ЗВЕЗДА БЕЗ СРЕЋЕ: Рочестијев шут за победу стао на обручу!

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Жалгириса у првом колу Евролиге резутлатом 78:76. Рочестијев шут за победу завршио на првом обручу…

Нову евролигашку сезону је поенима отворио Матијас Лесор, а од старта утакмице на снази су биле јаке одбране оба тима. Наши момци су успели да стигну до почетног вођства, aли је Жалгирис брзо одговорио.Имали су наши момци проблема у одбрани рекета, користио је то искусни литвански евролигаш, али се наши момци нису предавали. Милко Бјелица је био примарна нападачка опција нашег тима, док је удвајање Рочестија од стране гостију резултирало мирним почетком нашег вероватно и најзвучнијег појачања. У одбрани је командовао Бранко Лазић који је прилично рутински играо против бекова противничке екипе.

Прва четвртина обиловала је квалитетном тимском одбраном са обе стране, а завршена је резултатом 15:13 за домаће код којих су се истицали Јанкунас, Улановас и Деивис. Друга четвртина донела је отворенију игру оба тима и веће проблеме у одбрани за Црвену звезду. Наш тим је рано испунио бонус, а три везана лоша фаула Јанковића пружили су прилику домаћој екипи да са пенала гради вођство које је задржано практично до краја првог полувремена. Фелдин и Бјелица су одговарали на другој страни, али поред наших фаулова велика разлика била је и у скоку где је Жалгирис однео превагу у своју корист (16:6). Оба тима су пуно грешила, али су некако смиренији у завршници прве деонице били домаћи код којих су Јанкунас и Деивис са по осам поена били лидери који су донели предност од 43:40 на крају првог полувремена. Код нас, Бјелица је имао девет, а Фелдин осам постигнутих поена. Звезда се пуно ослањала на шут за три поена, а од 14 покушаних тројки у 1/2 убацили смо 6.

Трећа деоница донела је проблем са фауловима за Тејлора Рочестија који данас није имао свој дан. Звезда је поново рано испунила бонус, практично је оставила седам и по минута ривалу да из сваког следећег фаула иде на линију пенала, али се тимска одбрана до краја четвртине потпуно консолидовала. Велику улогу у нападу преузео је Милко Бјелица, а Црвена звезда је до максимума користила превелики број грешака нашег бившег играча Васе Мицића. Плејмејкер Жалгириса је имао јако лошу дефанзивну епизоду и брзо скупивши четири фаула дошао је у ситуацију да је Јасикевичијус морао да га изведе са паркета. Простор за игру добио је и Огњен Добрић који се истакао добром одбрамбеном игром, посебно на крају четвртине када је пресекао пас и лагано поентирао из контре. Звезда је преокренула резултат и после три четвртине водила резултатом 53:57.

У последњој деоници прорадио је шут за три оба тима, те смо на терену гледали прави револверашки обрачун. Перо Антић је погађао у серијама, док су са друге стране прецизни били Јанкунас, Вајт и Пангос. Звезда се добро држала иако је заказала у одбрани и серијом инспиративних напада од стране Бјелице и Антића, два најискуснија играча у нашем тиму, имала активан резултат. До последњег даха играло се вечерас, а на 15 секунди пре краја Улановас је избацио лопту у аут и после судијског прегледа лопта је додељена нама. Рочести је преузео одговорност, опалио за три поена, али је био кратак, те је Жалгирис остварио тешку победу на свом терену.