РСБ скаутинг: Флоријана

Могли сте на нашем сајту прочитати представљање нашег наредног ривала са Малте, а сада фокус пребацујемо искључиво на терен и доносимо вам информације о игри и тиму Флоријане.

Њихов најјачи адут је одлични Ђовани Тедеско, бивши играч многих клубова у Серије А, а сада шеф стручног штаба „зелених“ са Малте. Њему је ово други мандат у Флоријани, а претходне сезоне је освајањем националног купа клубу обезбедио излазак на евро сцену после доста година. Одликује га енергичан начин вођења екипе, где успешно преноси своју енергију на своје играче и тако извлачи максимум њихових способности. Као што смо навели и у претходном тексту, Флоријана игра у 4-4-2 дијамант формацији, а карактерише их неуморно трчање без лопте у офанзиви. Последње информације говоре да ће против нас изаћи у саставу: ХаберШиклуна, Руиз, Пепе, Хенрике АртурНахар, Кјеза, С. Писани, ВелаФонтанела, Варела. Ако се ових једанаест играча нађе у стартној постави, међу њима ће бити само три Малтежанина. Сваки играч има јасно дефинисане улоге, мада им је то уједно и проблем, јер су лимитирани на понављање истих акција у игри.

ОПАСНОСТ ПО НАС

Три најбитнија, а уједно и најопаснија играча Флоријане, су Вела, С. Писани и Фонтанела. Вела је играч око кога се врти игра, главни је креатор Флоријанине игре и за малтешке услове је веома квалитетан играч. Њему доста помаже и капитен Кијеза у креацији, али је ипак Вела тај од кога доста тога зависи. Веома је низак и поприлично слабашан у дуелу, али је изузетно покретљив и има одлично убрзање што доста отежава маркирање противнику. Игра искључиво левом ногом, али је непредвидив, јер је у стању напасти и предриблати противника или послати пас из дубине. Одлично се разуме са Фонтанелом и Писанијем, двојицом најопаснијих играча по гол, јер се одлично крећу и имају добар осећај за празан простор. Писани је доста брз, има одличан радијус кретања и игра добро у оба правца, док је са друге стране Фонтанела лукав и одлично се сналази у завршници. Када се заустави Вела, тада веома мало лопти стиже у завршницу и стога ни Фонтанела ни Писани нису опасност, постају неупотребљиви без лопти у нападу.

МАНЕ ПРОТИВНИКА

Највећи проблем Флоријане је одбрана. Колико су добри у нападачкој транзицији, толико су лоши у дефанзивној. Одбрамбена четворка им је доста изложена јер Наyар није у стању покривати толико простора по ширини, док су остали играчи углавном офанзивно оријентисани. Изузетно је битно да се против Флоријане игра директно, јер остављају доста простора између линија и иза одбране, а простора за комбиновање највише има по странама. Бекови су им превише изложени, без праве помоћи, а десни бек Шиклуна је најслабији играч у њиховом саставу. Лоше бране троуглове које формирају бекови, крила и везњаци и ту су најслабији. Када противник игра брзо кроз средину и брзо пребаци лопту на страну, не дозвољавајући им да одиграју пресинг у средини, играчи Флоријане упадају у проблем, пошто се веома лоше померају и по ширини и по дубини.

Квалитет је свакако на страни нашег клуба, али као и увек треба испоштовати ривала и не дозволити му било какву предност. Ако наши играчи уђу у меч максимално спремни и психички и физички, победа и пролаз у наредно коло неће изостати.