Владан Милојевић – човек који доноси групну фазу!

Црвена звезда је у узбудљивој утакмици избацила дански Копенхаген и тако обезбедила још једну европску јесен.Фудбалери Црвене звезде обезбедили су још једну европску јесен, а сви су сагласни да све ово што гледамо у претходне три сезоне не би било могуће без Владана Милојевића и његовог стручног штаба, но да кренемо редом.

Од како је прво уведена групна фаза Лиге шампиона, а затим Купа УЕФА, која је данас Лига Европе, црвено-бели су пре доласка Владана Милојевића, у последњих петнаестак година само два пута обезбедили групну фазу, и то оба пута групну фазу Купа УЕФА, у сезонама 2005/2006 и 2007/2008.

Али како је почела ова бајка са Владаном? Можемо рећи да ова бајка почиње на Ђурђевдан 2017. године. Иако су тај дан многи Звездаши били тужни, јер је титула пред сам крај првенства изгубљена на крову од Вождовца и све је деловало да ће кренути странпутицом. Тадашњи тренер Миодраг Божовић после утакмице подноси оставку, а као прелазно решење до краја те сезоне стиже Звездин војник, човек који је увек ту за наш клуб, Бошко Ђуровски.

На почетку сезоне 2017/2018 за тренера стиже „гранде“ Владан Милојевић. Од тада, наш клуб не зна за неуспехе у квалификацијама за европска такмичења. Успео је да рехабилитује странце који су у сезони пре његовог доласка били у великом паду и уз пар долазака домаћих повратника ствара једну компактну целину којој је основна одлика борбеност.

У сезони 2017/2018 наш тим избацује у квалификацијама за Лигу Европе редом: Флоријану, Иртиш, Спарту Праг и Краснодар. У групној фази заузима друго место са два примљена гола у конкуренцији Арсенала, Келна и БАТЕ Борисова. Доноси нам после више од двадесет година пролеће, где у 1/16 финала испадамо, помало и несрећно од московског ЦСКА.

У сезони 2018/2019 чета Владана Милојевића у квалификацијама за Лигу шампиона избацује Спартакс Јурмалу, Судуву, Спартак Трнаву, а у Лигу шампиона улази преко апсолутног фаворита, екипе Салцбурга. На жребу добијамо вероватно и најтежу групу од кад се у оваквом систему игра ово такмичење, а наш тима осваја четири бода поред Ливерпула, ПСЖ-а и Наполија. Остварили смо реми против Наполија и потукли у величанственој ноћи на Маракани каснијег европског шампиона – Ливерпул.

У овој сезони, опет смо у квалификацијама за Лигу шампиона, и наш тим избацује Судуву, ХЈК Хелсинки и синоћ Копенхаген. Остало је још и да „Млади момци“ из Берна падну пред Звездом, као што су пали и 2004. године.

Оно што је Милојевић донео нашем клубу то је константност учествовања у Европи, борбеност тима, не одустаје се ни у једном тренутку, па чак и из тешких ситуација као против Салцбурга и Копенхагена наш тим проналази решење за пролазак даље. Такође Звезда постепено расте на УЕФА ранг листи, повећава коефицијент из године у годину и много стабилније живи због великих новчаних награда. Због свега овога, он ће златним словима бити уписан у историју Црвене звезде, као најуспешнији тренер нашег тима у овом веку.

Оно што нам још остаје да кажемо јесте: хвала ти Милоје, остани још дуго на нашој клупи и води нас тамо где и припадамо, у сам крем европског фудбала.