РСБ оцене: Копенхаген-Црвена звезда

Црвена звезда је прошла праву голготу у Копенхагену и успела да обезбеди ново европско пролеће, трећу годину заредом. За сада је сигурна Лига Европе, али за Лигу шампиона треба да се прескочи и последња препрека у виду швајцарског Јанг Бојса из Берна.

Сви звездини актери синоћње стресне утакмице заслужују оцену „10“ јер су сви до једнога херојски изнели јако компликовану и комплексну утакмицу. Превасходно на психичком а ништа мање и на физичком плану. Ипак морамо реално оценити учинак наших фудбалера са синоћње утакмице.

БОРЈАН 10 – Шта рећи за овог момка који ево трећу годину брани европске мечеве истине на највишем могућем нивоу? Против Ред Була и Краснодара нас је извлачио а сад нас је буквално и сам увео у плеј оф за ЛШ. Током меча је одбранио неколико чистих зицера, унео неопходно самопоуздање саиграчима да издрже све недаће које су их снашле. Пенал серија ће ући у алманахе нашег клуба дефинитивно, јер је била несвакидашња а он је имао главну ролу у тој „сапуници“. 3 одбрањена пенала а стигао је и сам да погоди са беле тачке, која је била свакаква само не бела. Хвала Милане!

ГОБЕЉИЋ 8.5 – Изузетно тактички одговоран, није се пуно упуштао у офанзивне акције као што је то рецимо радио у првом мечу у Београду. Опет је уштоповао Фишера, најбољег играча данаца. Половини звездаша је срце стало у пар момената кад је отклањао опасност испред нашег гола. Јако добра партија звездиног универзалца.

РОДИЋ 8 – Изузетно добра партија Милана Родића у првом полувремену , у којем је само и играо. Био је одлична подршка у офанзиви нашег тима, одиграо скоро сваки пас без грешке и одлично затворио све прилазе по својој страни. Могао је боље код Ндојеовог гола, али није само његова кривица била. Нажалост због повреде је напустио терен у полувремену.

ДЕГЕНЕК 9.5 – Херојски у сваком смислу. Погинуо је на синоћњој утакмици. Очистио је сваку опасност у свом казненом, бацао се на главу, није се изгубио после Милуновићевог изједначења а стигао је и пенал да шутне као рутинер. Сваки пас је био тачан и прецизан и добро одмерен, бирао је једноставна и добра решења. Рвао се нон стоп са Виндом и у великој већини случајева је излазио као бољи из тих дуела.

МИЛУНОВИЋ 8 – Добио је картон на самом почетку утакмице и био је под притиском у наставку. „Поклекао“ је у 54. минуту кад је у дуелу ударио Ндојеа и заслужено био искључен. Борио се са Ндојеом, јако незгодним центарфором, али је био сигуран у скоку и са лоптом у ногама.

КАЊАС 8.5 – Одлична партија новајлије из ПАОК-а. Није компликовао , играо је своју игру, тачна и једноставна решења је бирао, доста претрчао и био фактор стабилности нашег везног реда и дефанзивног блока. Нажалост због искључења Милуновића, дошло је до тактичких померања па је испао колетерална штета и меч завршио раније од планираног.

ЈОВАНЧИЋ 8.5 – Невероватно се потрошио, било га је свуда, нон стоп у бековском плесу и један од првих на бранику нашег тима. Држао је лопту дуже у ногама него што је требао, изгубио пуно снаге, али је стоички издржао свих 120 минута беспоштедне борбе.

ВУКАНОВИЋ 8.5 – Можда није одиграо у складу са датом оценом али је једноставно морао добити сатисфакцију за невероватно пожртвовање и труд који је уложио на овом мечу. Прво полувреме је било лоше, уплашено и погрешно. Ништа му није полазило за ногом. У другом је био драстично бољи и ово је за њега велико искуство с обзиром да је ово његов тек други европски меч. Дао је последњи атом снаге, у регуларном делу кад смо имали играча мање, градио се, носио двојицу противничких играча на леђима и задржавао посед нашој екипи колико је то било могуће.

ИВАНИЋ 8.5 – И он је дао све за пролаз даље. Целог себе. Играч којег не краси физичка снага, већ виц и кључан пас, морао је да се претвори у најтврдокорнијег дефанзивног везног не би ли наш тим преживео. И претворио се, ставио се максимално у службу екипе и видно уморан је успео да изведе пенал на сигуран начин.

МАРИН 9.5 – Опет је звездин маестро протрљао своју чаробну лампу и као Аладин летео разрованим тереном Паркен стадиона. Асистенција за Боаћија, техника, уметност, капитен и прави лидер на терену. Говорио је како ћемо да покоримо Копенхаген и знао је то пре свих нас. Хвала ти Марко што постојиш и што носиш црвено бели дрес.

БОАЋИ 9 – Вратио нам се Боаћи, у најбољем могућем тренутку. После кризе, опет је „ујео“ неког нашег европском противника и послао поруку да никад није ни одлазио. Одлична пожртвованост, одлична кретња, одлична реализација. Хвала и твојим врачевима који су показали пут Борјану у пенал серији. Надајмо се да опет неће да стане и да је повратио своје голгетерско самопоуздање.

ЖАНДЕР 9 – Са зебњом су звездини навијачи дочекали његов улазак уместо Родића. Као не баш тако добар дефанзивац морао је играти овакву утакмицу са огромним улогом, али ју је искусни бразилац одиграо перфектно. Није се либио да понесе лопту, да ослободи притисак са својих саиграча у периодима паничног брањења. Извукао је 3 жута картона и један црвени од стране данаца. Пенал је шутнуо као испред зграде. Дефанзивно одговорно јако и зато оваква оцена.

ПАНКОВ 9 – Рaша је показао „cojones“. Хладнокрвност код пенала ће се препричавати годинама али у игри је био сјајан. Агресиван, скочан са веома хладном главом и врелим срцем. Сјајно се уклопио са Дегенеком и остатком екипе и био вођа наше задње линије.

СИМИЋ 8 – Осмица само као награда, иако није пуно могао шта да искаже на терену, јер је цела екипа бранила живот. Ушао због контре за коју није било довољно простора, али дефанзивна реакција и уклизавање испред Винда му је хајлајт утакмице. Сачувао је нашу мрежу и играо одговорно.

ЈЕВТОВИЋ 8 – Исто као Симић, али је почашћен „осмицом“. Није имао пуно простора за своје брзе ноге али је допринео одбрани свог гола.

ВЛАДАН МИЛОЈЕВИЋ 10 – Чуда прави овај човек. Константан ход по ивици и увек победник. Онај горе све види и награђује поштене људе. 3 године заредом у европским групама, шта даље рећи? Обе утакмице фантастично припремљене, а у другој је имао и план Б и упалило је. Надмудрио је Солбакена у свакој сфери двомеча и показао од чега је тренерски саткан. Лоши прелазни рокови, тим окован повредама, и онда онакво вече приређено Делијама. То само могу Милоје и његови фудбалери.