Шта кажу „бројке“: Трио офанзиваца главна Звездина снага

За суботу 2. март заказан је 159. вечити дерби.

Највећа утакмица домаћег фудбала полако се приближава. Овог викенда на програму је 24. коло Суперлиге у којој ће се састати највећи ривали. Црвена звезда у дерби утакмицу улази са прве позиције и са две остварене победе у пролећном наставку првенства.

У најави овог меча једна од ставки којом смо се позабавили јесте и детаљна статистика наших играча у досадашњем делу сезоне. Као што Звездашка јавност очекује, највеће наде се полажу у Марка Марина и Ел Фарду Бена, а она су оправдана и бројкама ових фудбалера.

Наиме у свим напредним статистикама, овај двојац се налази у самом врху бодовања и представљају ударни тандем црвено – белог тима. Такође, било би неискрено да се не спомене и млади Симић који је тик уз раме двојици „интернационалаца“.

Звездина снага лежи у јакој средини терена, поготово на офанзивним позицијма, где се највише истиче управо поменути тројац. Наш тим је постигао највише погодака у домаћем шампионату и има скоро просек од три гола по мечу, а највећи терет пада на горепоменуте играче.

Ел Фарду Бен је највише утицао на Звездин голгетерски учинак. Крилни нападач је постигао 17 погодака ове сезоне (од чега 10 у СЛ) а 4 пута је асистирао саиграчима, што га чини играчем који је највише пута директно учествовао код постизања голова. Иза њега је Вељко Симић са учинком од 8 поготка и 7 асистенција, док је на трећем месту Марко Марин са 9 асистенција и 3 постигнута гола.

Самим тим управо су ова три играча која се највише налазе у завршници наших акција код погодака (гол, асистенција или кључни пас). Па је тако Ел Фарду Бен имао удео у 36% наших акција, Марин 33%, а Вељко Симић у 28% наших напада који су се завршили голом.

Када су у питању кључна додавања и њихова прецизност, највећи број истих остваре Марко Марин и Ел Фарду Бен. Обојица имају исти проценат успешности који износи 57% , али је разлика у броју упућених додавања. Марко Марин по мечу има скоро пет кључних додавања, од којих су скоро 3 успешна. С друге стране, играч с Коморских острва има нешто више од два упућена паса, од којих пролази 1,3.  Иза њих се налази Лоренцо Ебесилио са 52% успешности и са 1,5 кључним додавањем по мечу. На четвртој позицији је Вељко Симић.

Занимљив податак је када је покушај дриблинга и његова успешност. Некадашњи фудбалер амстердамског Ајакса, Лоренцо Ебесилио, највише пута у току меча покуша да предрибла противничког играча. Овај везњак се упушта у просеку 6 пута у игру 1 на 1 и у 4 наврата излази као победник. Највећи проценат успешних дриблинга има Вељко Симић који има успешност од 72% када су остварени дриблинзи у питању (4,6/3,3). На трећем месту је Марко Марин са скоро 4 успешна дриблинга по утакмици.

По индексу корисности, најзначајнији играч нашег тима је Марко Марин, који је за проведених 1317 минута на терену остварио највећи индекс учинак на игру нашег тима. Иза њега су Милан Борјан и Ричмонд Боаћи.