Унија играча Евролиге: Откажите сезону

Након састанка капитена евролигашких екипа, унија играча Евролиге – ЕЛПА је послала допис елитном такмичењу са жељом да се сезона откаже. Том приликом су набројани разлози који иду у прилог.

Највећи проблем лежи у чињеници да преко 70 кошаркаша се налази у Америци, који поред логистичких проблема за доласком у Европу имају и проблем излагања својих породица ризику. Додатно, многим играчима истичу уговори па би наставак сезоне у предложеном термину значио да играју без здравтственог осигурања. такође, то би значило мањак времена за припрему следеће сезоне. У објашњењу се још наводи:

“Само три недеље припремног периода нису довољне за припреме играча. Иако смо свесни да неки већ имају приступ тренинзима, други су недељама удаљени од таквог луксуза. Повратак тренинзима, односно бројни физички тестови показали су лоше резултате због недовољних тренинга или лоших услова. Наставаком лиге у планираном периоду озбиљно би се повећао ризик од повреда и других здравствених проблема који би могли да утичу и на следећу сезону. Многи стручњаци за спортску медицину сигурни да је после дужег периода самоизолације играчима неопходно најмање шест недеља припрема пре поновног покретања сезоне како би се минимализовао повишен ризик од повреда.”