РСБ скаутинг: Партизан


Овог викенда, тачније у суботу од 18:30, на програму је 157. првенствени дуел вечитих ривала. Наш тим улази са 6 бодова предности и има прилику да победом „реши“ шампионат, а РСБ вам доноси краћи скаутинг екипе Партизана.

Екипа Партизана има врло добру сезону иза себе. Пласирали су се у нокаут фазу Лига Европе, попут нашег тима, и пласирали су се у завршницу домаћег Купа. Енормна улагања која су уложили у стручни штаб и тим нису била узалудна.

Мирослав Ђукић је преузео екипу Партизана на почетку ове сезоне и најскупљи је тренер у домаћој Суперлиги. Ђукић је шпански ђак који преферира технички дотеран фудбал у којем доминира пас игра. Ове сезоне је доста мењао са формацијом и тактиком, па му није било страно да посложи своју екипу у формацију са два нападача, првасходно у 4-4-2 или 4-1-3-2 систему. Уколико је желео дефанзивнију варијанту, постављао је свој тим у 4-2-3-1 систем.

У последњих неколико утакмица екипа Партизана је играла углавном у 4-4-2 формацији, где су средину терена држали Здјелар и Пантић. Из Партизана наговештавају офанзиван фудбал на „Маракани“ овог викенда, па заочекивати је да утакмицу крену у сличној поставци.

Оно где нема дилеме јесте одбрана нашег ривала. На голу се налази Стојковић, док последњу линију чине Милетић, Марковић, Милетић и Вулићевић. Вулићевић је капитен када нема Илића на терену и прекаљени је суперлигашки играч. Иако се налази у позним годинама и даље је једна од битних карика Партизана. Евидентно је да брзину и хитрину не поседује као раније и због тога би Радоњић (Аџић) морао константно да га напада по боку. Штопер Милетић је најсигурнији играч дефанзиве нашег ривала. Веома борбен и физички јак играч. Парњака у центарлном делу чини ће му млади Марковић, којем ће ово бити деби у сениорском дербију. Реч је о младом момку који има само 18 година. Уколико буде стартер, Пешић ће морати да нападне младог и незрелог играча. На левој страни је још један Милетић у екипи Партизана, којем је примаран задатак дефанзива.

Средину терена у последње време чине Здјелар и Пантић. Јевтовић као осигурач је изгубио место у тиму, али остаје дилема да ли ће се Мирослав Ђукић ипак определити са сигурнију варијанту за суботњи дуел. Поменути тандем на средини терена је сличног играчког профила: обојица су веома „јаки“ на лопти, са добром пас игром и израженим креаторским способностима. Мана су им пре свега чврстина и дуел игра, а одласком Евертона изгубили су и на „плућима“. Дерби правило је да ко однесе превагу на средини терена, односи углавном и победу на мечу. Из тог разлога, Јовичић и Крстичић имају задатак да одиграју агресивно на двојац Партизана, пошто им притисак не одговара у игри.

Једна крилна позиција је резервисана за Јанковића, који се вратио након повреде. У питању је играч лаког корака, који уме да се заигра с лоптом и оде с њом у слепу улицу. Ипак, технички је попут осталих везњака врло добар и уме да креира са крила, па ће наши бекови морати да обрате пажњу на њега. На претходним мечевима због повреде није било Зорана Тошића, али више него изгледно је да почне 157. дуел вечитих ривала. О њему не треба претерано трошити речи – у питању је репрезентативац са великим интернационалним искуством.

У самом шпицу напада треба очекивати Тавамбу и Ожеговића. Оба играча се у својој игри доста ослањају на физичке предиспозиције, па ће Савић и Ле Талек имати пре свега „рударски“ посао у дуелу са њиховим сидрашима. Не одликује их велика брзина и мајсторство с лоптом, али не треба их ни олако пуштати да крену у продор с њом. Углавном зависе од везног реда и кључ њихове слабе игре лежи у разбијању конекције с везним редом.

Партизан је тим који зависи од поседа лопте. Једна су од ретких екипа који ће доћи на „Маракану“ да игра фудбал ове сезоне, тако би требало би очекивати отворену утакмицу. Црно-бели гаје пас игру и уколико наши играчи успоставе доминацију на средини терена и одузму лопту ривалу, биће много ближи победи и решавању шампионске трке.