак за пласман у плеј-оф ће им бити потребно чудо, као и прошле сезоне.

ОЛИМПИЈА

Кошаркашки клуб из Љубљане после дуго година улази у сезону са растерећеним буџетом од претходних дуговања. Тим који је био таоц дугова насталих током деценијског играња у Евролиги је коначно стао на ноге, а уз обилату финансијску помоћ града и државе сигурно ће представљати много конкурентнији клуб у наредним сезонама. Што се тиче ове сезоне остали су без водећег двојца странаца Оливера и Моргана који су отишли у Банвит. Што се тиче појачања одлучили су се за концепт младих домаћих играча која ће бити база у наредним сезонама. Најзначајнији је свакако повратак Лапорника као и довођење младог словеначког репрезентативца Блажа Месичека. Изузетно појачање може бити и Александар Лазић из Меге који се показао као веома снажан и захвалан крилни играч. Низ младих талената употпунили су довођењем Симоновића и Шаманића. Што се тиче иностраних играча доведен је центар Мервин Џонс који је прошлу сезону одирао на Родосу. На бековским позицијама је доведен двадесетогодишњак Фелтон са Универзитета Северна Каролина, који је засада више познат као рођак НБА играча Рејмонда Фелтона него по блиставим партијама на свом универзитету. Може се очекивати и доселекција, али ће тренер Олимпије Зоран Мартич углавно рачунати на овај састав. Чини се да су легитимни конкурент за горњи део табеле, тешко и пласман у зону плеј-офа.

ИГОКЕА

Чини се да је Игокеа ове године жељна одређеног искорака што се тиче АБА лиге. Прва видљива промена је промена дреса који овога пута личи на дрес Минесоте. Свакако најзначајнија промена је ангажовање тренера Ненада Трајковића. Што се тиче играчког кадра у Игокеу су дошли прекаљени кошаркаши из региона: Домен Лорбек, Зупчић, Адамовић и Сава Лешић. После нестварног ангажмана Дорела Рајта пршле године, мало које инострано име може да изненади симпатизере овог клуба. Ипак Орландо Џонсон је све само не анонимус што се тиче кошаркашке сцене, низ година провео у НБА лиги са преко 100 наступа. Игокеа ће Орланду послужити као европски излог, а да ли ће попут Рајта прерано напустити клуб зависи пре свега од његових игара. Из Санкт Петербурга је доведен Џими Гавин, док је са Универзитета Сан Дијего доведен талентовани бек Треј Кел. Он је у сениорској сезони просечно бележио преко 10 поена, 4 скокова и 4 асистенција по утакмици. Састављен тим гарантује неизвесну борбу за сам врх табеле. Да ли ће некоме помрсити рачуне зависи пре свега од њих самих. Чини се да млака публика не гарантује врућ домаћи терен, те немају превише адута у борби за плеј-оф. Можда би челници овог клуба би могли да размисле о буђењу некадашњег кошаркашког гиганта из оближње Бања Луке…али то је већ нека друга тема.

ФМП

Екипа ФМП-а из године у годину заузима све значајније место у АБА лигашком каравану. И поред тога што је клуб осмишљен као развојни за играче који би своје одредиште тражили у тиму Црвене звезде, он бележи добре резултате у складу са реномеом клуба који већ две деценије заузима посебно место на регионалној кошаркашкој мапи. Стручни штаб на челу са тренером Јовановићем и ове године ће у ростеру имати изузетно талентован састав. Окосница тима у виду тројца Ненадић, Оџо и Симанић је прешла у Црвену звезду. Из екипе Вршца у ФМП су се вратили Момиров и Ђорђевић, а из јуниорског погона Звезде и екстраталентовани Зоран Пауновић. Већ неколико сезона у ФМП-у стасавају колеџ играчи који нису добили прилику на великој сцени. Овај концепт ће бити настављен кроз нове аквизиције у виду ангажовања Амануела Диреса и веома талентованог центра Рита Дуопа са Универзитета Луизијана. Овај 211 cm високи центар је потписао трогодишњи уговор. Свакако најзначајније појачање у овом прелазном року је Ребец, који је имао веома добре партије пре свега у екипи Крке. Ако се узме у обзир да је основи мотив клуба у промовисању талентованих играча рекло би се да клуб нема резултатски императив. Ипак не треба очекивати да ће ФМП бити у зони испадања већ је реалност средина табеле.

ЦИБОНА

Цибона у сезону улази са делимично измењеним саставом. Финансијска криза у којој се нашао овај хрватски великан је постао „лајт мотив“ клуба већ неколико сезона. Нови тренер Иван Велић ће се пре свега ослонити на придошлице из Цедевите, Славицу и Маркоту. Још битније појачање може бити Рејли-Рос, који је прошле сезоне веома успешно бранио дрес Морнара. Искуство је попуњено са прекаљеним АБА лигашима Љубичићем и Краљевићем. Делује да ће први циљ Цибоне бити борба за опстанак, али не треба сметнути са ума да овај клуб и поред кризе већ неколико сезона успева да буде део АБА каравана са готово осигураном средином табеле. Верујемо да се на тој средини и завршавају клубске амбиције.

МЕГА БЕМАХ

Кошаркашко чедо менаџера Ражнатовића, већ неколико сезона је извор талената који за своје одредиште имају многе европске и НБА клубове. Опробани рецепт за промоцију талентованих играча наставља да ради у истом ритму. Концепт тренера Милојевића је максимално пружање слободе младим талентима, по сваку цену. Кроз ту игру често је статистички нереално приказан квалитет појединаца али ко мари за то, битно је да у Меги имају добар излог, јер је то управо и циљ клуба. Како би другачије могло, кад је глава клуба кошаркашки менаџер. Елем у овој сезони се очекује потпуно сазревање талентованог Грузијца Битадзеа, али и увођење у систем младог Мишковића. Ту су остали и млади српски репрезентативци Марјановић, Церовина као и немачки Мушиди. Што се тиче новајлија клуб је ангажовао искусног Ратковицу и Јањића из Војводине. Плејада веома младих играча је допуњена довођењем крилног центра Филипа Станића као и младог француског репрезентативца Адама Мококе. Нема дилеме да ће Мега и ове сезоне бити веома незгодан противник свима у АБА лиги. Просек година екипе је и даље најмањи у лиги и то са собом носи одређени ризик. Не верујемо да ће пред младе играче императив бити горљи део табеле. Са обзиром да је превасходни циљ промоција талената онда нема смисла и причати о резултатима, што не значи да Мега неће покушати да дође и до горњег дома. У резултатском смислу основни циљ је свакако опстанак.

ЗАДАР

Сваке године Задар је можда у најтежем положају што се тиче финансија у читавој АБА лиги. Готово да нема сезоне у којој нису под блокадом, па су принуђени да на више фронтова изводе веома ограничен састав. Ипак, сваке сезоне успевају да превасходно обезбеде опстанак што ће и ове сезоне бити основни циљ. Нови тренер Пипан ће имати скроман састав, са којим ће покушати да направи кошаркашка мини џуда, а за задар свака победа је равна томе. Опет на спољним позицијама имају непредвидиве америчке бекове. Из Песара су довели Марија Литла а из Астане Малкома Грента. Свакако ће од игре овог двојца веома зависити игра комплетног тима. Игра Задра ће се градити око Луке Божића, коме би ова сезона могла да буде искорак ка великој сцени. Све осим борбе за опстанак би било право чудо за Задране. Ако се окренемо на сезоне уназад то је и неко природно окружење овог клуба са којим се он веома успешно бори.

КРКА

Прошлогодишњи освајач Друге АБА лиге, екипа Крке се поново налази у прволигашком друштву. Управа Крке је у прелазном року покушала пре свега да задржи окосницу прошлогодишњег тима и у томе делимично успела. Свакако је најзначајнији податак одлазак словеначког репрезентативца Димеца, али и останак српског интернационалца Јошила. Симон Петров се одлучио да појача редове провереним снагама у виду Јуре Лалића, Јуре Балажића и Луке Лапорника. У овом скраћеном издању АБА лиге сваки бод је изузетно вредан а Крка ће прилику за бодове које значе опстанак пре свега тражити на домаћем терену.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

„Last but not least“ је и тим Црвене звезде. После нестварне доминације и прве титуле у Суперкупу АБА лиге, сигурно се и Звезда позиционирала као један од кандидата за титулу. После изузетно ризичних потеза у минулој сезони, клуб је одлучио да селекцију препусти првом тренеру који је доведен из уходаног система КК Олимпијакос. Милан Томић је инсистирао на довођењу Фајеа и Берона, који су изненађења овог прелазног рока. Значајан је повратак Мајка Цирбеса који тражи своје место у друштву елитних центара Европе, као и долазак омаленој плеја Регланда. Искуство је додатно појачано некада најбољим крилом и троструким освајачем Евролиге – Перпероглуом. Повратник у црвено-бели табор је и Душан Ристић, а друштво на центарским позицијама ће му правити горостас Мајкл Оџо. У Звезди се опет нашао и екстраталентовани Симанић који би коначно морао да оправда поверење и искочи из летаргије. Из ФМП-а је дошао и Немања Ненадић који лако може да буде откровење ове сезоне. Дакле, тим Црвене звезде ће у свом саставу имати половину играча пониклих у сопственом „погону“ што је податак вредан пажње. Колики су крајњи домети овог тима тешко је претпоставити. Свакако армију навијача радује успостављање јасног концепта Милана Томића, са веома ангажованом одбраном и брзим и једноставним решењима у нападу. Зона плеј-офа не би требало да буде већи проблем за овај састав Звезде, али би требало бити рационалан по погледу коначног пласмана. Прва позиција у регуларном делу не значи суштински предност у плеј-офу, нарочито узимајући у обзир судијски критеријум у прошлој сезони. Спортском сегменту клуба је приоритет обезбедити предност на терену и верујемо да играчки састав може да омогући борбу за титулу.

Сигурно нас очекује једна од најнеизвеснијих сезона АБА лиге. Пар победа ће делити тимове који ће бити у плеј-оф зони и у борби за опстанак. Дакле, свака утакмица ће бити од великог значаја за коначни пласман. На структурама лиге је озбиљан задатак, а то је регуларност такмичења. Прошла сезона је показала одређене слабости, рефлектоване у утицају појединца на избор судија па и њихово суђење. Ово може да буде од великог утицаја како на ток ове сезоне, тако и на будућност читавог такмичења. Надамо се да су сви свесни својих поступака и да је ова лига од круцијалног значаја за регионалну кошарку. Па нек игре почну.