ВК Црвена звезда: Ватерполо се игра и у другим клубовима

ВК Црвена звезда са великим интересовањем већ више од месец дана прати саопштења која се одвијају у оквиру ВК Партизан, па бисмо и ми желели да истакнемо неке чињенице које су непобитне, ако смемо, а да не сметамо “локомотиви” Српског ватерпола. Па ако допустите:

1. ВК Партизан већ деценијама има повлашћен статус у оквиру ватерполо спорта. ВК Партизан већ више од три деценије има на респолагању СЦ Бањица који располаже са два затворена базена, два отворена базена и пословне просторије које дају у закуп. СЦ Бањица је као приватни базен ватерполо клуба била реновирана више од два пута у последњих десетак година из државних средстава. За то време су наплапћивали закупе свим ватерполо клубовима који су тренирали на базенима, репрезентативним селекцијама и добијали организације многих такмичења ( домаћих и међународних), за које су уредно добијали финансиску надокнаду. Црвена звезда је била један од закупаца, кад није била у могућности да плати термине пуштена јој је меница, тако је један клуб на свом приватном базену угасио други клуб 2007. године. Ватерполо клуб Црвена звезда није постојала више од три године. Од поновног покретања клуба у јануара 2010. године ватерполо клуб је спортским центрима у Београду за минималне термине тренинга и утакмице уплатио више од 65 милиона динара (30% од тог износа базенима је директно уплаћивао Градски секретеријат за спорт а све по критеријуму расподеле средстава секретеријата). Ко се икад бавио ватерполом разумеће са каквим проблемом смо се ми сусретали, а у истој таквој ситуацији су и већина осталих ватерполо клубова у Београду, сем Партизана. Имали смо на располагању пола олимпијског базена, два сата ујутро за први тим и два сата цео олимпијски базен за млађе категорије и први тим. Да би сви добили по мало места на базену за организацију је потребан илузиониста Дејвид Коперфилд, напомињемо да Партизан на свом базену има неограничено сати и места на своја два затворена базена. Спремали смо се, на пример, за играње финалног турнира Лиге Шампиона на једној половини базена а на другој половини су се купала три рекреативца а ми нисмо смели да користимо више, да нас не би више коштало. Због тога тренутно играмо на базену у Зрењанину, а господа из Партизана су у драми што не могу да играју и тренирају на свом базену. Тврде да је то разлог због кога су изгубили неколико последњих утакмица. Можда је неко од њих и схватио како се осећамо и шта радимо ми остали “мали клубови”.

2. Последње четири деценије на интернацијоналној сцени, и поред сви улагања у “локомотиву”, ВК Партизан је освојио једну Лигу Шампиона, један Куп Купова, један Лена куп и два Супер купа Европе. Црвена звезда је од поновног кретања од нуле, 2010. године освојила једну Лигу Шампиона ( најмањи буђет у историји нити 600.000 еура за сезону) и један Супер куп Европе, а сигурно и још нешто да је имала адекватне услове за рад, свој базен на коришћење или да јој макар нису фактурисани абнормални трошкови термина и утакмица.

3. Годинама имају генералног спонзора који им даје преко 120.000 еура годишње. Имају већину играча на стипендијама Министарства за спорт и омладину, а неки су на списку за плаћање и кад оду у иностранство да играју, зато што Ватерполо савез Србије не пријави њихов одлазак. Већина тренера плаћена је од Ватерполо савеза Србије, и тако годинама, да не кажемо деценијама. Председник скупштине Партизана је на платном списку у Ватерполо савезу Србије, пошто је тамо директор. Црвена звезда за разлику од њих нема ништа од тога.

4.  Годинама узимају (отимају и уцењују) најбоље младе играче на територији Србије и Црне Горе да дођу да играју за њих јер ако не дођу неће играти за репрезентацију. Такође не плаћају обештећења никоме ни за кога, а за већину узимају обештећење кад одлазе из клуба. Црвена звезда је за сваког младог играча кога је довела платила обештећење.

5.Судије и суђење је друга прича. Да би напредовали и судили на међународној сцени морају да буду лојални, а ко жели да остане објективан и реалан суочавао се и суочава са великим проблемом.

6.На све термине тренинга и утакмице које су фактурисане Црвеној звезди а које није платила на време додате су и камате. На пример, за репрограм који смо потписали са СЦ 11.април децембра 2015. године, на три године, а за који смо у року у шест месеци платили висе од 60% морамо и камату да платимо, јер кад смо тражили да нам се бар камате не обрачунају, добили смо одговор да они нису у могућности да нам одобре не плаћање камате јер они нису држава да неком нешто опрости. На базену Милан Гале Мушкатировић на коме смо уз помоћ наших спонзора подигли балон и преуредили локал у свлачионице, уложено је близу 250.000 еура, истерани смо после пет месеци зато сто смо каснили са плаћањем а имамо од општине Стари Град уговор на 10 година за постављање и употребу балона на летњем базену Спортског центра. Поред поменутих 250.000 еура Црвена звезда је платила још преко 20 милиона динара за трошкове минималних закупа термина базена, струју, грејање базена а на поменутом базену нисмо провели све заједно ни 18 месеци из два пута.

7.Док смо били под осмомесечном блокадом од стране СЦ 11.април нисмо добили ни финансијска средства у износу од 1.890.000 дин. од стране Градског секретаријата за спорт које смо заслужили за резултате које смо остварили у 2014.години и играње у Регионалној лиги а све по критеријуму самог секретаријата. Напомињем да је Црвена звезда у ових мање од седам сезона од Градског секретаријата за спорт добијала средства по критеријуму самог секретаријата, а ван тога је добила несто више од 1.000.000 динара за седам година свог поновног рада. Поред свих тих проблема ми се и даље боримо и дуг нам је око 150.000 еура за ових мање од седам сезона, од тога је око 115.000 еура дуг играцима а остатак је СЦ 11.април. Колики је дуг Партизана? Незванично се чује да је преко 2.000.000 еура? Па кад би се то поделило на последњих 30 година у просеку су се задуживали око 70.000 еура годисње????? Да ли би Црвена звезда то издржала и преживела???? Желели би да се захвалимо свим играчима који чекају своја дуговања на разумевању и стрпљењу и да се искрено захвалимо премијеру гос. Александру Вучићу као човеку и Звездашу на помоћи, као и нашим пријатељима, јер да тога није било већ би одавно ставили катанац на браву, како су многи и прижељкивали, и остао би опет само Партизан и имао би све за себе као и раније, како је навикао. ДА ЛИ ТАКО ТРЕБА ДА БУДЕ? ДА ЛИ ЈЕ ТО СПОРТ?

На крају да нашим спортским пријатељима пожелимо да им се не деси оно што се десило Звезди, да почињу од нуле, угашени, јер не знају како је то тешко. Да схвате да и ми остали желимо добро Српском ватерполу и да би освојили Олимпијске игре у Рију зато што су неки после Олимпијских игара у Лондону довели неке наше репрезентативце који су остали без клуб (Раднички и Црвена звезда) и тако помогли Српски ватерполо. Ватерполо није почео са њима, нити ће да се заврши ако они немају у власништу спортски центар и буду у ситуацији сви осталих клубова у Београду.

БВК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА