РСБ интервју: Звездина хероина, Наташа Ковачевић!

РСБ је имао ту част и задовољство да поразговара са новом председницом ККЖ Црвена звезда. Млада, лепа и насмејана, Наташа нам је откирала како изгледају њени први радни месеци на највишој позицији у клубу, какви су даљи планови везани за развој некадашњег првака Европе, као и како успева да усклади све обавезе. Даме и господо Звездаши, Наташа Ковачевић!

Пре четири месеца изабрана си за председницу ККЖ Црвена звезда, а тај догађај имао је велики одјек у јавности. Можеш ли нам описати како изгледају твоји први председнички месеци и ко ти највише помаже?

Пре свега, одлучила сам да завршим кошаркашку каријеру. Играла сам једну сезону и успела да остварим циљ који сам зацртала. Желела сам да мотивишем људе и да им покажем да ма шта год да се деси да није крај света и да могу да се изборе са свим потешкоћама. Затим сам дошла на место председника и као основу сам поставила да девојкама са којима сам била дојучерашња саиграчица обезбедим најбоље могуће услове за рад. Окупила сам тим младих људи који има заједничку мисију. Сваки почетак је тежак, ово је за мене све ново, било ми је тешко да се навикнем да нема више тренинга већ да се бавим другачијом врстом посла. Али пре свега јако смо мотивисани, пуни енергије и имамо своје идеје до чијег остварења морамо много да радимо, а искрено верујем да ће се видети резултати нашег рада.

Звезда је прошле сезоне била финалиста плеј-офа. Након 12 година освојен је нови трофеј. Пехар Купа Милана Циге Васојевића био је јубиларни 40. за женску кошаркашку секцију.  Какве су амбиције клуба у новој сезони што се тиче домаћих такмичења?

Резултати из претходне сезоне дали су нам додатни подстрек у жељи да одбранимо трофеј у Купу и можда одемо до самог краја у првенству. Ипак, основни је циљ да пружимо праву прилику овом младом тиму да игра, а не да у искључивој тежњи за тренутним резултатом доведемо пар искусних играчица које би можда онемогућиле девојке да се доказују и развијају на прави начин. Једно појачање би било идеално за плеј-оф, нека играчица која би могла да се уклопи у наше могућности и циљеве. Морамо бити пажљиви у одабиру јер немамо финансијског луксуза да правимо грешке.

Такође, Звезда је и учесник женске АБА лиге. Колико играње са најјачим клубовима региона значи за наш млади тим?

Иако нам није примарни циљ резултатски успех, само играње у овако квалитетном такмичењу носи посебан значај и велику прилику за стицање искуства. Девојке се први пут сусрећу са оваквом динамиком такмичења, игра се у ритму среда-субота, уз то се доста и путује. Ипак у свакој утакмици дајемо свој максимум и приступамо са вером да можемо свакога да победимо.

Какви су дугорочни планови? Да ли је реалан повратак клуба који је био шампион Европе у европска такмичења?

Повратак у Европу нам је свакако крајњи циљ који би био круна нашег рада. Тренутно је то веома далеко, али битно је да знамо чему тежимо. Неки планови у ближој будућности везани су за стављање акцента на Звездину школу кошарке и производњу играчица из сопственог погона. Још од моје мајке која је такође била кошаркашица Црвене звезде важи прича да су играчице из црвено-белог погона генерацијама биле надалеко препознатљиве по покретима и стилу игре. Желимо пре свега да вратимо Звезди ту аутентичност.

Како оцењујеш рад са млађим нараштајима у нашем клубу? Да ли си задовољна досадашњим током сезоне у кадетској лиги Србије и шта можемо очекивати у том такмичењу?

Јуниорке и кадеткиње су четири године узастопно првакиње Србије у својим категоријама. То је резултат којим се поносимо, али и који нас обавезује да радимо још више и још јаче у будућности да бисмо наставиле са успсима и да бисмо пре свега правилно развијали надолазеће генерације.

Какву сарадњу имате са мушким кошаркашким клубом? Да ли си задовољна спонзорским пулом?

Сарадња са мушким клубом је на врхунском нивоу.  Много су нам помогли, уз то имамо свакодневну прилику да учимо од њих. Клуб је на највишем нивоу у Европи, како по кошаркашким резултатима, тако и по ораганизацији и маркетингу. Што се тиче спонзора, јако је тешко наћи праве људе који препознају све оно што ми радимо. Техничка спонзорства су мањи проблем, али она права, која значе живот клуба је јако тешко обезбедити, али свакодневно радимо на томе. Из дана у дан све више напредујемо и чврсто верујем да је само питање времена када ће то неко препознати.

Женска кошарка је последњих година у поновној експанзији. Србија је европски првак и трећа на Олимпијским играма. Како оцењујеш успехе наше репрезентације и каква је будућност женске кошарке у Србији?

Женска репрезентација је постигла невероватан успех у последње време. Бити првак Европе и трећи на Олимпијским играма је нешто сјајно, поготову ако се узме у обзир да у Србији има свега нешто преко две хиљаде регистрованих кошаркашица свих узраста. Бити испред једне Француске која има регистрованих кошаркашица скоро колико и кошаркаша је резултат за памћење. Овакви резултати репрезентације дају могућност клубовима да додатно напредују и да се још више развијају.

У којој мери утичу ови резултати на младе генерације да се определе за кошарку као спорт?

Успех је кључан фактор у анимирању деце да се определе за неки спорт. Такође, врло је важан и ТВ пренос утакмица. Потребно је да се женска кошарка приказује на телевизији како би се додатно популаризовала и како би се млади одлучили баш за њу.

Стижеш ли да пратиш остала кошаркашка такмичења? Како ти се чине Звездини наступи у Евролиги?

Стижем када год ми то обавезе дозволе, велики сам заљубљеник у кошарку и Звездин навијач. Са својим девојкама се максимално трудим да пружим подршку нашим кошаркашима сваки пут када су домаћини. Само нека овако наставе.

Како изгледа радни дан Наташе Ковачевић?

Радни дан траје до када има посла. Већ од девет смо сви овде на радним местима и правимо дневни план рада. Поред тога што обављам функцију председника завршавам два факултета. У току је полагање завршних испита и писање дипломских радова, али наилазим на велико разумевање и успевам добро да расподелим време. Организација је пола посла.

Чланове нашег форума јако је обрадовала вест да ћеш бити наша саговорница. И за звездашку јавност представљаш једног од хероја и симбола духа звездаштва. Какву би поруку послала навијачима?

За све у животу потребна је права подршка, све је лакше када имате на кога да се ослоните.  Стога, порука је јасна: дођите на наше утакмице! Дефинитивно ћете имати шта да видите, а нама као клубу изузетно би значила ваша подршка.

РСБ Наташи и њеном тиму жели сваку срећу у даљем раду, а ми ћемо сходно нашим могућностима максимално помоћи да овај гигант спортског друштва добије своје заслужено место у звездашкој јавности!