РСБ представљање: Лоренцо Браун

Црвена звезда је овог лета имала веома занимљив прелазни рок у кошарци. Након довођења Џејмса Гиста и Дерика Брауна као носилаца игре, повратка Чарлса Џенкинса и Огњена Кузмића, те задржавањем већег дела играчког кадра из прошле сезоне, очекивања међу навијачима су била велика по питању довођења новог плејмејкера. Избор је на крају пао на Лоренца Брауна- бившег НБА играча.

Међутим, Лоренцо Браун, иако је био и најкориснији играч Г лиге у сезони 2017 – 2018, играјући за филијалу Торонта, Рапторсе 905, никада није добио праву прилику да покаже да је играч на нивоу најјаче кошаркашке лиге на свету и његов двогодишњи период играња у Торонту, где је одиграо укупно 36 утакмица за први тим, а остатак у развојном тиму, се неславно завршио у јануару 2019. године. С тога се поставља питање, да ли Лоренцо Браун има квалитет који је потребан Звезди и да ли се ради о играчу који прави разлику?

КАРИЈЕРА

Лоренцо Браун је рођен 26. августа 1990. године. Завршио је North Carolina State универзитет где је наступао за њихову колеџ екипу Wolfpacks. Каријеру у НБА лиги је започео у Минесоти 2013. године као 52. пик и у току своје каријере је наступао за Филаделфију, Минесоту и Финикс, као и за екипу Grand Rapids у Г лиги. Нигде се није претерано истакао, па је 2016. године отишао да игра у Кини, након чега је потписао two way (двојни) уговор са Торонтом.

Као што смо већ горе напоменули, најбољу сезону је имао 2017 – 2018 године када је нови тренер развојне екипе Торонта 905, легендарни Џери Стекхаус, дао Лоренцу Брауну пуно слободе у игри, а такође му је дао и улогу првог плејмејкера екипе, иако је до тада у каријери Лоренцо Браун углавном играо на позицији комбо бека. Те сезоне је проглашен за најкориснијег играча Г лиге и деловало је као да ће Лоренцо напокон добити своје место у првом тиму Репторса. Међутим, садашњи освајачи НБА лиге су имали довољно квалитетних играча на позицији плејмејкера и није било места за Лоренца, кога су у развојном тиму такође заменили млађи и талентованији играчи. Лоренцо је затим прешао у јануару 2019. године у екипу Гванжу Лајонс, где је такође наступао са пуно успеха. Црвена звезда ће му бити први европски тим за који ће наступати.

ИГРАЧКИ ОПИС

Лоренцо Браун игра превасходно на позицији плејмејкера. Напоменули смо да је у току своје каријере углавном играо на позицији комбо бека. Међутим, Лоренцо је најбољи када има лопту у рукама и када има слободу да креира за себе и за своје саиграче. Има одличне физикалије, висок је 196цм, што је фантастична висина за плејмејкера. С обзиром да је толико висок, има одличан преглед игре и види све на терену. Његова висина је такође битна и због чињенице да је просечан атлета и није претерано брз (најбољи доказ за ово је утакмица између Торонта и Индијане када је Лоренцо покушао да закуца преко Мајлса Тарнера, центра Индијане и деловало је као да ће успети, али је одједном остао без довољно одраза па му је Тарнер на крају ипак лупио рампу), тако да му тих 196цм доста значи када иде у продор. Јако добро користи своје тело приликом контакта на полагању, има добар баланс у ваздуху, доста добро трпи контакт игру и зна да извуче фаул на полагању (и да заврши уз фаул). Не плаши се да нападне високе играче, а такође има и поуздан флоутер.

По питању креације, већ смо напоменули да је Лоренцо чист плејмејкер, али да уме да креира и за себе, с обзиром да је дуго био комбо бек. Због тога што је тек од скоро кренуо да игра на позицији 1, још увек није нашао баланс између поена и асистенција. Међутим, још од почетка каријере су га красили одлични инстинкти за додавање, које је у току каријере развио на завидан ниво. Јако добро контролише темпо игре и воли да игра у нешто споријем ритму. Одлично сарађује са високим играчима, које проналази пасовима од паркет или alleyup-овима. У транцизији је најкориснији када правовременим пасовима проналази играче који трче у контри, али пошто није претерано експлозиван, углавном не завршава сам у транзицији.

Највећа мана му је шут, који је такође побољшао у последњих пар сезона. На почетку своје каријере је имао неконстантну механику шута и слабе проценте из игре, али како је успео да среди механику шута, тако је и своје проценте из игре подигао на преко 30%, што руку на срце и даље није толико добар проценат за 3 поена. Међутим, Лоренцо је у току каријере у Торонту 905 почео да узима и да погађа тешке шутеве из дриблинга, а с обзиром да је био примарна опција у нападу, био је принуђен да често сам завршава при истеку напада, што се такође лоше одразило на његове проценте шута. Биће интересантно видети како ће се прилагодити на европску линију за 3 поена.

Feb 23, 2013; Chapel Hill, NC, USA; North Carolina State Wolfpack guard Lorenzo Brown (2) with the ball. The Tar Heels defeated the Wolfpack 76-65 as the Dean E. Smith Center. Mandatory Credit: Bob Donnan-USA TODAY Sports

Такође, једна од негативних карактеристика је био и нешто већи број изгубљених лопти, али као што смо рекли, Лоренцо је био главна опција у нападу у развојном тиму Торонта тако да и не треба да чуди нешто већи број изгубљених лопти.

У одбрани, Лоренцо је сјајан играч и био је један од најбољих дефанзиваца у Г лиги. Користи своју висину да малтретира ниже бекове, веома је кошаркашки интелигентан и има сјајне инстинкте у одбрани, што се одразило кроз велики број украдених лопти у току сезоне. Као млађи играч је патио од губитка фокуса у одбрани, али је кроз својих 6 година у НБА лиги много унапредио своју игру и у овом делу. Биће одличан у тандему са Џенкинсом и са Лазићем, нарочито јер може да чува обе бековске позиције.

Дакле, Лоренцо Браун је играч који се савршено надовезује на тренутни играчки кадар. Одличан је плејмејкер, тако да нема сумње да ће добро сарађивати са нашим високим играчима, а нарочито са Гистом и са Дериком Брауном са којима ће сигурно развити одличну хемију у пик&рол игри, што ће терати противничке одбране да скупљају у рекету, па ће се сигурно отворити простор и за наше шутере (Џенкинса, Берона, Добрића…) којима ће Лоренцо слати асистенције за отворене тројке. Поред тога, с обзиром да се ради о изврсном дефанзивцу, Звезда ће моћи да ротира петорке које могу у одбрани да закључају противнике и у Евролиги. Најзад, не треба занемарити и његову креацију у нападу. Иако се ради о играчу који се није доказао као шутер и као атлета, Лоренцо поседује довољан квалитет и да сам себи искреира поене, а ако га ове сезоне шут буде служио, то ће отворити нову димензију у његовом нападачком арсеналу.

ЗАКЉУЧАК

Лоренцо Браун ће у Звезди имати улогу какву до сада није имао каријери. Иако је у Кини и у Г лиги имао доста лопте у рукама, ниво кошарке у Евролиги ће сигурно представљати изазов за њега. Уверени смо, пак, да Лоренцо има све што је неопходно да и у Евролиги пружа партије на високом нивоу и мишљења смо да је Звезда довела квалитетног играча који ће Звездин бедем учини још тврђим.