Стоп насиљу над женама!

Сарадња ФК Црвена звезда и Kоординационог тела за родну равноправност.

Координационо тело за родну равноправност и фудбалски клуб Црвена звезда укључили су се у глобалну кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ и тим поводом на утакмици против Келна у Лиги Европе биће постављен транспарент „Стоп насиљу над женама“.

„Познато је да свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља, било да је психичко, физичко или економско. Насиље над женама је велики проблем у чије решавање треба да се укључи цело друштво. Драго ми је да је наш најтрофејнији клуб препознао значај борбе против родно заснованог насиље и да ћемо заједно прослати јасну поруку да је насиље над женама и девојчицама недопустиво“, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Подршком светској кампањи, Координационо тело и ФК Црвена звезда шаљу поруку да је насиље над женама у Србији недопустиво и да ниједна жена више не сме да буде убијена.

„Позивам навијаче да сутра дођу на утакмицу, подрже акцију против насиља на женама и навијају за Звезду. Жеља нам је да се, после Партизана, и Црвена звезда пласира у наредни круг такмичења Лиге Европе“, рекла је Михајловић.

Транспарент је наранџасте боје јер је то званична боја кампање „16 дана активизма“ . Наранџаста боја симболише светлу и оптимистичну будућност ослобођену од насиља над женама и девојчицама.

Сваке године од 25. новембра до 10. децемнбра обележава се „16 дана активизма против насиља над женама“. У питању је глобална, светска кампања коју обележава 1.700 организација у преко 100 држава света. Кампања је започела 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.

У Србији је само ове године убијено 25 жена у породичном и партнерском насиљу, а у последњу деценију више од 330 њих. Циљ кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ је подизање свести и преузимање акција за сузбијање насиља над женама.

ФК Црвена звезда је први клуб који се укључио у светску кампању против насиља над женама.