ЗВЕЗДА-АРСЕНАЛ: Фактори који могу да преломе утакмицу

Ближи се спектакл на стадиону Рајко Митић (четвртак, 19 часова), који је распродат до последње улазнице, а наш фокус данас биће на факторима који меч могу да одведу на једну или на другу страну.

Арсенал је дефинитивно једно од највећих имена које европски фудбал има, учесник најјаче клупске лиге на свету, Премијер лиге, вишедеценијски редовни партиципант у Лиги Шампиона, али и клуб који, као и многи други, има својих проблема. Наравно, сама чињеница да нам у госте долази тим који је увек у горњој половини Премијер лиге довољно говори о важности утакмице, о напорима и изазовима са којима ће се суочити наши момци сутра увече, а неки од фактора који дефинитивно могу да преломе утакмицу биће предмет наше данашње анализе.

ХЛАДНА ГЛАВА

Готово свим нашим играчима сутрашњи меч биће далеко највећи и најважнији испит у професионалним каријерама. Сама помисао на то да ће, после толико труда и рада који су уложили свих година бављења фудбалом, доћи тренутак када ће равноправно моћи да одмере снаге са једним од најреспектабилнијих и најјачих клубова Европе, и то у оквиру групне фазе једног од два елитна европска фудбалска такмичења, довољан је мотив да се да све од себе. Сасвим је довољан мотив и да срце буде врело као никада пре, али пренаглашене емоције могу да доведу фудбалере Црвене звезде у велику клопку – колико срце може и треба да буде врело, толико глава мора бити мирна и хладна. Само хладном главом и концентрацијом ће наши момци моћи да пруже максимум и остваре зацртане циљеве из свлачионице.

СТРПЉЕЊЕ

Још један фактор који је везан са првим биће стрпљење наших играча на терену. Звезда апсолутно нигде не жури против јаког и фаворизованог ривала и нема разлога да срља у било ком тренутку утакмице. Сутрашња утакмица неће бити налик домаћим првенственим у којима Звезда игра „викторије“ испред гола противника, већ ће долазити у ситуацију да се максимално, као никада до сада, надиграва са јаким ривалом. Ово су мечеви које једна ситница може да реши, и то она најмања, а брзање и срљање доводе Звездине амбиције на овом мечу у ризик од неостварења. Зато, наши момци морају бити стрпљиви, паметни и сталожени и морају чекати прилику против Арсенала, који сигурно није непобедива екипа.

КАНАЛИСАЊЕ АТМОСФЕРЕ ПУНОГ СТАДИОНА У ПРАВОМ СМЕРУ

Уз епитет велике утакмице, или „утакмице деценије“ неумитно иде и пун стадион Рајко Митић. Звездин дом сведочио је претходних деценија утакмицама које су обликовале историју Црвене звезде у правцу изградње једног од највећих клубова на свету, са титулом првака Европе и света. Међутим, годинама уназад пун стадион и еуфорија коју је та појава доносила са собом доносила је и притисак са којим фудбалери Звезде нису могли да се носе. Публика је често умела да дође превеликих очекивања, након чега би се балон еуфорије брзо испразнио и довео до разочарења. Ова генерација момака је до сада показала да јој пуна Маракана прија – у мечевима одлуке попут оног против Краснодара наши момци су врелу атмосферу са трибина искористили као ветар у леђа и додатни стимуланс, па се надамо да ће иста ситуација бити и сутра увече.

ПОТПУНА ТИМСКА ИГРА

Вероватно ће многима бити чудно што ово пишемо, али пре него што дубље продремо у овај део анализе, желимо да нагласимо да максимално верујемо да је сваки фудбалер Црвене звезде више од свега посвећен тиму, што нас радује и што је нормална ситуација коју желимо. Утакмица против Арсенала је меч у којем ће ложу Маракане попунити многобројни светски скаути и сваки позитиван потез може да направи огромну разлику између данашње ситуације и неке будуће у каријери играча Црвене звезде. Гол или асистенција могу потенцијално донети трансфер у богатији клуб и богатију средину, што је само по себи изузетно примамљив изазов. Ипак, то је све у домену хипотетичког размишљања и нешто што не би смело да окупира пажњу фудбалера нашег тима. Како многи људи из света фудбала воле да кажу, мање је важно ко је дао гол, важно је да је тим победио. Звезда и сутра, као што је и до сада била, мора да буде ТИМ, који је заједно јачи од свих препрека и изазова, без било какве тежње да се један појединац доказује и ставља испред колектива званог Црвена звезда.

Што не може нико – можеш ти!