Звезда осваја Европу, прва станица: источни фронт

Остало је нешто више од 24 часа до званичног почетка сезоне у којем Црвена звезда стартује у овогодишњој кампањи у квалификацијама за Лигу шампиона. Прва утакмица првог кола игра се на стадиону Сконта у Риги, где ће домаћи Спартакс из Јурмале угостити нашег шампиона.

После најбоље сезоне у овој деценији , а можда и у овом веку, Црвену звезду чекају још већи изазови што на европском , што на домаћем путу. Прошла сезона, овековечена домаћом титулом, пласманом у групну фазу другог европског такмичења после 10 година, као и „европским пролећем“ после 25 година.

Постављени су виши циљеви у сезони која је пред нама, а Црвена звезда као перјаница источно-европског фудбала мора увек да тежи, да јој свака следећа сезона буде боља него претходна. Враћен је „европски углед клуба“, УЕФА-ин коефицијент је значајно порастао, а европским екипама је стављено до знања да се неће наиграти фудбала са црвено-белима као што је био случај у претходној деценији.

У нову сезону екипа улази са измењеним саставом, али са истим стручним штабом , на челу са Владаном Милојевићем. Систем који су Милојевић, људи из клуба, заједно са играчима и навијачима изградили у сезони за нама, дају свима нама којима је црвена боја у срцу, досу самопоуздања да се надамо да ће све бити боље него лани.

ФОТО: ФК Црвена звезда

Спортски сектор на челу са спортским директором  Митром Мркелом и генералним директором Звезданом Терзићем, је одрадио феноменалан посао у досадашњем току прелазног рока. Тренеру Милојевићу су доведена сва појачања почетком јула месеца, што је скоро па незапамћено на овим просторима, и стварно им треба честитати на мукотрпном раду.

Клуб су од играча напустили, голман Кахриман, штопер Дамијен Ле Талек, капитен од прошле сезоне Мичел Доналд, младо крило Лука Аџић, као и штопер Абрахам Фримпонг. Адекватне замене су стигле, тако да је Црвена звезда за сада одрадила 90% прелазног рока и мирна улази у квалификације. Чека се продаја Александра Пешића, који је на преговорима са једним саудијским прволигашем.

У клуб су стигли офанзивни везисти Дејан Мелег и Лоренцо Ебесилио, крило Милан Јевтовић, нападач Никола Стојиљковић, заднњи везни Душан Јованчић, голман Зоран Поповић, као и штопери Рашид Сумаила и Милош Дегенек.

Црвена звезда има попуњен „ростер“ на свим позицијама и стручни штаб ће имати слатке муке да изабере најбољу једанаесторку. Предност Милојевића је што може да екипа да му игра у више система.

Формација 4-1-4-1 би могла бити у великој мери примењивана у предстојећим квалификацијама, такође ту је 4-2-3-1 систем, а неретко се Милојевић одлучивао да неке мечеве прошле сезоне почне са тројицом играча у задњој линији, тако да и тај систем може можда да буде неки од адута ако се процени да тако треба да се игра. Најбитније да су играчи усвојили одређене принципе у раду и одличну конекцију између себе као и са стручним штабом.

Не треба стављати притисак момцима да је Лига шампиона морање, јер то може врло лако да се обије и да изазове контраефекат. Домаћи циљеви се знају а то је напад на дуплу круну.

Као и прошле сезоне , екипа ће ићи од утакмице до утакмице, и то је најисправнији пут којим се може „европски ходати“. Прво Спартакс и само Спартакс, а за АПОЕЛ припрема кад прође двомеч са летонцима.

Наша обавеза као навијача нашег клуба је да попунимо стадион у што већем броју, пружимо подршку момцима и нађемо праву хемију са њима, не би ли они увек изгарали и дали све од себе за наш клуб.

Свима у клубу желимо успешну сезону , да минимум будемо на прошлогодишњем нивоу игара, да се одбрани домаће првенство, нападне Куп Србије, и да се разни европски снови догоде и у јави.