РСБ представљање: Јавор Матис

Након двомесечне паузе, настављају се утакмице у домаћем шампионату, а први противник у овој години је екипа Јавора.

Јавор је веома лош ове сезоне и налазе се за њих на сасвим сигруно незадовољавајућем петнаестом месту. Прошлу утакмицу наш тим је био бољи у Ивањици резултатом 2:0, а стрелци на том мечу су били Рикардињо и Доналд. Тренер Ивањичана са те утакмице, Срђан Васиљевић је смењен, а на његово место је стигао Владо Јагодић, који је тренирао Слободу из Тузле и у неколико наврата бањалучки Борац.

На голу ће наравно бити Владан Ђогатовић, који је већ неколико сезона први избор клуба из Ивањице. Краси га солидан рефлекс, али има проблема са правовременим излажењем.

На десном беку ће наступити некадашњи повремени млади репрезентативац Македноје, Филип Ристовски, док ће на супротној страни утакмицу почети садашњи стандардни млади репрезентативац Македоније, Алекса Амановић. Ристовског одликује добра игра у нападу, има сасвим солидну брзину и одличну технику за позицију бека, такође и добар центаршут. Амановић је такође више опредељен за офанзивни део игре, и његова главна карактеристика је када повуче лопту на половину противника. Ипак, стварају и велики проблем својој одбрани због веома офанзивне игре, што би наша крила могла да искористе.

На позицији штопера вероватно ће прилику добити Милош Каришик и млади Канађанин, Дерек Корнелиус, мада је веома могуће да од старта крене и повратник у екипу Јавора, Ђорђе Црномарковић. Каришик иако физички јак у дуел игри и скоку, често излази као губтиник у тим ситуацијама, док је Корнелиус веома добар у скок игри, доста је добар у дуел игри, али има проблем када се играч окрене лицем према њему и понекад оставља играча предалеко од себе. Црномарковић је сличан тип играча као и Корнелиус, с’тим што боље чита игру.

Тандем задњих везних највероватније ће чинити Милан Марчић и Стефан Панић. Марчић је играч који воли да је око лопте и често повлачи напад своје екипе. Одликује га добар шут и сигуран пас. Проблем је што због своје игре оставља превише простора иза себе у самом срцу терена. Панић је играч који је се после шест месеци вратио у српски фудбал из чешке Бањик Остраве. Због своје висине прилично је доминтантан у скок и дуел игри, али је доста спорији са лоптом у ногама. Од њега се очекује да у наставку сезоне донесе чрвстину на средини терена.

Испред њих се очекује Иван Марковић, који ће играти нешто дефанзивније од своје природне позиције нападача. Марковић има одличан ударац главом, одлично чита игру без лопте и често је први играч који купи те ничије лопте. Зна добро да се загради и сачува лопту, али чини се да ће му против наше екипе фалити и више креативности. Постоји могућности и да утакмицу на овој позицији почне и искусни Цветковић, којег одликује мирна игра и сигуран пас.

На левом крилу се очекује Елиомар. Сигурно најкреативнији играч гостујућег тима. Веома брз и продоран, доста покушава са дриблингом, али када је далеко од гола, онда све његове добре особине не долазе до изражаја. Такође и велики проблем је што се не залаже превише за дефанзивне задатке. На другој страни очекује се Бобан Ђерић који воли да игра на контре и када му је остављено доста простора. Треба обратити пажњу на њега, јер се одлично сналази у ситуацијама када противник не мари на дефанзивне задатке у току свог напада.

Очекује се да први избор за нападача буде Момчило Мркаић. Од њега ће се вероватно тражити да чува лопту што више у свом поседу и да због своје висине и физичке снаге буде прва мета дугих лопти својих саиграча. Наравно, због његове висине, главно оружје му је ударац главом.

Чини се да ће наш тим остварити још једну победу у домаћем првенству, иако делује да ће тренер Милојевић на терен извести комбиновани састав, како би се што више стартера освежило и што боље припремило и одморило за утакмицу у Москви.

23. коло Суперлиге: Црвена звезда – Јавор