Тужилаштво Црне Горе: Увертира суђењу одлучујућих утакмица

После многобројних међусобних оптужби на релацији Подгорица-Београд, који су у данима после финала АБА лиге, преплавиле медијску спортску сцену, преносимо текст портала : borba.me

Јавна је тајна да на овим просторима елитна проституција и спорт, нажалост иду руку под руку, па ни Црна Гора није имуна на то. Не тако давно, у Црној Гори се и водио један интересантан судски спор, а у којем су дебело били умешани и спортски радници, али и продавачице љубави. Сигурно ћете се сви сетити чувене полицијске акција Афродита, назване по истоименом ноћном клубу, када је траг отишао и до дворане Морача, тачније до КК Будућност, али и до Сретена Радовића, кошаркашког судије из Дубровника, који и даље суди АБА лигу и био је један од главних актера меча Звезда-Будућност. Намера нам је да наше читаоце подсјетимо на можда заборављене детаље из судског предмета Афродита, у којем је Радовић био централна фигура.

Дана 13.10.2010.године, за посебну клијентелу у „чувеном“ клубу „АФРОДИТА“ у Подгорици, припадници локалне полиције извршили су рацију. Ова акција била је само врхунац оперативног рада у коме је у овај клуб био „убачен“ инспектор за крвне сексуалне деликте Зоран Бацковић. У организованој акцији црногорске полиције ухапшено је 16 лица. У притвору је након испитивања задржано њих осам, на челу са Дејаном Д. Лакушићем (који је био власник ноћног клуба ДС, касније преименован у Афродита). У притвору су тада задржани и Богдан Б. Шаковић (власник ноћног клуба „Попај“), Ранко С. Кораћ, Дејан Ђ. Поповић познат и под надимком „Куре“, Бојан Којовић (био запослен као геодета у фирми Бемакс)…После дугог низа развлачења тог поступка, прије три године због кри­вич­ног де­ла зло­чи­нач­ко удру­жи­ва­ње и по­сре­до­ва­ње у вр­ше­њу про­сти­ту­ци­је, Де­јан Ла­ку­шић је осу­ђен на шест го­ди­на за­тво­ра, Бог­дан Ша­ко­вић на пет го­ди­на и пет ме­се­ци, Ран­ко Ко­раћ на две го­ди­не и де­вет ме­се­ци. Де­јан По­по­вић Ку­ре, Жар­ко Мр­дак, Мир­ко Трип­ко­вић, Алек­сан­дар Дра­ги­ће­вић и Пе­тар Пе­ру­но­вић осу­ђе­ни су на го­ди­ну и 10 ме­се­ци због истих кри­вич­них де­ла.

Тамара, Тијана, Жана и малолетна Ђ.К.

Такође у акцији су ухапшене и „плесачице“, односно девојке познате као „ескорт даме“ које су биле задужене за подмиривање и намиривање судија, и то не само кошаркашких. Приликом рације ухапшене су: Тамара, Беа, Тијана, Жана, Олга, Виолета, Маја, Бранка, и малолетна Ђ.К (клијентима познатија под уметничким именом Гоца).

Међу интересантним детаљима, у оптужници је наведено да су 10.октобра 2009. године у Подгорици, у оквиру тадашње Јадранске НЛБ лиге своју утакмицу играли КК „Будућност“ и КК Црвена звезда. Ту утакмицу је као први судија судио дубровачки арбитар Сретен Радовић. Меч је завршен победом домаћина 71:63. Како је наведено у оптужници, након меча, Тихомир „Тихо“ Вучинић, тада генерални секретар КК Будућност, позвао је Дејана Поповића који је био задужен за „расподелу“ жена по хотелима у Подгорици , и захтевао да му Поповић „доведе две плесачице“, уз презицне „инструкције“ да „буду добре како се КК Будућност не би обрукала пред кошаркашким судијама које су ту, и које су много ваљале његовом клубу вечерас на утакмици са Црвеном звездом!“?

Поповић је одговорио „ да на располагању има две „црне“, Драгану и Тину, које имају по тридесет две-три године и да њих може да пошаље“. Уследило је питање Вучинића „колике су цене? 130, значи 250 евра за два сата“. Поповић се сагласио са тим предлогом и одвео две девојке Вучинићу, односно кошаркашким судијама „две црне“ девојке“. Након тога је Вучинић тражио још две девојке за потребе РК Будућност, и замолио Поповића да се исте доведу у хотел „Подгорица“. У међувремену, Поповић је и прецизирао да ће прве две девојке довести до хотела „Црна Гора“ (данашњи хотел Хилтон у Подгорици) код судије Сретена Радовића. Поповић је Вучинићу још једном нагласио да су двије девојке које доводи у хотел „Црна Гора“ двије црне ђевојке и да се једна од њих зове Тина. Како је наведено у оптужници, Радовић је назвао Вучинића и у разговору прецизирао „немој било шта да ми доводиш, хоћу нешто екстра, врх“.

Проститутке уговарао секретар КК Будућност

На главном претресу 01.фебруара 2011.године секретар КК Будућност Тихомир „Тихо“ Вучинић, пред судијом вишег суда у Подгорици, је признао да је за кошаркашког судију Сретена Радовића уговарао сексуалне услуге у ноћном клубу „АФРОДИТА“ у Подгорици, те да је девојке наручивао за сексуални провод код Дејана Поповића са надимком „Куре“.

Кошаркашки судија Сретен Радовић се ни једном није одазвао на позив суда у Подгорици, да би на крају био саслушан по замолници, у Жупанијском суду у Дубровнику. Његов исказ је прочитан на суду у Подгорици. Интересантно је да је Сретен Радовић судио утакмицу у октобру у Подгорици, али „да није могао да се сети против ког клуба“. Такође је потврдио да је био смештен у хотелу „Црна Гора“ , али је и тврдио да у његову собу није долазила ни једна девојка и да са Вучинићем није уговарао никакве сексуалне услуге. На питање „да ли је упознат да постоје транскрипти телефонских разговора и снимци из собе“ Сретен Радовић није имао никакав одговор.

Интересантно је да су надлежни органи пет пута мењали оптужницу, као и да Сретен Радовић, а и поједине „плесачице“, никада нису саслушани пред судом у Подгорици и поред великог броја прикупљених чињеница (снимци, фотографије, транскрипти телефонских разговора…).

Грађанин Републике Хрватске Сретен Радовић није споменут у пресуди, али је народским речником „стављен у фиоку“ како би у наредном периоду био „послушан“. Судија Валентина Павличић, која је судила у поменутом предмету, је након овог „случаја“ убрзано напредовала и постала је „миљеница“ власти.

Интересантно је да је комесар за делегирање судија у АБА лиги Изток Ремс, судију Сретена Радовића делегирао за прву утакмицу финала плеј офа између Црвене Звезде и Будућности, у Београду и четврту утакмицу финала плеј офа у Подгорици. Обе утакмице је Црвена звезда изгубила. Зато се сада поставља једно питање – како је кошаркашки судија Сретен Радовић, иначе бивши кошаркаш и бармен после оваквог скандала, не само наставио да суди у Хрватској лиги, Јадранској лиги, Еврокупу и Евролиги, већ је чак и напредовао?