РСБ представљање: Јавор Ивањица

Након репрезентативне паузе, овог викенда се настављају утакмице домаћег првенства, а у 8. колу фудбалери Црвене звезде гостују Јавору из Ивањице.

Јавор је последњих неколико сезона познат као веома стабилан учесник најквалитетнијег домаћег такмичења, клуб који не брине за опстанак до последњег кола. Али ове године су веома лоше почели нову сезону, где су на седам утакмица забележили једну победу, један реми и пет пораза, па се налазе, за њих сасвим сигурно, на незадовољавајућем 14. месту.

Тренер ове екипе је Срђан Васиљевић, некадашњи асистент нашег националног тима, и бивши директор Звездине омладинске школе. Он ће се вероватно определити за дефанзивнију варијанту форамције 4-2-3-1

На голу ће бити Владан Ђогатовић, који има дугогодишње искуство у Суперлиги. Познат је као голман са добрим рефлексима, али се чини да има проблема са излажењем, и да није доминантан на деловима терена на којима би морао да буде.

Бековски тандем би требали да чине, на десној страни Борислав Терзић, а на левој Алекса Амановић, којем је конкуренција за ту позицију Филип Ристовски, а обојица познати као играчи који могу да играју и на крилу. Бекови су им познати као играчи који се боље сналазе у офанзивним задацима, добри са лоптом, добар центаршут, Амановић зна одлично да повуче лопту напред, али су и највећи проблем одбране Јавора. Највећи проблем убедљиво им је праћење играча, не прате противника кад им пролази иза леђа, а голове које је Јавор примао преко центаршута, у највећем броју ситуација су били криви бекови, јер су противнички нападачи или лако улазили испред њих, или су они стајали превише уско, па их је лопта пребацивала.

Штоперски тандем ће чинити капитен Милован Миловић и Милош Каришик. Нису баш окретни и то ће бити највећа предност нашим нападачима, а Миловић ове сезоне прави баш доста необјашњивих грешака, где лоше цени лопту или је испуцава уназад. Има ту доста искуства, али се чини да ће тешко издржати нападе наше екипе.

Васиљевић је испробао неколико играча у везном реду, а прилику ове сезоне су добијали Митошевић, Колаковић, Милановић, Киковић, Ковачевић, као и Цветковић, Илић и Маричић који су улазили са клупе. Свакако да би требало очекивати сигурно од старта Митошевића, играч одличног кретања у оба смера, добар са лоптом, одличан пас, зна сјајно из дубине дугом лоптом да пронађе крилног играча, одлично изводи прекиде. Поред њега би се могао наћи Колаковић, штопер по вокацији, али последњих неколико мечева је почињао као стартер на позицији задњег везног. Висок и снажан играч, али и спорији, па бржи играчи праве предност у односу на њега. Видећемо кога ће Васиљевић изабрати за позицију испред, Милановић се чини као најквалитетнији, али изгледа да је он повређен, пошто га нема на последњих неколико утакмица ни међу 18. Свакако да у другом полувремену треба очекивати Цветковића, који је кондиционо мало лошији, али одличан са лоптом у ногама, и Јавор зна да доста боље заигра када он уђе на терен. Сигуран у пасу, зна да сачува лопту, одличан шут.

За позиције крила конкуришу три играча. Чини се да је сигуран Елиомар, а за место десног крила бориће се Алија Крнић и Џонс Асаре. Елиомар је сигурно најбољи играч ове екипе, углавном већина напада иде преко њега, веома брз, продоран, доста користи дриблинг, али веома слаб у одбрани, што показује и податак да је као крилни играч већ направио два пенала. На другој страни, сезону је почео Крнић, али делује да га је Асаре истиснуо са те позиције, а нарочито је користан у утакмицама када се Јавор определи на контре. Пребрз играч, зна одлично да се убаци иза одбране, али мало слабија контрола лопте и доста лош у завршници.

И за позицију нападача конкуришу два играча. Трипковић и Ивановски су сличан тип играча, високи, јаки, добри у скоку, сасвим солидни са лоптом у ногама, мада се чини да је Ивановски ипак мало бољи играч. Али колико је напад Јавора добар, показује и то што су на седам утакмица постигли само четири гола, а од тога су два гола постигли штопери.

Иако нас је Јавор знао намучити у неким претходним утакмицама, делује да ћемо у овој утакмици лако изаћи на крај са њима и остварити сигурну победу.

8. коло Суперлиге: Јавор Матис – Црвена звезда