РСБ скаутинг Партизана: Звездо, само мирно и наши су!

Екипа Партизана је осетно другачија у односу на неки претходни период. РСБ у кратким цртама доноси кључне карактеристике пројектованог тима за сутра.

Први овосезонски вечити дерби игра се на стадиону ЈНА у недељу од 19:00. Иако по правилу у дербију нема фаворита, већи елан у овом тренутку има тим Црвене звезде, учесник Лиге Шампиона и тим свакако већег и квалитетнијег ростера.

И док ми навијачи можда себи и смемо да дозволимо потцењивање ривала, Звездин тим и тренер никако не смеју. Што је за нас добро, они то до сада никада нису радили, те смо убеђени да неће ни сутра. Иако Звезда има заиста импозантан избор играча, нарочито у везном реду и навали, ко год сутра изађе на терен мораће добро да се презноји, да својих 120% како бисмо са стадиона ЈНА отишли са три бода. Звезда већ дуго чека на тријумф у дербију у гостима, и време је да се та негативна традиција сруши.

Шта можемо очекивати од Партизана сутра?

Делује да Зоран Мирковић има неколико непознаница, највише у везном реду. Првило о броју странаца значи да ће сутра опрему вечитог ривала задужити Рикардо, Шћекић, Закарић и Валијенте, док ће Енаке највероватније испасти из протокола.

У одбрани се очекују бекови Милетић и Милетић, штопери Марковић и поменути Валијенте. Прва ствар коју црвено-бели морају да ураде је да притисну последњу линију ривала, пре свих Валијентеа и Марковића који се не сналазе најбоље у тим ситуацијама. Генерално штоперска линија Партизана не игра са великим самопоуздањем, воле да се повлаче и бране превелики простор, што навала црвено-белих у виду Марина, Бена, Кафуа и Боаћија мора да искористи на прави начин. Партизан у нападу нема превелики и очекивани допринос бекова, нарочито од десног бека Милетића, али као што смо већ писали, не смемо их потценити. Милојевић воли да му бочни играчи играју одговорну дефанзиву, тако да ће Марин и Кафу, потпомогнути Родићем и Стојковићем, имати прилике да сутра покажу свој солидан дефанзивни репертоар.

У везном реду можемо очекивати Косовића и Шћекића. Можда се деси да Здјелар замени Шћекића, али углавном та тројица играча би требало, неко од старта, а неко из касније фазе меча, да носе средину терена Партизана.Утисак је Партизан у блиској прошлости имао тркачки потентнију екипу, пре свега мислимо на период са Евертоном, где се боље сналазио у домену негативне транзиције. Звездине полуконтре и контре би требало да представљају огроман изазов за поменуте везњаке вечитог ривала, тако да је апсолутно кључни сегмент сутрашњег меча доминација на средини терена. Крстичић и Јованчић/Јовичић, уз Бена као играча иза Боаћија, сутра морају бити на висини задатка.

У нападачкој линији тима очекују се Пантић, Закарић, Јанковић и Рикардо. Многи медији жестоко наклоњени Партизану спас у сутрашњем мечу виде управо у Јанковићу, којег помало нереално називају Месијем, а наш утисак је да је Пантић најбољи играч из поменуте тројке. Одласком Сејдубе Суме, који се испоставио као велики промашај, кључ организације доделиће се Пантићу. Рикардо је имао неколико солидних утакмица у дресу Партизана, али у глобалу би штопери Црвене звезде морали без већих проблема да уштопују овог момка.

Дерби је утакмица високог интензитета, те не би било чудно да видимо оштре стартове вечитог ривала над нашим играчима, уколико судија пусти такву игру. Шћекић и бекови Милетић и Милетић, одликују се неретко оштрим стартовима, тако да су у опасности наши играчи попут Марина и Бена, од којих навијачи Звезде много очекују сутра. Према томе, сигурно морамо бити припремљени на овакав сценарио, јер играчи вечитог ривала неће пропустити прилику да оштријом игром евентуално надоместе одсуство квалитета, уколико се утакмица буде тако одвијала. Црвеној звезди, наравно, не одговара сецкање игре, до којег може доћи уколико судија не стави од првог минута до знања да неће толерисати грубљу игру, односно пропусти да покаже рани жути картон због оштрог старта. Ништа мање важно је и да останемо мирни и сталожени, и да не дозволимо себи да нас понесе нервоза, јер тиме умањујемо шансе да дођемо до очекиваног разултата. Докле год се држимо свог плана и идеје, бићемо близу победе.

Један сегмент игре Партизана који не смемо да потценимо је офанзивни прекид, који је сасвим сигурно једна од највећих прилика за гол на сутрашњем мечу. Звезда генерално добро брани прекиде, тако да се надамо да ће тај тренд и сутра да се понови.

Очекивани састав Партизана: Стојковић, Милетић, Валијенте, Марковић, Милетић, Косовић, Шћекић, Закарић, Пантић, Јанковић, Рикардо.