ВК Црвена звезда не жели да игра у Сплиту и околини до краја сезоне

На састанку на коме су учествовали сви клубови који се такмиче у А1 и А2 Регионалној ватерполо лиги, као и представници Ватерполо Савеза Србије, одлучено је да српски клубови не желе да играју утакмице у Сплиту до краја сезоне, као и на базенима у радијусу од 200 километара од највећег града у Далмацији у којем су у викенду за нама нападнути играчи Црвене звезде. На састанку су од српских клубова поред представника Црвене звезде присуствовали челни људи Партизана, Шапца, Радничког, Војводине, Наиса и Ваљева.

Фото: СДЦЗ

Ватерполисти Црвене звезде су протеклог викенда нападнути на сплитској Риви. Тројица нападача су у притвору, а полиција града Сплита привела је и четвртог осумњиченог у току данашњег дана. РСБ у целости преноси саопштење које је достављено члановима Управног одбора Регионалне лиге и комисији за такмичење.

„Поштовани спортски пријатељи,

Сви смо свесни догађаја који су се одиграли у Сплиту 9. фебруара 2019. године уочи одигравања утакмице 12. кола ВК Морнар – ВК Црвена звезда, где су хладним оружјем, од стране групе хулигана, нападнути спортисти ВК Црвена звезда.

Нажалост, тај напад хулигана био је мотивисан етничком мржњом, што у сваком случају представља најтежи могући вид насиља. Само пуком срећом по све нас, тај напад се није завршио трагичним исходом. Оно што нас охрабрује су изјаве осуде свих релевантних фактора у Хрватској, како политичких тако и спортских, као и брза реакција хрватске полиције. Искрено верујемо да се неће само на томе завршити већ да ће починитељи овог злодела бити најстроже кажњени.

Иницирано горе наведеним, руководство ВСС одржало је састанак с представницима српских клубова, учесника РВЛ како би анализирали новонасталу ситуацију и предузели одређене кораке.

Као закључак тог састанка донесен је јединствен став свих српских клубова, учесника РВЛ, да до краја текуће сезоне из сигурносних разлога не учествују на спортским борилиштима у граду Сплиту, као и борилиштима удаљеним мање од 200 километара од Сплита.

За ВК Црвена звезда је у овом тренутку неприхватљиво гостовати у Сплиту, што су једногласно подржали остали клубови из Србије, те вам овим путем упућујемо молбу да нам изађете у сусрет и омогућите да се преостале утакмице планиране на споменутом подручју преместе, како би тако завршили већ започето такмичење.

Молимо вас да нам одговорите до уторка 19. фебруара“.

До краја А1 Регионалне ватерполо лиге остало је да се одигра још пет кола, а под знаком питања је и каква ће одлука бити донета за дуел Морнара и Звезде, који се није одиграо због напада на ватерполисте Црвене звезде. Иако дилема не треба да постоји, питање је да ли ће челни људи регионалног такмичења донети праву и једину исправну одлуку поводом неодиграног меча. У 15. колу Регионалне ватерполо лиге, Црвена звезда би по распореду требало да гостује сплитском ПОШК-у, а у последњем колу дубровачком Југу. Такође, и други српски клубови треба да одиграју своје утакмице у Сплиту и околини до краја такмичења, па остаје да се види како ће се ова ситуација решити и да ли ће евентуално српски клубови напустити Регионалну ватерполо лигу, што би могло да значи и крај овог такмичења.