РСБ ИНТЕРВЈУ: Небојша Човић ексклузивно за РСБ

Након најновијих дешавања у КК Црвена звезда, промене тренера и последње конференције за штампу која је дигла доста прашине у јавности, редакција РСБ-а одлучила је да из прве руке сазна све око актуелне клупске ситуације. Интервју са првим човеком славног клуба са Малог Калемегдана је осмишљен тако да су чланови клуба, сезонци и донатори постављали питања на нашем форуму. Председник Човић се врло радо одазвао нашем позиву и без икаквих устезања одговарао на сва постављена питања.

 

За почетак смо кренули са питањима о текућој сезони:

Одлазак Томића се десио доста напрасно и за многе је обавијен велом тајне. Управа је дала пуну подршку Томићу и он је ипак отишао. Да ли је могуће добити одговор који је разлог навео за свој одлазак?

Тачно је да смо Томићу дали потпуну подршку и да смо радили све оно што је он тражио од нас када је селекција играча у питању и око тога ми нисмо имали ниједан неспоразум. Сезона је кренула са Суперкупом, Звезда је до Суперкупа добро играла и ништа се није примећивало иако је сезона скраћена у смислу припрема. На суперкупу против Приморске су се отворили неки проблеми који су већ постали видљиви, да ту још увек није добро легла хемија. Наиме, ми смо прошле године имали 10 староседелаца који су освојили прошле сезоне и АБА лигу и суперкуп и на крају домаћу лигу. Нарочито је била занимљива АБА лига, полуфинале и финале. Дошли су неки нови играчи међу којима сте имали и оне са бржим прилагођавањем, а то значи Џенкинс, Кузмић, Никола Јовановић и онда сасвим нови играчи, Лоренцо, Дерик Браун и Гист. Никакав није проблем постојао у њиховим односима али осетило се да није све то сложено. То је било прво упозорење. Након тога, добри и квалитетни разговори са Миланом Томићем и стручним штабом, након тога је дошла утакмица са Приморском коју смо добили 26 разлике, затим утакмица против Будућности у Београду у необичајном и незаслуженом амбијенту. После тога смо отишли на утакмицу са Крком, иако ми имамо стално упозорење када је утакмица са Крком у питању, тамо је амбијент необичајан и Звезда се у том амбијенту није снашла. Мислим да се Милан превише изнервирао, постао је преемотиван и направио је једну грешку коју смо после покушали заједно да санирамо а то је дао је оставку играчима у свлачионици. Није он ни договорао долазак у Звезду тако што се договорао са играчима. Кад смо се чули он је после неколико минута био свестан шта је урадио, рекао је „да, погрешио сам“. Ту ноћ су дошли и ми смо разговоре водили целу ноћ и договорили смо се да изађемо пред играче и да кажемо да је то био емотиван тренутак.  То смо и урадили у понедељак и заказали смо тренинг за уторак у 10,00 часова. Међутим, у понедељак око 11,00 ме је он назвао и рекао ми је да се видимо у уторак ујутру. Ми смо се видели и он је рекао тада да више заправо не може и да је он по својим критеријумима направио грешку и да сумња да може више да буде ауторитет колики је био према играчима. Пробали смо да маневршиемо, пробали смо све али мислим да је погрешно терати човека да ради на силу што је осетио да не може више да ради. Онда смо радили премошћавање са Гавриловићем, њега смо поставили као првог помоћног тренера и Гавра је радио посао максимално док није дошао први тренер. Никакве свађе, никакви међусобни сукоби са њим и између играча, нити између играча. Иначе, Милан је бирао свој тим и радио је селекцију стручног штаба и радио је селекцију свих играча. Ниједног играча нисмо ми довели а да га није изабрао Милан Томић.

Шта је пресудило да избор падне на Шакоту за новог тренера Звезде? Ко је све био опција и какви су били финансијски детаљи (нпр.за Пасквала и Барцокаса)?

Ти захтеви су на стандардном нивоу за стране тренере, које имате овде присутне, од 500.000 па навише, причамо о еврима а не динарима. Добри аутомобили, добри станови, од 80 квадрата па навише, а неки су између редова и помињали да би било добро да им дате и неки проценат од трансфера. Не знам да ли то неко овде примењује, можда и примењује, али то у Звезди не функционише на тај начин, нити ми имамо те паре. На основу свега што смо прошли, постало је евидентно да је Србија у дефициту са тренерима и са тим проблемом ћемо се тек сусрести.

Да ли се дефицит односи и на играче са српским пасошем?

Ми смо нашли играче, тестирали, који могу да буду доступни Звезди, са Јовићем који је отишао у Химки и то је био веома коректан и конструктиван разговор, ми не можемо да дамо толико пара колико неки други нуде. Имали смо разговор са Марковићем, Милан Томић је у тир наврата контактирао менаџера Теодосића. Ми морамо да се окренемо производњи наших играча, да правимо играче попут Гудурића, Добрића, Давидовца и тако даље. Било је размишљања и око Симоновића, нажалост није донета таква одлука, било је и размишљања око Јаке Блажића, изабране су друге опције.

Шакота као нови тренер и веома искусни тренер је преузео екипу коју није селектирао. Да ли постоји опција доселекције и измене у првом тиму како би тренер лакше остварио своје замисли и зацртане циљеве у сезони? Да ли планирамо доселекцију на месту организатора игре обзиром да на свим осталим позицијама имамо минимум по три играча?

Целу селекцију је радио Милан Томић, сада је кренуо Шакота па ћемо видети да ли ће тражити одређене промене или измене, да ли ће тражити смањење ростера с обзиром да ипак имамо 16 играча и на којим позицијама ће то тражити. Перпероглу би требао да се врати и да почне да тренира у другој половини децембра месеца. Што се тиче Дерика Брауна, видећемо какво ће бити његово здравствено стање и да ли ће он моћи да задовољи захтевима који се постављају пред њега, али без обзира на све мислим да неће бити потреба да се много мења и да се доводе неки нови играчи. Ја чак мислим да је за поједине позиције смишљена кампања да ми имамо недостатак играча на тим позицијама и да ти играчи нису довољно квалитетни. Препустимо то тренеру и нека он каже шта и како је, ја само знам да никада у клубовима где сам ја функционисао и у ФМП-у и у Црвеној звезди тренеру никада нисмо наметали ниједног јединог играча. Тренер бира играче и тренер одговара за те играче.

Ваша изјава на конференцији за штампу приликом представљања новог тренера изазвала је прилично негодовање и неку врсту поделе међу Звездиним навијачима. Да ли је критика играча Црвене звезде  неприхватљива као принцип или то што је један од њих ваш син има неку посебну тежину?

Прво, мој син је пунолетан и немам шта да га браним, али једноставно ћу да вам кажем да он од када се бави кошарком, од своје осме године, он апсолутно никакву гурку није имао од стране свог оца, нити његов отац функционише по принципу протекције , без обзира што сам ја прошао све што сам прошао и био шта сам био, захваљујући мојој супрузи моја деца су остала сасвим нормална деца, тако да Филип пролази на бази својих радних и других карактеристика кроз целу своју каријеру, никада није био наметнут нити је захтевнао било ком тренеру да Филип буде у селекцији или да игра толико и толико. Он је био кадетски репрезентативац, јуниорски репрезентативац и освајач европског злата са јуниорима, генерација 89. годиште, прошао је кроз своју каријеру како је прошао, у Црвеној звезди се налази по избору тренера Милана Томића, сад је дошао нови тренер Шакота, видећемо да ли ће Шакота имати иста размишљања као и Милан Томић, апсолутно га ништа не обавезује и то је био један од сегмената приче новим тренером када је дошао, нема апсолутно никакве обавезе. Наиме, то се односи и то важи за све остале играче.

Никакав није проблем да се критикују играчи, нити да се критикује управа клуба, али је проблем када се то ради анонимно и преко рачунара и тако покушавају да из свог личног сивила изађу у некакву јавност. Најружнија ствар, коју ја никако не могу да схвати, јесте да навијачи звижде својим играчима, ако су то уопште навијачи.

У вези с тиме да су се многи загрцнули када је Човић рекао „направите ваше клубове“, па да, направите ваше клубове. То не значи да је Црвена звезда мој клуб, нити сам се икада ја тако поставио, али то значи следећу ствар – док сам ја у Црвеној звезди и док радим са управом биће онако како управа каже.

Да ли сте ви лично задовољни играчким кадром, резултатима и формом у досадашњем делу сезоне и шта очекујете од наставка? Да ли је било потребе да ростер буде оволики?

Играчким кадром сам задовољан, сматрам да још није све легло на своје место, формом нисам задовољан, замерао сам да је екипа лоше физички спремљена, али ту има и објективних околности, а то је да смо са припремама кренули тек 25. августа, што сад диктира синидкат играча и нова правила Евролиге. Што се тиче резултата, у Евролиги готово да сам задовољан јер кад ставимо у анализу да смо од Панатинаикоса изгубили готово на једну лопту, такође и од Макабија, без продужетка, да смо несретно изгубили од Асвела. А у АБА лиги резултат мора да се поправи, јер је евидентно да је нама кључни циљ да се освоји АБА лига, Евролигу играмо да би ту направили што бољи резултат, али је чињеница да су нас ту дочекала нереална очекивања јавности. Звездин буџет, који је пројектован, је 8,3 милиона евра, док је најскупљи тим у Евролиги је Барселона са 41 милиона евра. Ми смо најјефтинији тим у Евролиги.

Колики је број продатих сезонских карата и пакета за Евролигу ове сезоне?

Укупно смо продали 4023 сезонске карте, а то су директно продате сезонске карте, пошто на тај број иде око 400  сезонских карата које су везане за спонзорске уговоре. Док је пакета за Евролигу укупно продато 1880. Наш приход од сезонских карата за ову сезону је 130.130.329 динара или 1.102.790 евра.

По изјавама знамо да смо ми за ову сезону добили део спонзорских средстава за следеће сезоне, са жељом и очекивањима да ћемо освојити АБА ове сезоне и играти евролиге опет. Занима нас да ли имамо спреман план како исфинансирати следећу сезону како би такмичарски били конкурентни ако већ један део средстава нећемо имати на располагању.

Једним делом кроз трансфере, а другим делом да обновимо одређене спонзорске уговоре и да појачамо спонзорски пул.

 

Дотакли смо се и актуелних дешавања у АБА лиги.

Сведоци смо доста лошег суђења и у овогодишњем издању АБА. Да ли очекујемо да се исто поправи и да ли имамо као клуб могућност да урадимо било шта по том питању?

Ја ћу, као и председник једног другог клуба, да кажем… Извините, не могу и нећу о томе да причам, с обзиром да нас кажњавају, али ћу да вам кажем да остајем при свему ономе што сам причао у последње две године. Па из свега тога можете да закључите комплетну анализу. Да би се АБА лига очувала, мора степен регуларности да се подигне на много, много виши ниво. Ако нам АБА лига уопште треба… Јер, гледајући шта господин Ђорди предлаже и каква је концепција даљег развоја Евролиге и Еврокупа, чини ми се да може да се деси да АБА комплетно изгуби смисао. У сваком случају, нерегуларност и доживљавање увреда, пљувања, од полицијских и других функционера и свега онога што се догађало, верујте ми, таква нам лига уопште не треба. А поготово Србији, која једино може да направи добру лигу. Ми не треба да будемо заточеници ни Евролиге ни Еврокупа. Српски клубови су дали највише за развој АБА лиге, а мислим да немамо тај степен уважавања када причамо о регуларности лиге.

Да ли постоје шансе да Звезда добије лиценцу на пар година у Евролиги?

Та шанса је била огромна пред фајнл фор који је био у Београду са којим се поносим јер мислим да је Црвена звезда, уз помоћ тад председника владе, сад председника Србије, Александра Вучића, направила искорак и донела фајнл-фор у Београд. Тад је била кампања „Звезда је то договорила, све је намештено“ итд. Неки људи су можда подлегли тој кампањи и тад су постојале добре вибрације да Звезда обезбеди А лиценцу на 3 или 5 година. Ја то сада не видим али сматрам да треба да се договоримо у Србији и да се изборимо да Београд буде град на мапи будуће конструкције и организације Евролиге. Намерно кажем Београд јер сматрам да са простора Србије Евролигу могу да играју само Звезда и Партизан.

 

Незаобилазна тема били су и млади играчи:

Како оцењујете развој младих играча у Звезди?

Звезда је врло специфична за развој младих играча. Ако ви хоћете да развијете младог играча и да бележите резултрате у Евролиги, то једно са другим мало теже иде. Али сматрам да су добри примери развоја младих играча Гудурић, Добрић, Давидовац, као и Оџо који није домаћи, али се развија овде. Такође и Бориша Симанић се доста добро развија, али можда неко сматра да то иде споро.

Подсетили смо председника и на чињеницу да је 40% трофеја КК Црвена звезда освојено у његовом мандату који траје тек 10% целокупне историје клуба, уз графички приказ тога, који можете погледати на овом графику:

Комплетан интервју можете погледати овде: