Зимске припреме некад – Звездине легенде у блату

Зимске припреме, најмучнији период и за играче и за навијаче. Пар месеци чекамо да опет крочимо на Маракану, а црвено-бели да изађу из тунела испод северне трибине… Тако је и сада, а како је било некад, уверите се кроз текст из пера, ни мање ни више, него тренера Милована Ћирића 1976. године.

 

Драги моји звездаши,

Ево нас на крају нашег фудбалског „зимског сна“. Тако се го обично каже за овај „мртви период“ измећу два дела првенства. Или се бар тако говорило. Али, како данас ствари стоје, како се сада тренира и игра – код нас и у свету – тешко онима који су зиму провели као „мечка Божана“. Сваки преспавани дан плаћаће као вуком кожом (читај: бодовима) већ с првим мартовским колима.

Не треба посебно да Вас уверавам како у нашој „црвено-белој“ кући није ове зиме било ни часка одмора. Уосталом, из дневне штампе сте могли да пратите како је наш погон радио пуном паром. Интересује Вас свакако докле смо стигли, шта смо ново „скували“, шта даље спремамо и чему ли се надамо на пролеће? Одговорићу Вам потанко о свему и то редом који бисте, сигуран сам, и сами изабрали. Јасно, као и све навијаче света интересује Вас пре свега ко нам је у зимској паузи дошао, а ко отишао. Јесмо ли кадровски јачи или слабији него јесенас?

• Два комплетна тима У одбрани смо несумњиво јачи пошто су нам се из војске вратили БогићевићСтепановић и Бингулац, али смо у навали осетно ослабљени одласком луцидног Владимира Петровића у ЈНА и делимично повратком Андрејевића у матични клуб. Но, кад се не испусти из вида да је „Пижон“ с бројем 7 на леђима био, ипак, превасходно градитељ игре у нападу и да ће тај посао сада уместо њега обављати Богићевић (истина са бројем 6), онда, све у свему, излази да смо ипак снажнији за један репрезентативни квалитет – Степановића који је, упркос дугој паузи, опет онај стари на месту левог бека!

Као следеће, уверен сам, копка Вас с колико способних првотимаца у овом тренутку располажемо, какве су све комбинације могућне с њима и који је највероватнији састав за старт у пролећном наставку? На списку имамо 22 играча, комплетна два тима, што значи да за свако место конкуришу двојица, а из тога логично излази да на снази остаје и даље наша јесења девиза: Играчи сами састављају тим! То ће рећи да без обзира на блиставо име или реноме, само они који се наметну радом и играма имаће обезбеђено место у екипи. Зато ће се. двоструко више радити с онима који буду седели на резервној клупи! Ипак, како ствари сада стоје, највероватније је да ће у првим окршајима на терен истрчати ова једанаесторица: О. ПЕТРОВИЋ – КРИВОКУЋА, СТЕПАНОВИЋ- МУСЛИН, КЕРИ, БОГИЋЕВИЋ БАРАЛИЋ, ФИЛИПОВИЋ, САВИЋ, АЋИМОВИЋ и СТАМЕНКОВИЋ.

Као што сам већ рекао, шансу ће чекати из прикрајка, спремни као запета пушка да је искористе, и остала једанаесторица: Кајганић, Јеликић, Бингулац, Николић, Радовић, Новковић, Ћаласан, Ратковић, Цветковић, Орсаг и Шестић. Највећа јагма ће у сваком случају бити на дрес са бројем 7, за који ће равноправно конкурисати чак петорица играча (Баралић, Ћаласан, Ратковић, Николић и Цветковић).

• Припреме у три фазе

Што се тиче зимских припрема, које су до детаља испланирали (у три фазе) моји помоћници Тома Милићевић и Пеђа Станојевић, могу рећи да су у првој фази обављене стриктно према „реду вожње“ и да њима можемо бити више него задовољни. За ово доба године момци су физички свежи и спремни, многе повреде су већ саниране или су на путу потпуног зацељења. Проблеми су искрсли у другој фази припрема које су баш сада у току.

Време нам никако не иде на руку. Оскудевамо у теренима који су најчешће залеђени, па нам то умногоме отежава рад с лоптом који је сада актуелан. У том погледу добро ће нам доћи предстојећа турнеја по Енглеској где ћемо одиграти три меча: 2,4 и 9. противници су нам Квинс Парк, вероватно Норвич и Мидлзбро. После три лакша окршаја (у Пазови, Новом Саду и Кикинди), можда изгледа помало преурањен испит с изузетно снажним енглеским прволигашима. То несумњиво носи опасност, али истовремено и прилику за тест наше бојне готовости у односу на велике тимове. Ипак, највећа корист од ове турнеје је у могућности десетодневног нон-стоп рада целог играчког погона на сјајним тернима и у изузетно повољном климату који пружа Британско острво.

Последња, трећа фаза припрема, у којој треба максимално уиграти екипу и све њене линије, исцизелирати оно „право издање“ с којим ћемо отпочети пролећну трку, одвијаће се на нашем стадиону уколико временске прилике дозволе. У противном, дефицит ћемо избећи силаском на море, где ћемо користити сваки дан пуним капацитетом. У тој завршној фази учествоваћемо на традиционалном Вележовом турниру у Мостару, а предвиђамо и два-три пријатељска меча (највероватније без репрезентативаца).

• Висока мотивација Иако је Партизан јесењи лидер, мишљења смо да нам је конкурент број 1 – Хајдук. Предности Сплићана су очигледне: најјачи персонални састав екипе (гро репрезентативаца), вишегодишње заједничко играње и изузетна мотивација – јуриш на три трофеја и трећу узастопну титулу! Али одавде деривира и најтежи хендикеп Сплићана: исцрпљујућа борба на три колосека, која може грдно да им се освети! Партизанова преимућства такође буде респект: највећа залиха бодова на старту, хомогена, кондициона спрема, оштра, борбена и уиграна чета и неизмерна жеља да се после деценије паузе; трофеј нађе поново у витринама Стадиона ЈНА. Али и овим предностима је иманентна одговарајућа опасност: превремено сагоревање у претераној жељи и велико искушење жестоких насртаја свих противника, из кола у коло, који у принципу кидишу свим снагама да детронизирају лидера!

 

Истину речено, наше недаће су најопипљивије: тројица повратника из војске (Кривокућа, Степановић и Бингулац), три озбиљна рековалесцента (Јеликић после лома ноге, Сушић-операција препона и Новковић) и три кажњена играча у старту (ПетровићСавић и Сушић). Али истовремено ни ми нисмо лишени џебане: имамо добру залиху бодова, уз Хајдука најмоћнији кадровски састав (низ афирмисаних и потенцијалних репрезентативаца) и изузетно високу мотивацију – шансу да у години најтежих дискриминација, када нам је екипа формално десеткована „играма за зеленим столом“, ипак први прођемо кроз циљ. Евентуално освајање титуле у таквим околностима био би један од највећих доказа већ пословичне виталности Црвене звезде -подвиг раван највећим тријум-фима славних генерација прошлости које су предводили Рајко Митић, Шекуларац и Џајић!