РСБ еврокалкулације: Врло добар викенд за нама

Одличан викенд на пољу „еврокалкулација“ је за нама. Настављена су првенства широм Европе, а настављена је и борба Црвене звезде за статус носиоца у другом колу квалификација за Лигу шампиона.

Додатно је учвршћено то место после овог викенда који нам је донео добре резултате у Пољској, Румунији, Азербејџану, приближавање ЦСКА Софије Лудогорецу пред дерби сезоне. У Данској се ситуација закомпликовала по наш клуб, док на Кипру депримирајуће звучи да је АПОЕЛ и поред нерешеног резултата увећао бодовну предност у односу на Аполон.

Наш клуб се држи на другом месту изнад ивице у групи носилаца. Испод је само Макаби ТА који је потврдио титулу овог викенда и званично, који ће први пратити развој ситуација у овим лигама не би ли га неко прескочио на листи носилаца. Израелски клуб има мањи коефицијент од нашег клуба. Честитамо нашем бившем голману Предрагу Рајковићу на првој титули у његовом мандату на голу Израелаца.

Пресек стања после овог викенда за Лигу шампиона:

Стање по лигама и клубове које пратимо:

ДАНСКА (Копенхаген) :

У Данској је било на програму прво коло плеј офа, и резултати нам апсолутно нису ишли на руку јер је клуб за који навијамо да буде првак, Митјиланд, играо нерешено са Норшеланом. Копенхаген је оберучке искористио кикс па је победом над Есбјергом побегао актуелном прваку на 3 бода разлике. У следећем колу Митјиланд гостује Есбјергу, док Копенхаген иде на ноге трећепласираном Одензеу. До краја првенства је остало 9 утакмица.

КИПАР (АПОЕЛ):

На Кипру, поред свог Сунца које то оствро у Медитерану поседује, за звездаше вести које долазе одатле представљају најгору олују. Аполон је имао гомилу пута прилику да стигне и престигне АПОЕЛ али изгледа да момци из Лимасола једноставно не знају да преломе првенство у своју корист. АПОЕЛ је у „вечитом дербију“ ремизирао са Омонијом док је Аполон поражен у Ларнаки од домаћег АЕК-а, па сад предност АПОЕЛА износи 2 бода. У следећем колу, Аполон на папиру има лак задатак против Неа Саламине, док АПОЕЛ иде на тешко гостовање у Лимасол против АЕЛ-а. До краја сезоне је остало још 6 рунди.

РУМУНИЈА (ФКСБ):

Клуж са новим тренером, Даном Петрескуом, наставља свој поход на одбрани титуле. Побеђена је Астра минималним резултатом, док је у дербију кола ФКСБ победио Универзитатеу из Крајове и тако престигао популарне „студенте“ на другом месту и сад заостају за Клужом 5 бодова на 7 утакмица до краја сезоне. ФКСБ има на папиру лак задатак у следећем колу, кад дочекују Сепси, али зато Клуж игра можда и меч сезоне у Крајови против дојучерашњег другопласираног тима. Победом, Клуж би направио џиновски корак ка титули.

ПОЉСКА (Легија):

Сјајне вести овог викенда нам стижу из Пољске. Легија полако губи корак за Лехијом, убедљивим поразом од Висле Краков, смењен је и наш бивши тренер, Рикардо Са Пинто. Тренутно је 5 бодова предности екипе из Гдањска у односу на актуелног шампиона, 3 кола пред крај регуларног дела сезоне. Подсетимо да се ове године у Пољској не деле бодови у плеј офу, и да се у истом игра додатних 7 рунди. У следећем колу, које на програму већ у среду, Легија дочекује Јагиелонију у дербију кола, док Лехија гостује Арки у Гдињи. За викенд Лехија дочекује Лех а Легија гостује Горњику.

АЗЕРБЕЈЏАН (Карабаг):

Нефчи је тешком муком победио претпоследњу Кешлу на гостовању и одржао своју лидерску позицију и после овог викенда. Карабаг је наставио потеру за „нафташима“ убедљивом победом над последњепласираним Шумгајитом. Ривали су тренутно изједначени по бодовима, с тим да је у досадашњем делу сезоне Нефчи у предности због тренутно бољег међусобног скора. Нефчи дочекује Зиру, док Карабаг има тешко гостовање Габале, па се надамо да ће Нефчи од следеће рунде да се осамостали на првом месту. До краја сезоне је остало још 6 рунди.

БУГАРСКА (Лудогорец):

Удахнула се нова нада међу звездашима да може титула да оде у неке друге руке од Лудогорецових. Кикс екипе из Разграда је искористио ЦСКА и победом над Черним морем, смањио заостатак на 3 бода пред велики дерби ова два ривала који је на програму следећег викенда. До краја сезоне је остало још 9 кола.

У осталим лигама које не пратимо тако помно као ове горе побројане, искрица наде се појавила у Словенији где је Олимпија смањила заостатак за водећим Марибором на 8 бодова.

У Шкотској је првенство практично и дефинитвно решено. Селтик је победом у „Олд фирм“ дербију побегао „полицајцима“ на 13 бодова разлике и тако блиндирао нову титулу.

Резултати овог викенда:

ДАНСКА (Копенхаген)
30.03 Mитјиланд – Норшелан 0:0
31.03 Kопенхаген – Eсбјерг 1:0

КИПАР (АПОЕЛ)
30.03 AEK – Aполон 2:1
30.03 АПОЕЛ – Омонија 1:1

РУМУНИЈА (ФКСБ)
30.03 Клуж – Aстра 1:0
31.03 ФКСБ – Универзитатеа 3:2

ПОЉСКА (Легија)
29.03 Лехија – Пјаст 2:0
31.03 Висла Краков – Легија 4:0

АЗЕРБЕЈЏАН (Карабаг)
30.03 Кешла – Нефчи 0:1
01.04 Шумгајит – Карабаг 0:6

БУГАРСКА (Лудогорец)
30.03 Лудогорец – Берое 0:0
30.03 ЦСКА – Черно море 1:0

Парови за следећи викенд са исходима који би нам одговарали:

ДАНСКА (Копенхаген)
07.04 16:00 Есбјерг – Митјиланд 2
07.04 18:00 Одензе – Копенхаген 1

КИПАР (АПОЕЛ)
06.04 18:00 AEЛ – АПОЕЛ 1
07.04 17:00 Аполон – Неа Саламина 1

РУМУНИЈА (ФКСБ)
07.04 19:30 Универзитатеа – Клуж 2
08.04 20:00 ФКСБ – Сепси 2

ПОЉСКА (Легија)
02.04 20:30 Aрка – Лехија 2
03.04 20:30 Легија – Јагиелонија 2
06.04 20:30 Лехија – Лех 1
07.04 18:00 Горњик – Легија 1

АЗЕРБЕЈЏАН (Карабаг)
06.04 ? Нефчи – Зира 1
07.04 ? Габала – Карабаг 1

БУГАРСКА (Лудогорец)
06.04 16:15 Лудогорец – ЦСКА 2