РСБ представљање: Ален Омић

Најновије појачање нашег кошаркашког клуба је повремени словеначки репрезентативац Ален Омић. Високи центар потписао је уговор до краја сезоне, а РСБ вам, по обичају, доноси детаљније представљање новог играча.

КАРИЈЕРА

Омић је рођен у Тузли 1992. године, a сениорску каријеру отпочео у Словенији 2009. године у KK Златорог Лашко. Још као тинејџер се изборио за место стартног центра. У својој последњој сезони у Златорогу имао је просек од 9,5 поена и 6,1 скокова по утакмици. Као стартни центар врло успешно је играо и за младу репрезентацију Словеније на ЕП 2011 и ЕП 2012.

У Лашком је играо под командом Алеша Пипана до 2012. године након чега га, као и већину других талената у Словенији, пут води у љубљанску Олимпију с којом је потписао четворогодишњи уговор. Омић се задржао у Олимпији три сезоне, а 2015. је споразумно раскинут уговор. У дресу Олимпије у првој сезони играо је Евролигу (5 поена и 3,8 скокова у просеку на десет утакмица), а наредне две у Еврокупу (10,6 поена и 6,1 скокова на 31 утакмици). У том периоду пробио се и до дреса репрезентације Словеније. Уз то, последња два лета уговора провео је у САД, играјући Летњу лигу као играч Бруклина и Денвера. Већ током последње сезоне у дресу Олимпије била је видљива презасићеност на утакмицама и осећај да је прерастао средину. Остао је без титуле националног првака, слаба утеха су му била два Суперкупа и била је очигледно његова жеља да се опроба у квалитетнијем такмичењу. Са Олимпијом је имао потписан уговор на још годину дана па је разумљива била одлука клуба да га прода, поготову што му је уговор у последњој сезони био веома висок.

Гран Канарија је била највише заинтересована за Омићеве услуге, који је дуго времена показивао да има већи потенцијал него што то на терену приказује. То је било очигледно у репрезентативним утакмицама где је Ален имао изузетну сарадњу са велемајстором пик енд рол игре Гораном Драгићем. Све ово је приметио један од највећих шпанских тренера Аито Ренесес, који је био у потрази за играчем који ће заменити Валтера Тавареша, звезду тима који је потписао уговор у НБА лиги . Искусни тренер је изабрао Омића и не да није погрешио, него је направио прави потез.

У дресу Гран Канарије играо је изузетно добро и имао важну улогу у Аитовој концепцији игре. Своје прве сезоне у АЦБ лиги и Еврокупу имао је 12,9 поена по утакмици, 7,2 скокова, уз 62,4 % успешности шута из игре.

У сезони 2016/2017 долази до пада у квалитету његових игара па су му бројке скромније. Играо је прво за Уникаху АЦБ лигу и Еврокуп, а потом Евролигу за Анадолу Ефес. Имао је укупно 44 наступа за оба клуба, а статистички подаци нису били импресивни: 5.0 поена по утакмици, 3,9 скокова и 0,2 блокаде. Био је приметан недостатак адаптације на систем игре Уникахе, а поготову се то рефлектовало на учинак у Ефесу где је био у потпуности маргинализован. Из тих разлога читаве сезоне је био фрустиран и незадовољан статусом у овим клубовима, пре свега у Ефесу.

Сезону 2017/18 је започео играјући за Хапоел из Јерусалима, у чијем дресу је одиграо укупно двадесет утакмица, по десет у израелском шампионату и Еврокупу. У лиги Израела имао је просек од 7,7 поена по мечу уз 3,9 скокова, а у Еврокупу 8,0 поена уз 4,4 скокова. Забрињавајуће је да му шут са линије слободних бацања износи тек 44,1% у лиги Израела, односно 45% у Еврокупу. Ипак, показао је солидан напредак у односу на прошлу сезону.

ИГРАЧКИ ОПИС

У Европи је данас заиста тешко пронаћи центра који има 216 и огроман распон руку. Интересантно је да Омић није експлозиван играч, али је зато брз при окретима и у директним дуелима испод коша. Огроман распон руку му омогућава и да по неколико пута себи дозволи лоше полагање или грешку код позиционирања. Главне карактеристике у нападу су му: пик енд рол игра, борба за простор и позицију на ивици рекета и игра 1 на 1 са што мање дриблинга. Одликује га и чврсто и правовремено постављање блокова у нападу за добре шутере. Такође, транзицију може да истрчи прилично добро, што би нашој екипи требало да омогући нешто бржу кошарку и сигурнију реализацију.

Његовим доласком Звезду би требало да краси појачана сигурност испод противничког коша. Разлог томе је и то и што Омић игра сјајно леђима кад се нађе у ситуацији 1 на 1. Има одличан рад ногу и спретан је када руком брани своје поентирање. Омић се посебно добро сналази у пик енд рол игри а то би у сарадњи са плејмејкером Рочестијем могла да постане важна нападачка опција у нашем нападу. Квалитетно се поставља у блоку и излази из истог, а није реткост да акцију заврши закуцавањем, а понекад и екстра пасом, уколико види отвореног саиграча. Има и добар шут са дистанце, али то није његово главно оружје. Мана му је слабије извођење слободних бацања у последње време, мада је имао и солидних сезона по том питању.

На другом крају терена је нешто слабији, јер се понекад, упркос кошаркашкој интелигенцији, таленту и предиспозицијама, суочава и са недостатком мотивације за игру у одбрани. Кад је пак мотивисан, сјајно затвара и скаче, док у одбрани пик енд рола брзо искаче на играча с лоптом под углом од 90 степени и муњевито се враћа свом центру. Својом висином присиљава супарничке центре да излазе из рекета и шутирају споља. Уме да покаже изузетну посвећеност и много енергије, да сјајно затвара и упорно се бори за простор.

ЗАКЉУЧАК

Звезда је у Алену Омићу добила део слагалице који јој је недостајао. Евидентно је да ће тренер Алимпијевић моћи да комбинује игру у нападу: час да тежиште игре баца на рекет, час да тежиште игре у нападу буде на периметру. То већ само по себи значи да ћемо бити доста разноврснији и тежи за читање. Дакле, његово присуство нам даје шири спектар акција у нападу и више могућности за одбрану у рекету и испод самог коша. Ален није атлетски моћан играч, склон је недостатку мотивације у такозваним мањим мечевима и, као највећа мана, приметан је недостатак континуитета добрих игара.

Верујемо ипак да ће изазов играња у Звезди бити преломна тачка његове каријере, која ће се вратити на узлазну линију. Његова предност је што игра са великом енергијом и са пуно емоција, а пред нашим навијачима могао би да пружа и партије изнад својих могућности. Квалитетни тренинзи, тешки и неизвесни мечеви могу да буду кључ његове експлозије у нашем дресу. Уз велику подршку свих у клубу и навијача, стручни штаб би, кад се црта подвуче, могао да буде веома задовољан његовим ангажманом.

Екипа РСБ-а жели добродошлицу Алену, са надом да ће бити један од најважнијих играча који ће допринети да одбранимо све трофеје овог пролећа.