РСБ скаутинг: Спарта Праг

Нови противник фудбалерима Црвене звезде на путу ка групној фази Лиге Европе је екипа Спарте из Прага.Спарта је фудбалски клуб из Прага основана 1893. године. Најуспешнији су клуб Чешке Републике, освојили су 36 пута домаће првенство, 18 пута су били победници националног Купа и три пута освајачи Митропа Купа. Своје утакмице играју на „Ђенерали Арени“ капацитета 19,416 места.
Након веома лоше прошле сезоне, челници клуба су направили велике промене. Доведен је нови тренер, млади Италијан Андреа Страмаћони, који још увек није у потпуности испунио очекивања светске фудбалске јавности. Такође, уложено је много у играчки кадар, те је Спарта ове сезоне потрошила рекордну цифру за прелазни рок.

Очекује се да Страмаћони сутрашњу утакмицу почне у формацији 4-2-3-1.
На голу се очекује придошлица из Слован Либереца, Мартин Дубравка, који се наметнуо Страмаћонију на припремним утакмицама. Одличан је кад су у питању ниски шутеви и због висине од 191 цм поприлично је сигуран код високих лопти.

На десном беку је дилема измељу Вјачеслава Караваева и Ондреја Захустела, али ипак се очекује да ће предност добити Караваев. Рус је прави модеран бек, који доста учествује у нападу своје екипе и често покушава да сам заврши акцију, док је Захустел дефанзивнији бек, више пажње обраћа на одбрану, одличан је у дефанзивној игри 1 на 1, али мало учествује у нападу и доста је несигуран кад је тај сегмент игре у питању.
Штоперски тандем ће чинити Семих Каја и Лукас Штетина, који су у овом прелазном року појачали Спарту. Турчин доведен као главни играч одбране, искусан, веома добар у скок игри и дуелу, али понекад није потпуно концентрисан, па направи несхватљиву грешку. Штетина је такође добар у скоку и дуелу, али лоше прати играча и очајан је у пас игри, где прави огроман број грешака у опасној зони.
Уколико буде спреман, на левом беку треба очекивати искусног Михала Кадлеца, који има одличну леву ногу, где се треба припазити његовог шута и центаршута. Ако ипак не буде довољно спреман, онда ће се на тој позицији наћи Богдан Ватажелу, који је одличан у нападу, али невероватно лош у одбрани. Не прати играча који му пролази иза леђа и веома лоша дефанзивна игра 1 на 1, где га противници углавном пробијају дриблингом.

Велика дилема је ко ће играти на средини терена, јер конкурише огроман број играча (Фридек, Сачек, Манђек, Мавуба, Марачек). Највеће шансе има Фридек, који би требао да игра мало повученије, а главне предности у његовој игри су огроман радијус кретања, не либи се да јако уђе у дуел, понекад чак и оштрије него што би требало, нон стоп прати играча који има лопту. Веома је незгодно прогнозирати ко ће бити у пару са њим. Познато је да Страмаћони воли раднике, па не би изненадило да се одлучи за младог Сачека, који је сличан играч Фридеку, само мало офанзивнији, али не доприноси пуно у нападу своје екипе. Наравно, велика је могућност да то буду Манђек или Мавуба, пошто су у питању веома искусни играчи који знају да стану на лопту у моментима када целом тиму иде лоше.
Испред њих, лажну десетку ће играти Лафата, капитен Спарте, веома искусан играч и један од најбољих играча овог клуба последњих година. Због доласка Јанка, Лафата је пребачен нешто дефанзивније, па тако сад не игра на позицији шпица, и чини се да се на новој позицији не сналази баш најбоље, али иако му се ближи крај играчке каријере, веома покретан и вредан играч који једним потезом може решити утакмицу.
Десно крило ће највероватније играти Срђан Плавшић, који је био један од најбољих играча Спарте на припремама. Одлично се уклопио са новим саиграчима, сваки његов улазак на терен је унео пометњу противничкој одбрани и цео тим Спарте је боље изгледао кад је Плавша на терену. Лево ће играти Јосеф Шурал, веома сналажљив играч, увек се нађе на правом месту, добра кретња и због своје одличне скок игре, често са крила улази у срце 16 метара.

У нападу готово сигурно Марк Јанко, аустријски интернационалац, играч који је променио доста клубова и у скоро сваком је био један од главних играча, одлична кретња, и најмању непажњу противничке одбране користи, веома га је тешко зауставити у скок игри.

Игра Спарте се заснива на великом трчању и борби, свако зна шта треба да ради, одлично се померају и покривају на терену, али делује да у овој њиховој екипи недостаје креације у везном реду, па се доста муче да пас игром стигну до противничког гола. Доста покушавају са пресингом на задњу линију, али уколико се то мирно реши, противник добија доста простора на терену за организацију озбиљног напада. Веома су опасни после прекида, нарочито корнера, где нападају са доста играча, који су веома високи, али и знају како да се крећу у казненом простору, па би наша екипа морала доста пажње да обрати на корнере.
Наша највећа предност је неуиграна одбрана противника, пре свих Штетине који је веома несигуран. Често њихови одрамбени играчи шаљу пас по земљи кроз средину, који је углавном погрешан, па би наши играчи морали да максимално обрате пажњу на тај сегмент игре, јер врло лако можемо доћи до одличне прилике за гол.

Очекује се тактичко надмурдривање Милојевића и Страмаћонија, а позитиван резултат ће дефинитвно имати екипа која буде мање грешила.

Треће коло квалификација за ЛЕ, први меч: Црвена звезда – Спарта Праг.