РСБ скаутинг: Каборе, физичка спрема и стравичан темпо су одлике Краснодара

Црвена звезда и Краснодар, одмериће снаге у четвртак од 19 часова на новој, прелепој „Краснодар арени„. Пред први од два чина, доносимо Вам текст о противнику који стоји на путу повратка нашег клуба тамо где хоћемо сви ми којима је црвена – бела боја у срцу, да гледамо, у групама неког европског такмичења.

Краснодаров тренер, Игор Шалимов генерално се опредељује за формацију 4-2-3-1. Екипа је због згуснутог распореда у тешком ритму такмичења и углавном као и уосталом и наш клуб, играју утакмице темпом четвртак – недеља. Шалимов користи доста играча, и има широк избор у ростеру. Тешко је погодити састав руске екипе пред први меч и са којим снагама ће Шалимов напасти наш тим.

На голу би требало да буде Сињицин, који је годинама веома поуздан чувар мреже руског тима.

У задњој линији би требали бити Петров, Мартинович, Гранквист и Рамирез. Бекови им стоје доста широко у одбрамбеној фази, остављају доста простора иза себе и нису кохерентни са штоперским паром. Наша крила би то морала искористити, нападати простор и да константно терају њихове бекове на муке. Штоперски пар Гранквист – Мартинович је корпулентних габарита. Веома јаки у скок игри, што дефанзивно што у офанзивним прекидима. Брзина им није најбоља, али играју доста интелигентно и постављају се јако добро у позиционој игри. Веома тешко бране контранапад и кад им се трчи у леђа, управо што „ногама“ не могу да изнесу то. Наша екипа мора да игра стрпљиво и да чека своју шансу, где би озбиљније могла да запрети кроз овакву игру.

На месту задњих везних би требали да буду Газински и Каборе. Јако добар и покретан пар везних играча. Каборе је играч који је својевремено био шампион француске лиге у Олимпику из Марсеља. Овај играч из Буркине Фасо је срце и душа тима Игора Шалимова. Може се рећи да је фактор стабилности игре Краснодора. Невероватна агресивност, трка, дуел игра, скок игра. Нема места на терену који овај играч не може да покрије. Није поуздан у краткој пас игри, уме да погреши пас и преда лопту противнику у ноге, али има добру преносну лопту и често тражи своја крила дијагоналним пасом, и то ради врло добро. Помаже бековима у дефанзиви и одлично је физички припремљен. На последњој утакмици против Амкара, тренер руса га је заменио у 62. минуту због повреде. Претпоставља се да ће бити у стартних 11 у четвртак.

Мамаев, Класон и Переира су главни покретачи офанзивне игре Краснодара. Веома покретљиви и технички дотерани играчи. Переира је одличан техничар, са одличним прекидом, што из слободног ударца што из удараца са угла. Има широки дијапазон удараца, одличан преглед игре и завршни пас. Класон је играч који може да одговори захтевима на месту полушпица, крила и шпица. Веома поливалентан играч, али недоречен. Има сасвим добар ударац са дистанце, брзина му је такође на завидном нивоу. Добро се сналази у противничком шеснаестерцу, има завидан њух за гол. Репрезентативац Русије Павел Мамаев је такође јако битан члан зелених. Веома безобразан играч који је јако добар са лоптом у ногама и зна да креира из дубине. По вокацији је централни везни, али неретко зна одиграти офанзивније. На клупи је Жоазињо. Треба очекивати да игра против Црвене звезде, да ли од старта или са клупе, видећемо. Веома неугодан, ниског раста са одличном левом ногом. Веома одговоран у дефанзивним задацима, велика радилаца и играч у оба правца. Не смемо заборавити ни Вандерсона, најскупље појачање Краснодара овог лета, који је стигао из Ред Бул Салцбурга за 8 милиона евра. Углавном делује по левој страни. Има добар пас у простор, добро прати остале саиграче и има добар преглед игре. Није му најбоља завршница, али то не умањује мајсторство које поседује.

Фјодор Смолов, најбољи играч Краснодара и први стрелац руске лиге прошле године, је у сукобу са управом клуба, прети одласком, али га клуб не пушта. Надамо се да неће играти. У шпицу би могао заиграти Класон, али можда се Шалимов определи и у ватру гурне Игњатјева. Овај момак који је 1999. годиште, поникао у сјајној Краснодаровој академији, показао је да на њега може озбиљно да се рачуна. Играч који се за своје године јако добро креће, веома је брз, али му техника и контрола лопте нису најбољи.

Михаило Ристић, наш бивши играч који је стицајем околности осуђен да се бори за улазак у групе Лиге Европе против дојучерашњих саиграча. Тренер Шалимов га користи на местима левог бека и левог везног. Његову игру на обе позиције смо довољно добро упознали за време његовог мандата у нашем клубу па га не треба даље представљати.

Екипа Краснодара је изузетно физички спремна, трче у веома јаком темпу свих 90 минута. Наша екипа би морала одговорити истим темпом трке, ако не и већим, јер је то највећи предуслов пред меч са русима. Велика борба се очекује, Црвена звезда тактички мора да одигра као сат и да буде дисциплинована у сваком сегменту игре. Концентрација и фокус морају бити задржани у свих 180 минута двомеча.

Надамо се да ће Владан Милојевић и стручни штаб добро прочитати екипу Краснодара и адекватно припремити мечеве. Веома тешки и неизвесни мечеви нас очекују, али и јака нада да Црвена звезда може у групну фазу.