РСБ еврокалкулације: Одличан викенд, хвала Азерима, Румунима, Кипранима и Данцима

Одличан викенд је за нама. После прославе 74. рођендана клуба и убедљиве победе над Земуном од 4:0, резултати широм Европе иду на руку нашем клубу не би ли доспео међу носиоце на жребу за друго кола квалификација за Лигу шампиона.

Наш клуб је напредовао за једно место у односу на прошлу недељу, и сад се Црвена звезда налази трећа отпозади на листи носиоца за поменуту рунду квалификација. Сетите се да је клуб до пре неку недељу био на самој ивици носиоца, али су се срећом ствари преокренуле, и сад је наш клуб релативно мирно ушушкан на сигурном осмом месту листе носиоца.

Сјајне вести за све звездаше су долазиле током викенда и понедељка. Табела екипа које пратимо:

У Данској се већ у петак десио један леп резултат као „муштулук“ за оно што нас је чекало током викенда. Митјиланд је успео да победи Хобро у гостима, док Копенхаген 2 дана касније није успео да победи Норшелан у дербију кола, одигравши само нерешено, па се тако предност екипе из престонице истопила са 3 на само један бод. На програму је остало још једно коло регуларног дела сезоне, после чега следе 10 финалних рунди. Навијамо да Митјиланд одбрани титулу првака, У следећем колу Копенхаген дочекује Хобро, а Митјиланд екипу Сондерјискеа.

Карабаг је у раном поподневном термину изненађујуће ремизирао са дављеником, Зиром, а Нефчи преокретом савладао Шумгајит, уз пресудну уролу нашег бившег играча Мамадуа Мбођа и тако побегао на 2 бода предности у односу на вишегодишњег првака, 8 кола пред крај шампионата. У следећем колу, 4 првопласиране екипе ће се састати између себе. Нефчи дочекује Габалу, а Карабаг гостује Сабаилу.

Сунце са Кипра је окупало овог викенда све звездаше. АПОЕЛ је одиграо без голова дерби са АЕК Ларнаком, а Аполон победом у градском дербију Лимасола против АЕЛ-а заузео челну позицију са два бода предности у односу на актуелног првака. У следећем колу је на програму велики дерби у којем снаге међусобно одмеравају Аполон и АПОЕЛ. Навијаћемо свом снагом за домаћина сусрета који би евентуалном победом над главним ривалом стекао лепих 7 бодова предности 7 кола пред крај шампионата. Плеј оф на Кипру се игра двокружно, тако да ће исти ривали одиграти још један меч после овог међусобно на „ГСП стадиону“ у Никозији.

Румуни су одиграли прве утакмице у оквиру плеј офа. Невероватно добар резултат за све звездаше приредила је екипа Виторула. Гости са обале Црног мора су победили ФКСБ у Букурешту. У Румунији је битно да ФКСБ не буде први на крају сезоне. ФКСБ овим поразом је пао на треће место, Универзитатеа из Крајове их претекла победом над Астром са бодом предности. Водећу позицију и даље држи актуелни шампион Клуж, који је сигурном победом над Сепсијем, учврстио лидерску позицију, и сад има 4 бода више у односу на „студенте“ из Крајове. До краја првенства је остало 9 рунди.

Лоше вести нам овог викенда стижу из Бугарске и Пољске. У дербију бугарског шампионата, Лудогорец је забележио победу у Софији над конкурентом за титулу , екипом Левског и тако га практично избацио из борбе за титулу. Екипа из Разграда је била сигурна и победила са 2:0. ЦСКА из Софије је рутински победила Етар и тако остала једини конкурент Лудогорецу за прво место. Следеће коло у Бугарској је последње пред плеј оф. Лудогорец има на папиру лак задатак против Септемврија док ЦСКА дочекује екипу Бероеа. Лудогорец има 5 бодова предности у односу на ЦСКА и чак 8 у односу на Левски.

У Пољској, екипа Лехије је просула лепих 7 бодова предности које је имала у односу на Легију само пред два кола. Разлика се истопила на само 2 бода сада, и у овом првенству ће бити јако занимљиво до самог краја. Црвеној звезди је битно да Легија не буде првак Пољске. Лехија није успела да победи код куће Вислу Плок, одигравши само 1:1, док је Легија савладала на гостовању Арку. У следећем колу Лехија гостује последњепласираном Сосновијецу а Легија игра кући против Шљонска. До краја регуларног дела је остало 5 утакмица, после тога следи једнокружни плеј оф са још 7 утакмица у којима ће се одлучивати првак Пољске.

Што се тиче Лиге Европе, стање на данашњи дан изгледа овако:

У следећим редовима Вам представљамо списак одиграних утакмица овог викенда, као и распоред наредног кола шампионата којих пратимо и исходима којима се надамо:

Резултати овог викенда:

ДАНСКА (Копенхаген)
08.03 Хобро – Митјиланд 1:2
10.03 Норшелан – Копенхаген 2:2

КИПАР (АПОЕЛ)
09.03 AЕЛ – Aполон 0:3
10.03 АПОЕЛ – AEK Ларнака 0:0

РУМУНИЈА (ФКСБ)
09.03 Клуж – Сепси 3:1
10.03 Универзитатеа – Астра 1:0
11.03 ФКСБ – Виторул 1:2

ПОЉСКА (Легија)
09.03 Арка – Легија 1:2
11.03 Лехија – Висла Плок 1:1

АЗЕРБЕЈЏАН (Карабаг)
09.03 Карабаг – Зира 0:0
10.03 Шумгајит – Нефчи 1:2

БУГАРСКА (Лудогорец)
09.03 Етар – ЦСКА 1:3
10.03 Левски – Лудогорец 0:2

Наредни викенд:

ДАНСКА (Копенхаген)
17.03 17:00 Копенхаген – Хобро 2
17.03 17:00 Митјиланд – Сондерјиске 1

КИПАР (АПОЕЛ)
17.03 17:00 Aполон – Aпоел 1

РУМУНИЈА (ФКСБ)
15.03 19:30 Сепси – Универзитатеа 2
16.03 19:30 Виторул – Клуж 2
17.03 19:30 Aстра – ФКСБ 1

ПОЉСКА (Легија)
16.03 18:00 Сосновијец – Лехија 2
16.03 20:30 Легија  – Шљонск 2

АЗЕРБЕЈЏАН (Карабаг)
15.03 ? Нефчи – Габала 1
16.03 ? Сабаил – Карабаг 1

БУГАРСКА (Лудогорец)
16.03 14:15 Лудогорец – Септември 2
16.03 16:45 ЦСКА – Берое 1