РСБ представљање: БАТЕ Борисов

Наш тим се спрема за прву утакмицу у групној фази неког европског такмичења после десет година, а РСБ се потрудио да анализом представи нашег првог ривала.

Очекује се да БАТЕ изађе у типичној 4-3-3 формацији са следећим играчима: Шербитски – Риос, Буљат, Милуновић, Пољаков – Драгун, Волођко, Иванић – Стасевич, Гордејчук – Родионов.

Голман Шербитски је једна од слабијих карика овог тима. Фали му искуства за разлику од остатка тима, и очигледна је несигурност код већине интервенција. Има одличне физичке предиспозиције и има солидне рефлексе код удараца из близине, али не реагује најбоље код удараца са дистанце а поготово код ниских шутева.

Командант одбране је наш интернационалац Немања Милуновић. Он је прототип модерног штопера, има одличне антропометријске карактеристике и моторичке способности. Веома је јак у скоку и дуелу, а за своју висину је и солидно брз иако није баш окретан. Воли започињати нападе и добар је са лоптом у ногама, а неретко зна одиграти дугачку лопту у простор иза противничке одбране. Игра са доста самопоуздања, враћа се полако у форму пре тешке повреде и веома ретко прави директне грешке.

Буљат је такође веома искусан штопер и добро се уклопио са Милуновићем, иако има много израженије мане. Има добар спој брзине и снаге, али поприлично лош осећај за позиционирање. Врло често испадне превисоко и онда се веома споро враћа назад, тако да оставља много простора када не освоји лопту.

Риос је дуго био крилни играч, а сада је враћен да игра офанзивног бека. Управо то га доста осликава; врло је добар у нападу и добро сарађује са играчем испред њега. Брз је и продоран, спретан је са лоптом и неуморно се убацује иза крила. Дриблинг му је поприлично лош, а у одбрани се веома лоше поставља, и лоше се сналази у ситуацијама када противничко крило и бек сарађују.

Пољаков је играч који углавном крпи позиције, а такви су му мање више и квалитети. Има добре физичке карактеристике, а са лоптом у ногама је веома скроман и ретко кад се прикључује нападу. Ипак, за разлику од конкурента на тој позицији Волођка, има много бољи осећај за позиционирање и противници много теже праве вишак по тој страни када он игра.

Драгун је један од најбитнијих играча за Батеов систем. Иако у нападу углавном има улогу мартинеле, његов сигуран пас и добра реакција под притиском су веома битни за изношење лопте из одбране, а у одбрани је много битан јер је углавном тај који спречава противника да развије контру док се остали саиграчи не врате.

Волођко је веома интелигентан играч и углавном је подршка Драгуну и Иванићу у њиховим задацима. Са лоптом у ногама не компликује превише и углавном одиграва једноставна додавања, али је увек ту близу лопте и подршка је саиграчима. У стању је убацити се из другог плана и испратити акцију. Веома је искусан и зна како се играју битне утакмице на резултат.

Иванић је можда најбољи и најучинковитији фудбалер белоруског тима. Веома је покретљив и агилан, а притом има и висину која му омогућава да издржи јаке дуеле. Одлично размишља и без лопте и са њом, и углавном је покретач свих опасних напада његовог тима. Има одличан осећај за дупли пас у простор са крилима и то често ради. Добро контролише лопту на малом простору и тешко му је одузети. Добро прати игру, неретко се убацује из другог плана, а има добар и прецизан шут који углавном иде у даљи угао. Пар дуела са јачим интензитетом на самом старту утакмице би га пољулало сигурно, јер га то често поремети и искључи из утакмице, јер игра много боље кад се од старта меча разигра.

Ако је Иванић најбољи играч тима, онда се Стасевич може окаракрерисати као најопаснији. Њих двојица веома добро сарађују и веома су опасан тандем. Стасевич има ниско тежиште, експлозиван је и веома је спретан са лоптом у ногама. Директно напада противника и има добру финту телом, а лопту добро контролише у трку. Добро се сналази на обе стране и добро се служи са обе ноге па је с’ тога веома непредвидив.

Гордејчук је други тип крилног играча и много више се узда у кретњу без лопте. Сјајно антиципира празан простор и агресивно га напада без лопте. Често је он тај који је мета лопти у простор, а добро се сналази у завршници где не компликује пуно и има јак ударац са обе ноге.

Родионов је дуго у Бате-у, капитен је и вођа овог тима и свакако је један искусан шпиц који зна како се играју овакве утакмице. Ове сезоне је пао у форми, али има и донекле другачију улогу у екипи због које трпи његов голгетерски учинак. Учествује доста у игри, а углавном му је задатак да својом кретњом ствара простор за саиграче из другог плана. Веома се добро креће, а иако је изгубио мало на брзини, и даље веома добро мења правац и доста је покретљив. Не треба подценити ни његове реализаторске способности јер сигурно има довољно искуства да искористи и најмању грешку наше одбране. Веома је ангажован у дефанзиви, и константно игра пресинг на задњу линије противничке одбране.

 

Белорусе одликује одлична организација у игри и тактичка дисциплина. Знају играти на резултат, и веома су искусни и уиграни. Форсирају пас игру по земљи и избегава се прескакање редова. Када износе лопту из одбране, бекови играју веома широко и високо а Драгун је тај који се спушта међу штопере и започиње нападе. Милуновић је такође веома добар са лоптом у ногама, тако да увек имају два играча који су у стању започети напад. Играју веома стрпљиво на својој половини, а углавном су сви играчи веома мирни на лопти и добро реагују под притиском. Строго чувају посед лопте све до последње трећине, када крећу играти много брже и директније и на веома мали број додира. Доста напада им је по истом шаблону када праве троуглове на боковима, и углавном је Иванић тај који одиграва дупле пасове са крилима и избацује их у простор. Већина напада им је по боковима, а углавном их завршавају ниским и оштрим центаршутевима или повратним лоптама. Велики квалитет већине играча је кретање без лопте и убацивање из другог плана. Иако је Родионов класични шпиц, он је ретко кад тај који завршава акције јер углавном има веома битан задатак да ствара простор за саиграче и одвлачи противничку одбрану. Са друге стране, Иванић, Волођко, Стасевич и Гордејчук одлично препознају тренутак за убацивање и веома су опасни приликом повратних лопти.

У стању су затворити свој гол веома добро када то желе, јер играју веома организовану и компактну зонску одбрану. Ипак, последица овога је што не реагују добро када се играчи не врате на време и не поставе одбрану. Имају великих проблема са негативном транзицијом јер многи играчи не реагују адекватно кад изгубе лопту. Брза реакција противника после одузете лопте им ствара много проблема, и већина примљених голова је после брзих напада противника. Милуновић и Драгун имају најбољу антиципацију и негативну транзицију у екипи, али су зато Буљат, Риос, Пољаков, као и двојац из везног реда Волођко и Иванић веома лоши у овом сегменту.

Лига Европе, Група Х, 1. коло: Црвена звезда – Бате