РСБ представљање: Напредак

Након веома битне победе у Келну за даљи ток такмичења у Лиги Европе, наши фудбалери се овог викенда окрећу утакмици домаћег првенства, где гостују у Крушевцу екипи Напретка.

                        crvenazvezdafk.com

Напредак је у нову сезону ушао са великим очекивањима, пре свега главни циљ им је био да се домогну Европе, али резултати на почетку сезоне нису баш блистави, те је цену лоших резултата платио тренер Ненад Сакић који је поднео оставку. На његово место дошао је нама веома познати Милорад Косановић, тренер бројних клубова.

На голу се очекује Никола Петровић, некадашњи голман Партизана и један од најбољих голмана лиге. Познат је као голман који има одличан рефлекс и који може одбранити шут где је лопта већ виђена у голу.

На позицији десног бека треба очекивати Николу Боранијашевића који је ове године стигао из летонског Вентспилса. Као и његов колега са леве стране, Урошевић, одликује га офанзивна игра, добро кретање у нападу где зна да се убаци одлично у казнени простор, с’тим што Урошевић има бољи центаршут. Обојица имају доста проблема у одбрани, а противнички играчи углавном користе њихову лошу дефанзивну игру 1 на 1, која је поготово видљива код  Боранијашевића, док је Урошевић лошији када му играчи пролазе иза леђа или улазе испред њега.

За позицију штопера конкуришу три играча: Симоновић, Миладиновић и Вешковац. Као и код већине Суперлигаша, и код Напретка је одбрана слабији део тима. Мало се то консолидовало доласком Вешковца, али не у драстичној мери. Симоновић као и већина штопера, веома јак и висок, добар у скок игри, али нешто неокретнији и са лошијом координацијом. Миладиновић вероватно и најслабији од овог тројца, веома лако испада, не краси га ни дуел игра, а и лоше цени лопту. Вешковац је солидан штопер, али као и претходна двојица, и његова највећа мана је што је спор. Добро се поставља у позиционој одбрани, не прави директне грешке, али има велики проблем када га напада бржи играч 1 на 1, или када брани контру противника. Такође, Вешковцу недостаје и континуитет одиграних утакмица, јер је последњих година доста проблема имао са повредама.

На позицији централних везиста треба очекивати капитена Маркоског и некадашњег играча Партизана, Чавеса и младе репрезентације, Немању Петровића. Маркоски иако на заласку каријере, пружа одличне партије и доста учествује у игри Напретка. Веома је сигуран на лопти, доста покушава да се нађе у противничкој трећини терена и да заврши акцију или да проигра нападача. Оно што је мана, то је што када противник крене контру, до изражаја долази његова спорија кретња, па остаје доста простора на средини терена. Са друге стране, Немања Петровић је после оставке Сакића пребачен у везни ред и од тада Напредак бележи добре резултате. Он својом брзином колико толико покрије изостанак Маркоског, а веома је добар у пас игри и он исто у појединим ситуацијама покушава да крене напред. Једино што је у претходној утакмици против Мачве напустио терен у првом полувремену, па ћемо видети да ли ће бити спреман за ову утакмицу. Уколико Петровић не заигра, треба очекивати Шљивића, који је главни извођач пенала и игра мало дефанзивније, а главна одлика му је шут.

Испред њих треба очекивати тројац Вулић, Аливодић и Милисављевић. Вулић није на почетку сезоне био стартер, али како је време одмицало све више је добијао прилику коју је искористио тако да се сада усталио. Има веома опасан шут, игра веома брзо, и гледа да се што пре ослободи лопте. На другој страни ће дејствовати Милисављевић, који је можда малчице спорији за позицију крила, али има одличну “кифлу“. Између њих ће спајати игру Напретка искусни Аливодић, који је ове сезоне један од најбољих играча домаћег тима. Аливодић поседује одличан дриблинг, воли да игра 1 на 1, одличан центаршут, кретња, мењање позиција и промене ритма у кретњи. Једини проблем у његовој игри може бити што у одличним позицијама за шут реагује лоше. Свакако играч на којег наши дефанзивци морају обратити пажњу.

У самом нападу један од најбољих нападача лиге, Алекса Вукановић. Није баш најбоље почео сезону, мада за то велике заслуге има и Сакић који га је углавном стављао на позицију крилног нападача. Како се вратио у сам шпиц тако је наставио са играма из прошле сезоне. Један атипичан нападач у домаћем фудбалу, игра веома модерно, сјајно се креће, одлично се гради, шутира са обе ноге, и веома је опасан у скок игри, не комликује превише већ гледа да ситуацију реши што једноставније и он је неко коме се мора посветити пажња кроз цео меч, јер користи и најмању грешку одбране.

Свакако да тренер Косановић може изненадити, па да утакмицу почну Секидика, Касалица, Ескић, Шљивић, Митровић, Ђерић

Биће ово једна занимљива утакмица. Напредак иако не блиста са резлтатима на почетку сезоне, остварио је у последње две утакмице одличан резултат, а кроз целу сезону играју веома добро и стварају доста шанси. Оно на шта треба обратити пажњу, а то је нешто што смо ми одлично радили ове сезоне је шут из даљине. Играчи Напретка остављају доста простора противнику на 25-30 метара, те не би било лоше да наши играчи покушавају са ударцима са дистанце, јер је домаћи тим примио доста голова на тај начин.

12. коло СЛ: Напредак – Црвена звезда