Времеплов: Хелсинки поново на Маракани, нека се понови август 1997.

Црвена звезда и Хелсинки опет након 22 године.

Фудбалери Црвене звезде састаће се вечерас са екипом Хелсинкија у другом колу квалификација за Лигу шампиона.

Када погледамо иза нас, ови тимови су се већ састајали у европским такмичењима. Сада већ давне 1997. године, Црвена звезда и Хелсинки састали су се Купу победника Купова. Наш тим је био поражен првој утакмици на гостујућем терену са 1:0, али су Станковић, Огњеновић, Јовичић, Његуш и екипа надокнадили минус из првог меча.

Црвену звезду је са клупе предводио Милорад Косановић, а те вечери бриљирао је Дејан Станковић. Тада са само 18 година био је најбољи појединац у оба тима, показавши раскошан таленат и умеће, где је наговестио феноменалну каријеру.

Наш тим је заостатак из Финске анулирао и престигао већ након 25 минута игре. Феноменални Дејан Станковић је најпре главом (6. мину), па волеј ударцем (25. минут), донео предност нашем тиму од 2:0. Плесала је Црвена звезда те августовске вечери на травнатом тепиху у Љутице Богдана. Ређале су се шансе као на траци, али наш тим није успевао да повећа још више предност.

У наставку меча борба је постала отворена, прса у прса. Ређале су се шансе на обе стране, изгледније на нашој страни, где су Зоран Јовичић и Дејан Станковић у два наврата излазили сами испред голмана, али без успеха у реализацији. У смирај меча Зоран Његуш је фантастичном финтом изборио пенал за наш тим, који је након тога и сам сигурно реализовао, те поставио коначан резултат од 3:0 за црвено-беле и пролаз у наредну рунду такмичења.

Немамо ништа против да се понови 28. август 1997. године и да Црвена звезда поново савлада Хелсинки идентичним резултатом.